Girit Adası'nda korkutan deprem! Girit Adası'nda korkutan deprem!

Dünyada son yıllarda yeni bir trend oluştu. Turizm destinasyonlarında şehir, konaklama, ekolojik, çevre, yatak, resort vergisi gibi adlarla turistlerden vergi alınıyor. Aslında bu uygulama Fransa’da çok eski.

Dünya fuarcılığı anlamına gelen EXPO’ların beşiği olan Fransa ve Paris aldığı şehir vergisiyle biliniyor. Şehir vergisi (city-tax) adı altında maktu bir vergi alınıyor. Dünyanın en çok turist alan ülkesi Fransa’da geceleme vergisi 100 yıldır uygulanıyor.

ŞEHİR VERGİSİ ALAN ŞEHİRLER

Vergi  bir turistin konakladığı otele ödediği verginin içinde kesiliyor. Bazı ülkelerde de yabancı turistlerden yerel yönetimlerce tahsil edilen bu vergi, şehir altyapılarının geliştirilmesi, tarihi mekânların restorasyonu, plajların temizlenmesi ve turistlerin turistik kentlere zarar vermesini azaltmaya dönük çalışmalar için harcanıyor. 

Hollandalılar ülkelerine gelen turistlerden 1 Euro ile 3,5 Euro günlük kişi başı vergi alıyor. İsviçre de geceleme başı 1-2,5 Euro vergiyi sistematik bir hale getirmiş. İtalya Roma’da 3-7, Milano’da 2-5 Euro arası konaklama vergisi alınıyor.

Türkiye’de ise döviz kurlarının yüksekliği nedeniyle yabancı turistlerden şehir veya destinasyon vergisi alınabileceği tartışılırken, ülkeye gelen turistlerin önemli bir kısmının yabancı vatandaşlığı olan Türkler olduğu öne sürülerek vergi alınmasına karşı çıkılıyor.

TÜRKİYE’DE FARKLI ŞEHİR VERGİSİ ÖNERİSİ

Türkiye ‘Şehir Vergisi’ kavramını ise daha çok büyük şehirlere gelen göçü önlemek alınacak önlemler arasında kullanıyor.  Altyapıları gelen göçü kaldırmayacak noktalara gelen büyükşehirlerin belediye başkanları şehir vergisini gündeme getirdiler.

ÖZFATURA: ŞEHİR VERGİSİ GELMELİ

Hatta İzmir'in önceki belediye başkanlarından Dr. Burhan Özfatura bir ara 'İzmir'e giriş özel pasaportla olsun!' diyerek çarpık kentleşme ile büyük göçün ancak önlenebileceğini söylemiş, itirazlar yükselmişti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'de geçtiğimiz günlerde   'Şehir vergisi' getirmeyi düşündüklerini açıklayarak tartışma başlattı. Göcek yerli ve yabancı turistlerden farklı ölçeklerde vergi alınacağını söylemişti. Özellikle yabancı turistin bu yolla kente iyi bir gelir bırakacağını belirten Böcek, “Antalya'ya geçen gelen yabancı ziyaretçilerin geceleme sayıları dikkate alındığında verginin de geceleme üzerinden kişi başına 5 euro olması halinde belediyenin geliri 351 milyon euronun yani bugünkü kur üzerinden karşılığı 2,3 milyar TL ediyor” diye konuştu. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin toplam bütçesi 2,4 milyar TL. olduğu düşünüldüğünde Antalya şehir vergisini  tartışmaya başladı. 

Kaynak: 9 EYLÜL HABER MERKEZİ