Röportaj / Didar DEMİRCİ

Medikal Estetik, Mezoterapi, Ozonterapi, Nöralterapi alanlarında yaklaşık 30 yıldır hizmet veren Medikal Estetik, Tamamlayıcı ve Geleneksel Tıp Uzmanı Dr. Melih Nurhan, cerrahi müdahale gerektirmeyen güzellik uygulamalarına ilişkin bilgi verdi. Söz konusu uygulamaların sadece güzel ve genç görünmek için yapılmadığını dile getiren Dr. Melih Nurhan, bu uygulamalardan bazılarının aynı zamanda sağlıklı bir bedene kavuşmak için kullanıldığını söyledi. Hekimlik hayatında iki temel düsturu benimsediğini aktaran Dr. Melih Nurhan, bunlardan birincisinin ‘önce zarar verme’ ikincisinin de ‘hastalık yoktur, hasta vardır’ olduğunu aktardı. Nurhan, “Herkesin her şeye vereceği tepki farklıdır. Benim için herkes özeldir. Kişiyi bütünüyle ele alırsın. Bir kişi bana kulak çınlamasıyla gelir ama onu bir bütün olarak dinler ve ele alırım” şeklinde konuştu.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYORUZ

Uzmanlık alanının Nöralterapi, Ozonterapi ve Medikal Estetik olduğunu aktaran Nurhan, bu alanlarda yaptığı uygulamalar hakkında bilgi verdi. Nurhan, “Nöralterapi için bana her türlü tip baş ağrısı, gerilim, küme, migren, kulak çınlaması, vertigo, huzursuz bacak sendromu, adet düzensizlikleri gibi şikayetlerle geliyorlar. Mezoterapi de çok geniş bir kavram. Mezoterapinin kozmetik ayağı var, ağrı ayağı var. Tabi bunları biz bir kombin şeklinde kullanıyoruz. Yani nöralterapide ağrı tedavisi de yapıyoruz ama tabi mezoterapinin de ağrı kısmı olduğu için ikisini kombinleyerek daha iyi sonuçlar elde ediyoruz. Aynı zamanda ozonterapi o kadar geniş kapsamlı bir şey ki… Ama hasta olmayan bir kişi de ozonterapi yaptırabilir ki çoğu kişi de hasta olmadan yaptırıyor. Bu geçirdiğimiz Kovid-19 süresinde bunun önemi çok çok fazla anlaşıldı. Çünkü direk bağışıklık sistemini güçlendiren bir durumu var. Vücutta iki sistemimiz vardır biri bağışıklık sistemi ikincisi de antioksidan sistemi dediğimiz sistem. Ozonterapi antioksidan sistemi ayaklandırıyor ve böylece bağışıklık sistemini canlandırıyor. Nöralterapide de, vücutta bozucu alan dediğimiz yerler vardır. Biz bunu bertaraf ediyoruz. Bunu şuna benzetebiliriz: Spiritüel şeylerde çakra açma diye bir olay vardır. Biz fiziksel bedenin çakralarını açıyoruz diyebilirim. Biz yaptığımız seanslarda vücudun bütün birimlerinin birbirleriyle iletişimini tekrar sağlıyoruz. Böylece zaten kendi kendini iyileştirmeye programlı olan vücudumuz, bu seanslarda kendi kendini iyileştiriyor” sözlerini kaydetti. Öte yandan Nurhan, Mezoterapik uygulamalar içinde; selülit tedavileri, yağ yakma, lipoliz, iğneli lipoliz denilen uygulamalar olduğunu belirterek, “Bu uygulamalar cildi gençleştirip, nemlendirdiği için ben bunu kişilerin kendilerine yaptıkları bir yatırım olarak tanımlıyorum” dedi.

KUAFÖR RUTİNİ GİBİ OLDU

Medikal estetik alanındaki uygulamalarının en popülerinin botox olduğunu ve bunun kişiye nasıl uygulandığını aktaran Nurhan, medikal estetik uygulamalarının hemen hemen yüzde 90’ından sonra kişinin günlük hayatına devam edebildiğini söyledi. Nurhan, “Bu aslında bir kuaför işlemi gibi oldu. Kuaföre nasıl gidiyorsanız aynı rutinde medikal estetik uygulaması için bizlere gelebiliyorsunuz” diye konuştu. Medikal estetik alanında en bilinen ve en çok kullanılan uygulamalardan birinin de botox olduğunu belirten Nurhan, “Botox, aslında çok çok daha öncesinden bilinen bir madde… Halk arasında ‘yılan zehri’ diye biliniyor. Ancak bu çok yanlış. Yılan zehri değildir. Bir bakterinin ürettiği toksindir. Bu toksin kasın kasılmasını önlüyor ve böylece o kasa bağlı olan cilt kırışmamış oluyor. Tabi belirli bir süreliğine… Bu çok daha öncesinde çok daha yüksek dozlarda ve hastane ortamında kas sinir hastalıklarda kullanılıyordu. Hala da kullanılıyor. Yaklaşık 14-15 yıldan beri bunun kozmetik alandaki etkisi keşfedildi. Bizim gençliğimizde kozmetik alandaki etkisi bilinmiyordu. Fakat şimdiki gençler bu konuda çok şanslılar. Neden gençler diyorum çünkü botox, kırışıklıkların derinleşmesini ve oluşumunu önlemek için kullanılır. O nedenle ben 25-26 yaşından sonra botoxu öneriyorum. Ama bu da kişinin yaşam tarzına, bölgesine göre değişiyor. Sıcak bir memlekette yaşıyorsa daha çabuk kırışıklıklar oluşur. Kırışıklıkların oluşmasını veya derinleşmesini önlemek için botox uygulaması yapılabilir. Ancak bunu hekiminizin önerdiği süre ve dozlarda düzenli aralıklarla uygulamalıdırlar.

KALICI UYGULAMALAR İÇİN İYİ DÜŞÜNÜN

Botoxun dışında bilinen bir diğer uygulamanın da dolgu olduğunu dile getiren Nurhan, “Dolgu uygulamalarında da üç çeşit var. Kalıcı dolgular, yarı kalıcı dolgular ve geçici dolgular olmak üzere… Şimdi kalıcı dolgu terimi çok cazip geliyor insanlara ama bu daha çok cerrahi olmayan müdahalelerden bahsediyorum. Cerrahi olan yağ dolguları… Cerrahi olmadan da kalıcı dolgular var. Kalıcı dolguların bizim için handikapları var. Diyelim ki kişi artık kalıcı dolguyu istemiyor. İşte o noktada o dolguyu eritmek mümkün değil. O dolgu ancak cerrahi olarak çıkartılabiliyor. Kalıcı dolguların dezavantajları bu. Kalıcı lafı cazip gelse de bu durum zamanla değişebilir, sizin fikriniz değişebilir. Bu anlamda yarı kalıcı dolgular da aynı kategoriye girer. Çünkü zaman ilerliyor. Diyelim ki dudaklar kalıcılığını korusa da yüz korumuyor, değişik bir şey olacak gibi bir çok sebep... O nedenle tıbbi anlamda bize kolaylık sağladığı için geçici dolguları tercih ediyoruz. Bunda da Hyalüronik Asit kullanılıyor” şeklinde konuştu. Medikal estetik alanında bilinen diğer uygulamalarında ip askı olduğunu açıklayan Nurhan, ip askı uygulamalarında en çok dikkat ettiği noktanın hastada travmatik bir etki bırakmamak olduğunu aktararak, en çok ip askıyı kullandığını belirtti. Nurhan, ip askı uygulamalarının cildi gererek sarkma oluşumunu ve kırışıklıkları giderdiğini söyledi.

KENDİNİZİ HEKİMLERE EMANET EDİN

Kadın ve erkek ayrımı gözetmeksizin bugün herkesin bu tarz uygulamalar yaptırdığını dile getiren Nurhan, söz konusu uygulamalardan herhangi birini yaptırmadan önce mutlaka ama mutlaka hekimlere danışılması gerektiğini aktardı. Nurhan, sırf ucuz diye hekim olmayan kişilere bu tarz uygulamalar için izin verilmemesi gerektiğine de dikkat çekerek, “Şimdi biliyorsunuz görsellik çok ön plana çıktı ve bir çok şey görülüyor sosyal medyada, orada burada… Kişi geliyor, ‘ben böyle olmak istiyorum’ diyor. Böyle olamazsınız. Başında da dedim ya herkes özeldir. Bana gösterdiğiniz dudağa sahip olamazsınız… Senin dudak yapın buna uygun değil. Ya da böyle bir göze, saça… Zorla güzellik olmaz. Hiç kimse bizden sihirli değnek beklemesin” sözlerini kaydetti.