Haber/ Levent ARIÖZ

İzmir ve Türk sporunun ilklere imza atan kulüplerinden Bölgesel Amatör Lig ekibi İzmirspor, yine bir ilke adım atarak, işitme engelli 5 futbolcuyu transfer etti. İşitme engelliler milli takımını Dünya, Olimpiyat ve Avrupa şampiyonu yapan teknik direktör Ali Metin'i takımın başına geçiren Şimşekler, duymayan yıldızlar Eşref Metin Su, Serhat Başaran, Mehmet Sert, Orhan Aydeniz ve Zeynel Doruk Uçar'ı kadrosuna kattı. Yeni sezon hazırlıklarına İnciraltı Tesisleri'nde devam eden lacivert beyazlılarda işitme engelli futbolcular Teknik Direktör Ali Metin'in kendilerine verdiği şansı çok iyi değerlendirmek istediklerini ifade etti. İşitme engelli futbolcular arasındaki en deneyimli isimlerden olan Mehmet Sert, Teknik Direktör Ali Metin'in adeta jokeri. Stoper, ön libero, orta saha ve forvette oynadığını belirten 30 yaşındaki futbolcu, "İşitme engelliler milli takımıyla 10 yıl boyunca Dünya, Olimpiyat ve Avrupa şampiyonlukları yaşadım. Şampiyonluk nasıl yaşanır iyi biliyoruz. Bu tecrübemizi İzmirspor'a aktarıp sezon sonu gülen taraf olmak istiyoruz" dedi.

Bizi zamanla tanıyacaklar

7 yaşında havale geçirdikten sonra duyma probleminin başladığını dile getiren deneyimli oyuncu, "Kulağımın arkasına takılan cihaz sayesinde hem duyup, hem de konuşabiliyorum. Takım arkadaşlarımla iletişimimde hiç bir sorun yok. Bizden işaret dili öğreniyorlar. Yetenekli olduğumuzu görünce şaşırıyorlar. Eminim ki bizim uluslararası şampiyonluklarımız olduğunu bile bilmiyorlardır. Ama zamanla tanıyacaklar" diye konuştu.1990 doğumlu Serhat Başaran, cihaz vasıtasıyla kısmen duyuyor ve konuşabiliyor. Futbola 8 yaşında Afyon Emirdağ altyapısında başladığını söyleyen sol kanat oyuncusu Serhat, "Bu zamana kadar Muğla, Düzce ve Balıkesir'in Bölgesel Amatör ve Süper Amatör Lig takımlarında oynadım. Geçen sezona kadar işitme engelli futbolcuların profesyonel ligde oynama hakları yoktu. Artık bu serbestlik elimizde ve biz duymayanlar daha büyük hırsla, kendimizi gösterme hayaliyle sahaya çıkacağız" dedi.

Ali Metin: İşitme engellilere güvenin

İşitme Engelliler Milli Takımı'yla 2 Avrupa, 2 Dünya, 1 Olimpiyat şampiyonluğu yaşayan Ali Metin, İzmirspor'la anlaşarak kariyerinde farklı bir yön çizdi. Deneyimli teknik adam, "

Hedefim işitme engelli kaliteli futbolcuları, normallerle karıştırmak. Şimdi İzmir'de bu futbolar konuşuluyor. Eşref'i, Mehmet'i izlemek istiyorlar. Aslında hepsi profesyonel futbolcu seviyesinde. Burada parlayıp Türkiye'nin her yerinde oynayacak kapasiteye sahipler. Biz bu başarıya ulaşırsak, diğer işitme engelli futbolcuların önünü açarız. Onlar da ümitlenir ve kendilerini geliştirince hayal ettikleri takımlarda oynayabileceklerine daha da inanırlar" cümlelerini kullandı.

İşaret dilini kendi öğrendi

İşitme Engelliler Milli takımı antrenörlüğüne başladığında ilk icraatinin işaret dili öğrenmek olduğunu kaydeden Metin, "Kısa zamanda işitme engelliler dilini öğrendim. Ardından takıma bir disiplin getirdim ve 2008'de Dünya ikincisi olduk. Finalde Almanya'ya penaltılarda kaybettik. Ardından bıraktım ve 2012'de yeniden görevi devraldım. Dünya şampiyonluğu yaşadık. Federasyon başkanı değişince yeniden görevimden ayrıldım. 3. kez milli takıma geldiğimde Dünya ve Avrupa sıralamasında 1.'liğe yükseldik. Artık en büyük hedefim olan işitme engelli futbolcuları profesyonel takımlarda oynatmak vardı. Fırat Kaya ve Eşref Su'yu Etimesgut Belediyespor kampına yolladık. Beğenildi ama işitme engelli olduğu için güvenmediler. Fırat'ı bağlantılarımız sonucu 3. lig ekibi Tokatspor'a gönderdik. İzmirspor'da yeni bir pencere açtık. Umarım verdiğimiz şansı sonuna kadar kullanırlar ve işitme engellilerin de profesyonel seviyede top oynayabileceğini gösterirler" cümlelerini kullandı.

Almanya'dan İzmirspor'a

İşitme Engelli Milli Takımı'nın yıldız futbolcusu Eşref Metin Su'nun Almanya'da başlayan kariyeri

İzmirspor'da devam edecek. Futbola 5 yaşında sokak aralarında başlayan 24 yaşındaki futbolcunun Türkiye kariyeri 2013 yılında milli takımla başladı. İlk defa normallerin olduğu bir kulüpte oynayacağını dile getiren 24 yaşındaki forvet, "Hedefim İzmirspor'da şampiyon olmak ve kişisel hayalim profesyonel liglerde aranan bir futbolcu olmak. Tek isteğim Türkiye'de duyanla, duymayan arasında ayrımcılık olmasın.15 yıldır iyi bir futbolcu olduğumu göstermek istiyorum. Hakedenin formayı almasını istiyorum. Eskiden işitme engelli futbolcular keşfedilemiyordu. Şimdi sosyal medyanın artmasıyla kendimizi daha kolay duyurabiliyoruz. Bu fırsattan yararlanmalıyız" dedi.

Orhan BESYO mezunu

İzmirspor'un işitme engelli bir diğer futbolcusu Orhan Aydeniz, Süper Amatör Lig Kulübü Beypazarıspor'da başladığı futbol kariyerinde 2006 yılında milli takımla devam etti. Ayrıca Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu mezunu olan Orhan, "Futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük yapmak isterim. Şu an İzmirspor'da aldığım fırsatı iyi değerlendirmek istiyorum. İlk idman yaptığımız zamanlarda, diğer futbolcular bizi gördükleri ilk günlerde şaşkınlardı. Yavaş yavaş alışıyorlar. İyi bir takım olma yolunda ilerliyoruz" dedi.

Zeynel köprü oluyor

İzmirspor'un 2000 doğumlu işitme engelli futbolcusu Zeynel Doruk Uçar, işitme kaybı en az olan oyunculardan. Normal bireylerden hiç bir farkı olmadan büyüdüğünü söyleyen genç oyuncu, "

Arkadaşlık kurmayı çok seviyorum. Duyan arkadaşlarla, işitme engelliler arasında köprü oluyorum. İşaret dilini de öğrenmeye başladılar. İşine yarayan kelimeler, günaydın ve afiyet olsunu kullanıyorlar " dedi. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu eğitimine de başlayacak Zeynel, "Bu sezon şampiyon olup, lig lig atlayarak kariyerimde üstüne koymak istiyorum" diye konuştu.