Bilimsel araştırmalara göre araç trafiğinin yol açtığı hava kirliliği, trafik kazalarından daha çok ölüme neden oluyor.

ENGİNBilim insanlarının son yıllarda yaptığı araştırmalar, kentlerdeki yoğun araç trafiğinin yol açtığı hava kirliliğinin, trafik kazalarından daha çok ölüm nedeni olduğunu ortaya çıkardı. Journal Sicience dergisinde yayınlanan araştırma raporuna göre, karbondioksit ya da ozondan oluşan sera gazının, güneşin sıcaklığını atmosferde alıkoyarak dünyanın ısınmasına yol açtığı, insan sağlığını etkileyerek ölümlere neden olduğu belirtildi. Pittsburgh'daki Carnegie Mellon Üniversitesi Hainz Okulu
uzmanlarından Dr. Devra Lee Davis, fosillerden oluşan otomobil yakıtı ile sanayi kuruluşlarında kullanılan kömürün, insanları öldürecek kadar hava kirliliğine neden olduğunu söyledi. Dr. Davis, ozon gazı, karbondioksit ve diğer gazlardan oluşan
havadaki küçük zerreciklerin, solunum yoluyla kolayca insanların  vücuduna girdiğini ve bunun da astım, nefes darlığı ve kalp hastalıkları sonucunda ölümlere yol açtığını kaydetti.
Bazı sağlık uzmanları hava kirliliği ile ölümler arasındaki ilişkinin tam olarak kanıtlamadığını belirtseler de, 20'den fazla ülkede yapılan binlerce araştırma, her yıl hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar sonucu onbinlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ortaya koyuyor.

KALBİ ÇOK ETKİLİYOR


Minnesota Üniversitesi uzmanlarından kardiyolog Dr. Russell V. Luepker ise hava kirliliğinin kalp hastalığına yol açmadığını, ancak kalp hastalarının hava kirliliğinden daha fazla etkilendiklerini bildirdi. New York State Üniversitesi astım uzmanlarından Prof.Dr. Marian Frieri ise, ozon gazının alerjilere karşı reaksiyonu artırdığını söyledi. Dr. Davis'e göre hava kirliliğinin bugünkü teknolojiler ile önlenebilmesi mümkün ve bu şekilde binlerce insanın bronşite yakalanması engellenebilir. Hava kirliliğinin önlenmesi ile milyonlarca günlük iş kaybının da ortadan kaldırılması mümkün.

Yaklaşık 50 milyon insanın yaşadığı New York, Mexico City, Santiago ve San Paulo'da yapılan sağlık araştırmasının sonuçlarına göre 2020 yılında hava kirliliğinden 8 milyon kişinin ölebileceği öngörülüyor.