Haber / Didar DEMİRCİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulu’ndaki 2022 yılı bütçe görüşmelerinde ‘Türkiye’de Omicron varyantının görülüp görülmediğine’ ilişkin soruya İstanbul’da 1, İzmir’de 5 kişi olmak üzere Türkiye’de şimdiye kadar 6 kişide Omicron varyantına rastlandığını açıklamıştı. Koca’nın açıklamaları üzerine sorularımızı yanıtlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “İzmir’de varsa diğer illerde de vardır. Hastalığın hızlı yayılımına karşı pandemi tedbirlerine sıkı sıkıya uymalıyız. Aksi halde yeni ve daha kötü varyantlarla karşılaşmamız olası” diye konuştu.

‘VARYANT HIZLA YAYILIYOR’

Omicron varyantının ilk olarak Güney Afrika’da görüldüğünü ve bir aydan kısa bir süre içerisinde ülkemize ulaştığını belirten Çamlı, “Omicron varyantı 6 kat daha fazla yayılma hızına sahip. Kaldı ki çok kısa bir süreçte dünyada 50’den fazla ülkede görünüyor olması, bazı uluslararası sağlık örgütlerinin ‘yakın zamanda dünyada baskın bir hale geçecek’ şeklinde açıklamalar yapmasına neden oldu” ifadelerini kullandı. “İzmir’de varsa mutlaka diğer şehirlerde de vardır” diyerek sözlerine devam eden Çamlı, Türkiye’de tespit edilenden daha fazla vaka olabileceğini ifade etti. Çamlı, yaygın bir test yapılması ve yapılan test sayısına oranla ne kadar vaka çıktığının bakanlıkça şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini bildirdi.

‘2022’NİN BAŞINDA NETLEŞİR’

Yeni varyantın, hızlı yayılımı nedeniyle Delta’nın yerini alabileceğini dile getiren Çamlı, Omicron ile ilgili iyi veya kötü diyebilmek için çok erken olduğunu aktardı. Omicron’a ilişkin Güney Afrika’dan elde edilen izlenimleri paylaşan Çamlı, şöyle konuştu: “Güney Afrika’daki vakaların seyrine bakıldığında hastane ihtiyacının ya da yoğun bakım ihtiyacının daha az olduğu söyleniyor ya da işte şu ana kadar pek ölüm bildirilmemesi acaba klinik seyir daha hafif mi geçecek düşüncesini oluşturuyor. Ama bu hastalık için daha kesin konuşmak için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var ki 2022’nin başında biz bu hastalığın klinik seyri hakkında net şeyler söyleyebiliriz.”

Öte yandan Çamlı, Kovid-19 aşılarında tüm dozları tamamlayanların veya hastalığı geçirenlerin hastalığa karşı korunduğunu da vurgulayarak, “Aşı toplumsal bir sorumluluktur. Yeni varyantların önüne geçmek için aşı olmamız şart” dedi.

‘Bakan uyarıda bulunmalı’

Birlik Sağlık-Sen Başkanı Ahmet Doğruyol, İzmir'deki vakaları değerlendirdi. Vaka sayısının daha fazla olabileceğini kaydeden Doğruyol, “Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verileri 5 ya da 6 ile çarpmamız lazım. Belirti gösterip test vermeyenler de var” dedi. Mevcut kitlerin 5 varyantı tespit ettiğini belirten Doğruyol, “Omicron tespiti için başka bir kit gerekiyor. Şu anda İzmir'de bu kitten var. Burada önemli olan Bakan Fahrettin Koca basının önüne çıkıp, 'ülkede 6 kişide görüldü' dememeli. Bakan, 'Vaka sayısı çok daha fazla olabilir. Dikkatli olmalıyız' demeli. Böyle olursa vatandaşlar da daha tedbirli olur” diye konuştu.