Özel/Gökçe ADAR
Ege Bölgesi'nin incisi olarak nitelendirilen İzmir'in her geçen gün betonlaştığı, TMOOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin hazırladığı 'İzmir Çevre Durum Raporları'nda gözler önüne serilmişti. Raporda, kentte son iki yıldır Urla, Karaburun ve Çeşme ilçelerinde enerji tesisleri, taş ocakları ve balık yetiştirme tesisi yatırımlarının artması dikkat çekmiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 'ÇED Olumlu Raporu' verdiği tesislerde de artış olduğu kaydedilmişti. İzmir geneline bakıldığında, bakanlığın en çok 'ÇED Olumlu Raporu' verdiği tesisler, Aliağa bölgesinde bulunduğu gözlenmişti. Bakanlığın onayladığı projelerle Aliağa'da sanayileşme hızlı bir şekilde devam ederken geçtiğimiz günlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Aliağa’nın Güzelhisar ve Uzunhasanlar mahallelerinin içerisinde kalan 'Tisna Antik Kenti' ile ilgili önemli bir karara imza atmıştı. Aliağa'da bulunan antik kentlerden, Kyme, Myrna ve Gryneon’dan sonra dördüncü antik kent olan Tisna’da yüzey araştırmaları sonucunda arkeolojik SİT alanının genişletilmesi kararı alınmıştı.

HER PROJEYE OLUMLU
İzmir'in sanayi bölgesi olarak adlandırılan Aliağa'nın antik kent alanının genişletilmesi, yeni talanların önüne geçemedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 20 Mayıs 2022 tarihinde Kocaeli merkezli bir firmanın, atık bertaraf, geri kazanım ve depolama tesisi için ÇED sürecini başlattığını duyurdu. Böylelikle, bölgede 2022 yılı içerisinde ÇED süreci başlayan 10 proje oldu. Bu 10 projeden, 5 tanesine 'ÇED Olumlu Raporu' verilirken, 'ÇED Olumsuz Raporu' verilen hiç bir tesisin olmaması ise dikkat çekti. Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, sanayi bölgesi ilan edildikten sonra bölgenin tahribat içerisinde olduğunu ifade etti.

'YAŞAM HİÇE SAYILIYOR'
Aliağa'da yaşanacak tek bir alanın dahi kalmadığını ifade eden Küçükakyüz, “Aliağa, 1961 yılında sanayi bölgesi ilan edildi o gün bugündür talan ediliyor. Aliağa'da insan yaşamına uygun bir yer, bir alan kalmadı. Aliağa'da nereyi tutsak, elimizde kalacak. Foça'da cüruf dağlarını eritmeden, buraya bal ormanlarının olduğu bölgeye cüruf dökülmek isteniyor. 7 veya 8 firmanın bakanlığa başvuruda bulunduklarını ve Güney Marmara'daki atıkların da Aliağa bölgesine getirilmek istendiğini duyduk. Süreci takip ediyoruz. İzmir'in atıkları yetmiyor, birde başka bölgelerin atıklarını kabul ediyoruz. O kadar çok yaşamımız hiçe sayılıyor ki. Hangisini takip etsek, hangisine dava açsak bilemiyoruz. Yetişemiyoruz. Asla sanayileşmenin karşısında değiliz ama atık sorununu firmalar çözmeli. Bizim sağlığımız elimizden gidiyor. Pek çok davanın takipçisiyiz. Davalar olumlu sonuçlansa da, yine arkadan dolanan kararlar çıkıyor” şeklinde konuştu.

Rapor eksikliği belirgin gösterge
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Serhat Tanyeri de, ÇED raporlarına karşı açılan davalarda bilirkişi raporları ile tespit edilen raporların yetersizliğinin çevre felaketinin en belirgin göstergesi olduğunu ifade etti. Tanyeri, “Bilirkişi raporları ile tespit edilen raporların yetersizlikleri, mahkeme kararları ile iptal edilen belgeler,yaşanan çevre felaketleri vb. uygulamalar ile her geçen gün daha çok kirlenen hava su toprak kaynaklarımız bu sürecin en belirgin göstergesi. Bizler kamusal planlama denetim ve yönetim mekanizmasının en önemli faktör olduğunu bir kez daha dil getirerek bu süreçte bilim mühendislik kamu ve doğa yararı doğrultusunda çalışmaların gerçekleştirilmesi için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

En kirli ilçe Aliağa
Temiz Hava Hakkı Platformu, hava kirliliği ve sağlığa etkileri üzerine yeni bir çalışma yaptı. Yaptığı 'Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' başlıklı çalışmaya göre, İzmir’de en kötü hava kalitesi Aliağa'da ölçüldü. DSÖ yıllık kılavuz değerlerinin iki katından fazla kirlilik tespit edilen ilçede, en önemli kirletici kaynaklar kömürlü termik santral, hurda metal işleyen demir-çelik fabrikaları ve haddehaneler, rafineri ve petrokimya tesisleri oldu.