Gıda zehirlenmesi, bozulmuş veya mikroorganizma üremiş gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Gıda zehirlenmesinin belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, ateş, baş ağrısı, karın ağrısı gibi şikayetler bulunmaktadır. Gıda zehirlenmesi ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve hatta ölümcül olabilir.

Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi riski artıyor

Toprak, sıcak havalarda gıda zehirlenmesi riskinin arttığını belirterek, “Mikroorganizmalar 10-65 derece aralığında daha hızlı şekilde gelişir. Besin öğeleri ve hava sıcaklığı sağlandığında üreme çok daha kolay olur bu da bizi gıda zehirlenmesine götürür” dedi.

Toprak, özellikle pirinç ve tavuk ürünlerinin ciddi anlamda sıkıntıya yol açabileceğini, yemeği ya 65 derecenin üzerinde tutmak ya da 10 derecenin altında saklamak gerektiğini söyledi.

Gıda güvenliği için alınması gereken önlemler

Toprak, gıda güvenliği için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

  • Yemekleri tüketebileceğimiz porsiyonlarda yapmak ve tekrar ısıtma-soğutma işlemlerinden kaçınmak.
  • Yemek oda sıcaklığında çok fazla bekletilmemeli, mümkün olan en kısa sürede oda sıcaklığına getirip hemen buzdolabına almak.
  • Et ürünlerini dolapta iki günden fazla tutmamak. Kıymayı bir, parça eti iki gün dolapta tutmak. Eti buzlukta saklayıp, kullanabileceğimiz kadarını çözdürüp, kullanmak.
  • Süt ve süt ürünlerini dışarıda bırakmamak. Ayranların dışarıda muhafaza edilmemesine dikkat etmek. Peynirin de soğuk zincirinin kırılmamasını sağlamak.
  • Firmaların ve tedarikçilerin de soğuk zincirini kırmadan hızlı bir şekilde buzdolabında saklamalarını istemek.

Gıda zehirlenmesinde ne yapmalı?

Toprak, gıda zehirlenmesinde ne yapılması gerektiği konusunda da şu tavsiyelerde bulundu:

  • Hızlıca bir doktora gidip, kan tahlili yaptırarak gıda zehirlenmesi olup olmadığının anlaşılmasını sağlamak.
  • Bol su tüketip, doktor tavsiyesiyle bu süreci atlatmaya çalışmak.
  • Belirtiler çok farklı olabileceği için dikkatli olmak. Bu durum gıda zehirlenmesini gerçekleştiren mikroorganizmalar farklı olmasından kaynaklanabilir.
Kaynak: DHA