Haber / Levent ARIÖZ

Üç yaşında başladığı yüzmede adın adım ilerleyerek büyük başarılar kazanan otizmli sporcu Tuna Tunca, önündeki tüm engelleri aşmaya devam ediyor. Tuna, engelli kategorisinden sonra, engelsiz genel yarışlarda da başarı üstüne başarı kazanıyor. 6 yıldır Triatlon Milli Takım Antrenörü Mert Onaran ile birlikte çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi sporcusu 18 yaşındaki yüzücü, bu sene genel yarışlarda yüzdüğü Aquamasters Açık Su Yarışları'nın 3 etabında da 3'er bronz madalya almayı kazandı. Ayrıca kendi kategorisinde de bronz madalya elde etti. Başarılı sporcunun antrenörü Mert Onaran, sadece engelliler arasında değil, artık engelsiz genel kategoride de kürsü yaparak otizmli sporcuların neleri başarabildiğini göstermiş olduklarını söyledi. Onaran, " Bu sayede genel klasmanda tüm sporcular arasında 8. oldu. Hem Oceanman hem de Aqua Masters yarışlarında engelli kategorisi olmaksızın 16-19 yaş alanında yarıştı. Bu başarılarla Mısır'da 3-4 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Oceanman dünya şampiyonasına katılım hakkı elde etti.

Engelliler gününde yarışacak

Kulübümüz İzmir Büyükşehir Belediyespor ile sponsorlarımız Transmergreen ve Orimpex sayesinde yarışa katılacağız. Otizmli bir birey olarak Oceanman dünya şampiyonasına katılacak ilk Türk sporcu olacak. Ayrıca dünya şampiyonasında yarışmaya hak kazanan başka otizmli sporcu olmadığını düşünüyoruz. Böylelikle dünyada da bir ilki gerçekleştirecek. Aynı zamanda 3 Aralık dünya engelliler gününde yarışması çok anlamlı olacak" diye konuştu. Tuna ile uzun vade hedeflerini de anlatan Mert Onaran, " Cebelitarık, Manş gibi açıksu geçişlerini tek başına yapan dünyadaki ilk otizmli sporcu olarak istenirse dezavantajlı bireylerinde neler başarabileceğini herkese kanıtlamak amacındayız" diye konuştu.

Spor yaşam modeli oldu

Tuna'nın annesi Gülnur Tunca, spora ilk başladıkları günden bu yana çok yol katettiklerini ifade etti. Tunca, " Yaşam modelimiz spor oldu. Bir çok konuda yüzme onu motive ediyor. Gününü doldurmasına ve becerilerine katkı sağlıyor. Kazandığı başarılardan mutlu olmaya başladı. Toplumun farkındalığını artırmak birinci hedefimiz ve bu doğrultuda gidiyoruz. Otizmli bir bireyin profesyonel başarılar kazanması zor bir süreç. Çok çaba harcandı. Otizmlilerin aileleri olarak biz hep onların yanındayız ancak sadece ebeveynlerle yüreyecek bir konu değil. Toplumun bilinçlenmesi ve saygı duyması gerekiyor. Dolayısıyla toplumsal desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu.