Haber / Levent ARIÖZ

Göztepe Güzelbahçe Futbol Okulu, çok önemli bir özelliğiyle diğer altyapılardan ayrılıyor. Göztepe Teknik Direktörü Nestor El Maestro'nun oğlu Nikodiye ve Adis Jahovic'in oğlu Lejs bu okulda eğitim görüyor. Ayrıca uzun süre sarı kırmızılı takımda görev alan İngiliz Cameron Jerome’nin oğlu da yine Göztepe Güzelbahçe Futbol Okulu’nda yetişti. Göztepe’nin dışında uzun süre Süper Lig’de top koşturan Koray Aslan’ın çocuğu da yine bu okulun öğrencileri arasında. Göztepe Güzelbahçe Futbol Okulu’nun Sorumlusu Sefa Karapınar, altyapıdaki yıldız isimlerin çocuklarının yeteneğini şöyle yorumladı: “Maestro'nun oğlu çok yetenekli. Henüz 7 yaşında. Eğer fizik kalitesini biraz toparlarsa önemli yerlere gelebilir. Kuşadası'nda bir turnuvaya götürdük Nikodiye'yi. Rakipler mest oldu onu izlediklerinde. Biz onu 2014'lülerle oynatmıyoruz çünkü orası hafif geliyor.

Adis’in oğlu kaleci

2 yaş 3 yaş büyüklerle oynuyor. Orada bile fark yaratıyor. Jahovic'in oğlu Lejs müthiş bir kaleci. 2013 doğumlu. Jahovic'in Göztepe'deki ilk döneminde de bizdeydi. 5 sene sonra geldiğinde daha üstüne koyarak bize katıldı. Anne-baba uzun. İyi bir sporcu olmama şansı yok. Ne zaman olmaz. Mental olarak kendini hazırlamazsa. Ayaklarına çok hakim. Refleksleri muazzam. Cameron da Jahovic gibi çok mütevaziydi. Bize idman anlamında çok yardımcı oluyordu. Yeri geldiğinde çocuklara eğitim veriyordu. Şu an Jahovic de her anlamda bize destek oluyor. Hatta Halil Akbunar da yakında futbol okulumuzu ziyaret edip bizim arkamızda olacağını söyledi. Yaptığımız eğitimlerin, övüldüğünü görmek, karşılığını alabilmek mutluluk verici.

Saha dışında da eğitim veriyorlar

Karapınar, altyapı çalışmalarında çocuklara sadece saha içinde değil saha dışında da eğitim verdiklerini belirterek, “Cumhuriyetimiz'in kurucusu, yol göstericimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün adımlarını takip ediyoruz futbol okulu olarak. Atamız'ın Misakı Maarif hedefiyle gençlerimizi yetiştiriyoruz. Bizde kitap okuma zorunluluğu var. Beslenme çizelgemiz var. Dubai'den bir spor beslenme koçu arkadaşımız bize katkı sağladı. Velilerle koordineli olarak çalışıyoruz.

Sadece sportif değil bilişsel olarak onlara katkı koyuyoruz. Okusunlar araştırsınlar diye bazı ödevler veriyoruz. Köy Enstitüleri ne işe yarar, cumhuriyet sistemi nedir gibi araştırmalar veriyoruz. Ve arkadaşlarının yanında anlatmasını istiyoruz bir öğretmen gibi. O zaman daha yaptığı araştırma kişinin aklında daha kalıcı oluyor."

Sporla oyun bir arada

Çocuklara sporu oyunla birlikte vermenin daha faydalı olduğunun altını çizen Karapınar, “ İlk 7 yaşına kadar çocuğun kişilik gelişimi ailesel, genetiksel ve çevresel faktörlerle oturur. Biz sadece kalan yüzde 1-2'lik dilime dokunabiliriz. Çocuğun konuşma tarzına, hareketlerine baktığımız zaman aile ile nasıl bir ilişki içinde olduğunu anlayabiliriz. Biz de aileyle koordineli çalışarak gençlerimizdeki potansiyeli ortaya çıkarmaya gayret ediyoruz. Her ay velilere anket düzenleriz. Okulumuzun işleyişiyle, çocuklarla aramızdaki iletişimle ilgili velilerden geri dönüşler alıyoruz. Lütfen bizi eleştirin diyoruz. Ancak böyle gelişebiliriz çünkü” dedi.

Bilgi yarışmaları düzenleniyor

“Bu hayatta en değerli şeyimiz vaktimiz” ifadelerini kullanan Sefa Karapınar, “ Bir daha 10 yaşına gelmeyeceksiniz diyorum çocuklara. Buradaki çocukların aklına bir şimşek çaktırabilir miyiz diye düşünüyoruz. Zehir gibi kafaları ancak bunu kullanabilmek önemli. Pandemi sürecinde sürekli bilgi yarışmaları düzenledik. İletişimi hiç koparmadık. Benim çocuğum Messi-Ronaldo gibi. Büyük futbolcu olacak diye futbol okuluna verirsen hatayı en başta yapıyorsun. Bunu deyince önce çocuğu şartlandırıyorsun. Toplumsal yaşam kriterlerini hep 2. plana atıyorsunuz. Sonra bir bakıyorsunuz çok kaliteli isimler parlayamadan sönüyor” cümlelerini kullandı.