Manisa'da 7 yaşındaki çocuğun kale direğinin altında kalarak hayatını kaybetmesi, yaşanan olayın kaza mı, ihmal mi sorularını akıllara getirdi. Sadece Manisa'da değil Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan kale direklerinin can alması vakaları, ülkemizde tesisleşme konusunda büyük bir sorunun olduğunu gözler önüne seriyor.

LEVENTGeçtiğimiz günlerde Manisa'da bir spor kulübünde futbol oynayan 7 yaşındaki Muharrem Ege Öztürk'ün antrenman yaptığı sırada üzerine kale direği düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi ülkeyi yasa boğdu. Ege, idman sahasında top topladığı esnada arkadaşlarının sürüklediği tekerlekli kale direğinin altında kalmış ve yoğun müdalalere rağmen kurtarılamamıştı. Başta spor camiası olmak üzere, bir çok yetkili yaşanan olayın kaza mı, yoksa ihmal sonucu mu gerçekleştiğini düşünmeye başladı. Ege'nin başına gelen elim kaza ise ülkemizde ilk kez yaşanmış bir olay değil. Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan vakalarda kale direğinin düşmesi bir çok gencin canını alırken, onlarca çocuk kazayı deyimi yerindeyse ucuz atlattı.

ÇOK SAYIDA ÖLÜM VAR


Sıklıkla rastlanan bu olaylar sonrası acaba ülkemizde altyapı tesisleri ve antrenman sahaları yetersiz mi soruları akıllara geldi. Sabit kale direklerinin sahalara düzgün monte edilememesi, çocuklara hayati derecede tehlike yaratacak derecede ağır olması, portatif kalelerin ise emniyetli olmaması yaşanan vakalarda çıkan etmenler olarak göze çarptı. Ayrıca idmanlarda yapılan çok sık bir uygulama olan kale direklerinin taşınmasının küçük çocuklara yaptırılmasının üzücü sonuçlara gebe olduğu rastlanan olaylarda görüldü. Ülkemizde son yıllarda kale direklerinin taşınması ya da düşmesi sonucu vefat eden ya da yaralanan gençlerin bir kısmı şu şekilde:


1 Mart 2018: Nevşehir'de kaleyi taşırken vefat etti


Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde bir okulun bahçesinde üzerine demir kale direği düşmesi sonucu yaralanan 13 yaşındaki öğrenci, hastanede hayatını kaybetti. İlçeye bağlı Kuyulutatlar köyündeki Erhan Karataş Ortaokulu bahçesinde teneffüste arkadaşlarıyla futbol oynayan 7. sınıf öğrencisi Bünyamin Meşe, monte edilmediği için yerde duran demir kale direğini kaldırmak istedi.
Demir direğin üzerine düşmesi sonucu yaralanan Meşe, kaldırıldığı Nevşehir Devlet Hastanesinde müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

25 Kasım 2017: Kocaeli Ayak bileği kırıldı


Kocaeli’nin amatör takımlarından Kocaeli Güneşspor’un oyuncusu Engin Karagözlü’nün üzerine antrenman sırasından üzerine kale direği düştü. Sol ayak bileği kırılan Numan’ın sezonu kapattığı, Ahmet’in sezon öncesi çapraz bağlarını kopardığı ifade edildi.


5 Mart 2016: Ordu'da 8 yaşındaki çocuk ölümden döndü


Ordu’nun Fatsa ilçesinde maç yaparken üzerine kale direği düşen çocuk ölümden döndü.
Olay, Kurtuluş Mahallesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ömer Asaf Özcan'ın (8) arkadaşlarıyla site içindeki oyun alanında futbol maçı yaparken üzerine kale direği düştü. Yaralanan çocuk, yakınları tarafından Ünye Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ağır yaralanan Özcan'ın sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi.

5 Eylül 2014: Kütahya'daki genç hayatını kaybetti


Kütahya’da, kale direğinin üzerine devrilmesi sonucu ağır yaralanan genç, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Üzücü olay, Maltepe Mahallesi Ressam Ahmet Yakupoğlu Parkı içerisinde bulunun ve özel sektör tarafından işletilen halı sahada meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İmam Hatip Lisesi 3. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Ahmet Özçadır, arkadaşlarıyla birlikte halı saha maçına çıktı. Maçın 20 dakikasında gol atan Özçadır, sevinç gösterisinde bulunmak için kale direğinin üst kısmına tutunarak havaya zıpladı. Bu sırada, ağırlığı yaklaşık 35 kiloyu bulan demir kale direğinin devrilmesi sonucu başından ağır yaralanan Özçadır, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.


13 Mayıs 2011: 11 yaşındaki çocuk Kayseri'de kurtarılamadı


Kayseri'de arkadaşlarıyla maç yapan bir öğrenci, başına kale direğinin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Kocasinan İlçesi Gaziosmanpaşa Mahallesi Ray Caddesi'nde yaşayan 11 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Abdullah Yaman, arkadaşlarıyla birlikte Demirspor Kulübü'ne ait antrenman sahasında futbol oynamaya başladı. Mahalle takımında kaleci olarak görev yapan Abdullah Yaman, 10 santimetre çapındaki demir borudan yapılan seyyar kale direğinin maç sırasında üzerine devrilmesi sonucu yaralandı. Başından yaralanan Abdullah Yaman, olay yerinde hayatını kaybetti.Mahalle sakinleri çocukların sürekli futbol oynadığı sahada seyyar kale direklerinin devrilmesi sonucu bu yıl içerisinde 3 kişinin yaralandığını ancak önlem alınmadığını ileri sürdü.

21 Haziran 2005: Bağcılar'da 14 yaşındaki çocuk öldü


İstanbul Bağcılar Belediyesi Spor Tesisleri'nde antrenman yaparken kafasına kale direği düşen 14 yaşındaki çocuk, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, yaz spor okuluna kayıt olan Gökhan Uçar (14), antrenman yapmak için Bağcılar Belediyesi Spor Tesisleri'ne geldi. Antrenmana ara veren Uçar ve arkadaşları birbirleriyle şakalaşırken kale direğine tırmanmaya başladılar. Çocukların ağırlığını taşıyamayan portatif kale direği, Gökhan Uçar'ın kafasına düştü. Kanlar içinde kalan talihsiz çocuk, Bağcılar Medison Hastanesi'ne kaldırıldı. Uçar, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


16 Eylül 2014: Tokat'ta kale direği öldürdü


Tokat'ın Erbaa ilçesinde, Engin Erdoğan (15), ilçe merkezinde bulunan Sağlık Meslek Lisesi bahçesinde oynarken devrilen kale direğinin altında kaldı. Direğin kafasına isabet etmesi sonucu yaralanan Erdoğan, ambulansla kaldırıldığı Erbaa Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Engin Erdoğan'ın beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi.

25 Ekim 2011: Kale direği Üsküdarlı gencin canını aldı


İstanbul Üsküdar'da arkadaşlarıyla toprak sahada top oynamaya hazırlanan 11 yaşındaki İbrahim Kurga’nın üzerine kale direği düştü. Başından ağır yaralanan Kurga, hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybetti.

11 Eylül 2013: Balıkesir'de barfiks çekerken canından oldu


Balıkesirspor U19 takımının forveti Ali Gündoğan yoğun bakımda 5 gündür devam eden yaşam mücadelesini kaybetti. 6 Eylül tarihindeki olay Balıkesirspor Kulübü'nün Ali Hikmet Paşa Tesisleri'nde meydana gelmişti. Bir grup arkadaşıyla takımdan ayrı ekstra antrenman yapmak için sahaya çıkan Ali Gündoğan, kalenin üst direğine sıçrayıp tutunduktan sonra barfiks çekmek istedi. Bu sırada seyyar kale barfiks için direkte asılı duran futbolcuyla beraber yere düştü. Kale direğinin altında kalan futbolcu ağır yaralı olarak kaldırıldığı Balıkesir Devlet hastanesinde yoğun bakımda uyutuluyordu.

21 Eylül 2014: Çanakkale'de kale direği can aldı


Çanakkale'de geçen perşembe günü üzerine kale direği devrilen 11 yaşındaki Tamer Çancı, tedavi gördüğü hastanede yaşam savaşını yitirdi. Esenler Mahallesi'nde bir grup arkadaşıyla halı sahada futbol oynayan, Gazi Ortaokulu 6'ncı sınıf öğrencisi Tamer Çancı, görgü tanıklarının ifadesine göre, zemine sabitlenmediği ileri sürülen kale direğinin üzerine devrilmesi sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan genç kurtarılamadı.

 

Ege'nin ölümü sonrası 3 antrenör gözaltında


Manisa'nın Yunusemre ilçesine bağlı Güzelyurt Mahallesindeki Fikri Bayrıl Spor Tesislerinde antrenman yaparken üzerine kale direği düşmesi sonucu hayatını kaybeden 7 yaşındaki futbolcu Muharrem Ege Öztürk için memleketi Gördes ilçesine bağlı Ulgar Mahallesinde cenaze töreni düzenlendi. Minik Muharrem Ege'nin cenazesi önce ailesinin evine getirilerek helallik alındı. Öztürk ailesi burada taziyeleri kabul ederken, minik Muharrem Ege'nin babaannesi Rabia Öztürk tabuta sarılarak uzun süre gözyaşlarına boğuldu. Öte yandan olayla ilgili sahada görevli 3 antrenör de gözaltına alındı. Gözaltına alınan antrenörler sağlık kontrollerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Talimciler: İhmal genel problemimiz


Ülkenin bir çok yerinde yaşanan kale direklerinin tehlike saçması vakalarını Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Talimciler değerlendirdi. Yaşanan olayların kültürel bir sorun olduğunu vurgulayan Talimciler, "Sadece spor sahalarındaki kale direkleri olarak düşünmeyelim. Sokaklardaki mazgalllar, açık bırakılan kuyular, hepsi tehlike saçıyor. Ruhumuza işleyen genel ihmalkarlığımızdan kaynaklanıyor. Herşeyi Allah'a havale ediyoruz. Oysa ki önce bizim önlem alıp, sonra Allah'a bırakmalıyız. Evimizin kapısını açık bırakıp, umarım hırsız girmez diye dua etmek doğru mu? Değil" ifadelerini kullandı.

Sorumlular cezasız kalıyor


Yaşanan olayların tekrarlanmaması için bir dizi önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Talimciler, "Üzücü olayların tekrarlanmaması adına çoçuklara uygun alanlar yapılmalı. Büyüklere göre sahalarda çalışmamalılar. Saha düzenlemesi, kale direği boyutu ve ağırlığı, baskebol sahası, havuzlar her branş onlara uygun yapılmalı. Büyük sahaları ikiye bölüp, çocuklar portatif kalelerde oynasın diyoruz. Tüm spor okullarına bakalım, uygulama böyle. Bir ölüm gerçekleşince ne kadar yazık oldu, çok acı bir olay gerçekleşti keşke olmasaydı diyoruz. Ancak sorumluları cezalandırmıyoruz. İnşaat yapan kişi mazgalı açık bırakıyor, biri içine düşüp ölüyor. Sorumlu ceza almıyor. Kader diyip geçiyoruz ve kader ve sorumluluk arasında sıkışık kaldıkça bu ölümler devam eder" dedi.

Prof. Dr. Niyazi Eniseler: Mutlaka standart getirilmeli


Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. Niyazi Eniseler, tehlike saçan kale direklerinde bir standart getirilmesinin şart olduğunu belirtti. Eniseler, "Kale direkleri Türkiye'nin bir çok yerinde portatif olarak kullanılıyor. Dengeli şekilde yapıldığı taktirde bu tip olaylar yaşanmaz. Kaleleri sıradan bir demircinin değil o işin uzmanının yapması gerekir. Çalıştığım kulüplerde, 40-50 yıldır taşınabilir kale direkleri kullanılıyor. Bu maddenin hafif ve mekanik olması gerekiyor. Maç kaleleri standarttır. Yarım metre çukur açılıp kale direkleri sabitlenir. Ama antrenman sahalarındaki kalelerde bir standart yok. Futbol Federasyonu'nun Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün bir düzenlemeye gitmesi gerekiyor" cümlelerini kullandı.