Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 49 ila 66. maddelerine göre seçim propagandasının usul ve esaslarına ilişkin karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Buna göre, Cumhurbaşkanlığı seçimi için propaganda süreci 31 Mart Cuma günü başlayacak ve 13 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek. İlk turda geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, seçim ikinci tura kalacak. İkinci turda propaganda süreci ise 15 Mayıs Pazartesi günü başlayacak ve 27 Mayıs Cumartesi saat 18.00'de sona erecek.

Genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Üniversite kampüslerinde seçim propagandası ve seçim toplantısının yapılması yasak olacak. Okul, kışla, karargah ve askeri bina ve tesislerde kapalı yer toplantısı yapılamayacak. Yurtdışında ve gümrük kapılarında da kapalı yerlerde propaganda yapılmasına izin verilmeyecek.

Cumhurbaşkanı adayları, yurt içinde seçim büroları açabilecek. Ancak devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlar, kamu yararına çalışan dernekler, devletten yardım sağlayan vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler seçim bürosu amacıyla kullanılamayacak. Seçim büroları saat 09.00’dan 23.00’e kadar halka açık faaliyette bulunabilecek.

Cumhurbaşkanı, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar; yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak; sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecek. Ancak adayların ve siyasi partilerin yurttaşların elektronik posta adreslerine ve sabit telefonlarına görüntülü, sesli ve yazılı mesaj göndermek amacıyla propaganda yapması yasak olacak.

4 Mayıs Perşembe gününden itibaren 13 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’e kadar; kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim yoluyla mini referandum gibi adlarla, bir siyasi partinin ve adayın lehinde veya aleyhinde veya yurttaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması yasak olacak. Cumhurbaşkanı adayları propaganda süreci boyunca kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster veya afiş gibi yayınları dağıtmakta serbest olacak.

Seçim propagandası için kullanılan el ilanları ve basılı yayınlarda Türk bayrağı ve dini ibarelerin bulundurulması yasaklanacak. Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylar propaganda faaliyetleri sırasında Türkçe dışında farklı dilleri de kullanabilecekler. Fakülte, öğrenci yurdu ve üniversite kampüslerindeki tüm açık ve kapalı alanlarda parti bayrağı, afiş, poster ve pankart asılamayacak. Yurt dışında ve gümrük kapılarında da her türlü propaganda yasak olacak.

Dönem Milletvekili Genel Seçimi için propaganda süreci 18 Mart Cumartesi günü başlayacak ve 13 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de sona erecek. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim çalışmalarını yürütmek üzere 18 Mart Cumartesi gününden itibaren yurt içinde seçim büroları açabilecekler.
Seçim gününden önceki gün olan 18 Mart Cumartesi gününden oy verme günü sonrasına kadar, toplu taşıma hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarındaki reklam yerleri ve araçlarında propaganda içeren her türlü yayın yasak olacak.

Editör: Kazim Bozkurt