Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'ne ilişkin yeni düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı. Hastaların düzenlemeden önce büyük mağduriyetler yaşadığını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "Bu doğru bir karar ama geç kalındı" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu ,Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle kanser tedavisinin tamamen ücretsiz hale getirildiğini açıkladı. Hastaların bu düzenlemeden önce özellikle katkı payları yüksek olan ilaçlar için çok yüksek miktarda fark ödediğini belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, kanser ameliyatlarında ve sonrasında kullanılan ilaçlar için ciddi bir iyileştirme yapıldığını söyledi. Özellikle cerrahilerde kullanılan ilaçlar için belli farklar ödendiğini anlatan Sayılkan, "Devletin karşıladığı bedel 240 milyon liradan 750 milyon liraya çıkarıldı. Eskiden bu farkı vatandaş cebinden ödüyordu. Hastanede yatarak tedavi görürken büyük sıkıntı yaşanıyordu. Bu doğru bir karar ama geç kalındı. Hastalar büyük mağduriyet yaşıyordu" diye konuştu. Kanserin başlı başına ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Sayılkan, bu hastalık süresince ekonomik sıkıntılarla uğraşıyor olmanın ayrı bir motivasyon kaybına yol açtığını savundu. Sayılkan, hem hastalarda hem de hasta yakınlarında moralin çok önemli olduğunu hatırlatarak tedavi sürecinin iyi şartlarda tamamlanmasıyla hızlı bir sonuç almanın mümkün olduğuna dikkat çekti. Yeni düzenlemenin Türkiye'de bulunması kolay olan ilaçlarla ilgili fayda sağlayacağını ifade eden Tuncay Sayılkan şöyle konuştu:

"Bazı ilaçlar Türkiye'de bulunamıyor. Çünkü bugün Euro 5.5 lira civarında. İlaç fiyatlarıyla ilgili Euro kuru ise 2.69 liradır. Bir yıl boyunca da bu  fiyat üzerinden gidecek. 1 yıl içinde Euro'daki artış oranının yüzde 70'i kadar ilaçlara zam verileceği söylendi. Ocak ayı sonunda Bakanlar Kurulu kararıyla ise ilaca verilecek zammın yüzde 15'i geçemeyeceği belirtildi. Zammın bir üst sınırı yaptılar. İsterse bu ülkede Euro kuru yüzde 50 artsın ama yüzde 15'in üzerine çıkmayacak. Bu durum da yurt dışında bulunan yeni jenerasyon ilaçların Türkiye'ye gelmesini engelliyor. Çünkü yarı fiyatına bunu vermek istemiyorlar. Bazı firmalar Türkiye'ye ilaç gelmesi için başvuru yapmıyor. Eskiden ruhsatı olanlar da ya getirmiyor yada az miktarda getiriyor. Zarar etmemek için bu tutumu sürdürüyorlar. " DHA