Özel Ege Lisesi, TÜBİTAK tarafından düzenlenen 49. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Sergisinde 2'si birincilik olmak üzere 6 ödül birden kazandı.

İnsan haklarına saygılı olmak. Başkalarının özgürlüğüne ve sahip olduklarına saygı göstermek ve bunlara zarar vermemek. Yıkmayı, ortadan kaldırmayı ve insan hayatını sonlandırmayı esas almayan her türlü görüş, fikir ve eleştiriye saygı göstermek. Her türlü cinsiyet, yaş, ırk, dil, din, renk, milliyet ve etnik köken ayrımcılığına karşı gücü yettiğince mücadele etmek. Sosyal, akademik ve sportif imkânlardan faydalanma hakkı ve ayrıcalığını tüm öğrencilere eşit şekilde sunmak. Bireysel farklılıkları saygıyla karşılamak ve bunları bir zenginlik olarak algılamak. Büyük fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak. Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmak. Ulusal değerleri koruma ve sahiplenmede duyarlı ve öncü olmak. Türkçeyi sevmek, korumak ve doğru kullanılmasına özen göstermek. Bilimden esinlenmek, bilimselliği akılcı ölçülerde uygulamak, bilimsel verilere dayalı kararlılık içinde olmak...
Yukarıdaki satırlar İzmir'in en eski eğitim kurumlarından Özel Ege Lisesi'nin kurumsal değerlerinden bazıları. İzmir'in bilim ve liderlik okulunun Kurucu Temsilcisi Yansı Eraslan ile Gazete 9 Eylül için görüştük, değerlendirmelerini öğrendik, okulu, hedeflerini ayrıntılı olarak dinledik.

[caption id="attachment_105835" align="alignnone" width="800"] Bornova Özel Ege Lisesi Kurucu Temsilcisi Yansı Eraslan: Öğrencilerimiz dönüştürücü liderler olmalı, donanımlı olmalı, üretken olmalı, birikimli olmalı. Büyük fotoğrafı her zaman görebilmeli[/caption]

Bize Özel Ege Lisesi'nden söz eder misiniz?

Özel Ege Lisesi'ni Eraslan ailesi olarak yönetiyoruz. 1998 yılından bu yana öğrenci yetiştiriyoruz. İzmir'de en fazla proje üreten okuluz. Biyoloji dalında iki proje ile birinci olduk. Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork adını verdiğimiz projemiz ile ekibimiz İntelaisec Yarışması'nda Türkiye'yi temsil edecekler. TÜBİTAK'ın 49'uncu Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Sergisi'nde 6 ödül birden kazandık. 7 yıldan bu yana üstüste üniversite sınavlarında aldığımız sonuçlarla İzmir birincisiyiz.Okulumuzdan mezun olan gençlerimizin Cumhuriyet'in kurumlarını yönetmesini istiyoruz. Öğrencilerimiz gelecekte dönüştürücü liderler olmal, insanlık için yararlı hizmetler yapmalı.Donanımlı olmalı, üretken olmalı, birikimli olmalı. Büyük fotoğrafı her zaman görebilmeli...Başarımızın reçetesi nedir diye sorarsanız, standart reçetesi yok.Biraz da kurumumuzun kültürüyle ilgili. Burası bilim ve liderlik okulu...

ÖNCE HAYAL GÜCÜ


Öğrencilerinizi yetiştirirken nasıl bir yol izliyorsunuz?

Özel Ege Lisesi'nde eğitim yolculuğuna keşfetmenin ilk adımıyla yani hayal gücümüzü kullanarak başlıyoruz. Öğrencilerimizin heyecanı ve merakı yolculuğumuzda en büyük güç kaynağımız. Araştırma, yaratıcılık, problem çözme gibi zihinsel becerilerimizi ana sınıfı ve ilkokuldan itibaren kullanıyoruz. Bilim kurulunun desteğini alarak yaptığımız çalışmalarla bilimsel öğrenmenin ilk adımlarını atıyoruz. Sorgulama, bilimsel incelemenin ve anlayışın merkezinde yer alıyor. İyi bir “fen okur-yazarı” olmalarını istediğimiz öğrencilerimiz, bilgilerini yaşama aktarabilmenin mutluluğunu yaşıyor. Bilim Şenliği çalışmalarımızla bilimin eğlenceli yüzüyle tanışıyor. Keşfetmek için Özel Ege’de her türlü olanağa sahibiz. Laboratuvarlarımızda mikroskop başında bilimin gizemli dünyasında yolculuk yapıyoruz. Öğrendiklerimizi sorguluyor ve cevaplar arıyoruz. Matematiği sanatla ilişkilendirerek estetik duygu gelişimleri sağlıyoruz. Doğayı ve doğa olaylarını keşfediyor, yaratıcı yazma çalışmalarıyla yaratıcı düşünme becerilerini pekiştiriyoruz. Özgün ve eleştirel düşünmenin temelini küçük yaşlarda alan öğrencilerimiz, proje tabanlı öğrenme yöntemiyle çözüm odaklı yetişiyor, öğrenme sürecine aktif olarak katılıyor ve tüm bunların sonucunda hem bireysel çalışmalar hem de takım çalışmaları yapabiliyor. Çocuklarımızın yaşam boyu öğrenme hevesini arttıracak ve besleyecek doğal ortamlarda fırsat eğitimine sıkça yer veriyoruz. Ana sınıfında “Bilimi seviyorum çünkü çok eğleniyorum.” temasıyla  bilimsel tasarım yapıyor, Çocuk Belgeselciliği ve Okul Öncesi Bilim Şenliği etkinliklerinde özgün projelerle yaratıcılığımızı geliştiriyoruz. Öğrencilerimize içinde bulunduğumuz bilgi çağının gelişimlerine karşılık düşecek donanımlar kazandırmak için çaba gösteriyoruz. Ana sınıfı ve ilkokul ders programlarımızda yer alan Akıl/Zekâ Oyunları” dersinde bir problemi çok yönlü değerlendirmeyi öğreniyoruz. Böylece basitten karmaşığa doğru ilerleyebiliyor, yapacağımız hamlelerin sonuçlarını öngörebiliyoruz. Bu sistem sayesinde güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerimizi fark edip kendimize gerçekçi ve doğru hedefler belirleyebiliyoruz.


KODLAMA DERSLERİ


Teknoloji yoğun bir eğitim verdiğinizi biliyoruz...

Geleceğin dili olan teknolojiye hâkimiz. Bunu aktif olarak kullanan öğrencilerimiz algoritmik düşünceyle birlikte kodlama dersleri alıyor. Bilişim teknolojileri ve robotik ile bilgilerini güncelliyor. Böylece geleceğin yaratıcı ve bilimin sınırlarını zorlayan bireyleri olma yolunda ilerliyor. Her araştırmamızın, proje çalışmamızın sonucunda iyi bir hikâye anlatıcısı oluyor, iletişim becerilerimizi artırıyor,  geleceğin lider adayları olarak eğitim serüvenimize devam ediyoruz. Bilime olan bu inançla yetişen öğrencilerimiz, TÜBİTAK çalışmalarına ortaokuldan itibaren başlıyor. Lisede bilim dünyasının dikkatini çeken projelerin sahibi oluyor. Ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarında birbiri ardına dereceler alıyor. Mezunlarımız dünyanın dört bir yanında bilim adına çalışmalar yapıyor.

SANATLA İÇ İÇE


Sanat ve edebiyatla ilgili ne gibi çalışmalarınız var?

Özel Ege, akademik başarıyla birlikte öğrencilerine sanatla iç içe büyümeleri için her türlü olanağı sunuyor. Öğrencilerimiz görsel sanatlar ve müzikle iletişim becerilerini geliştiriyor, dans ederek, şarkı söyleyerek kendilerini rahatlıkla ifade edebiliyor. Öğrencilerimizin kendilerini tanıması ve yeteneklerini keşfedebilmesi için uzun soluklu sanat yolculuğunu küçük yaşlardan itibaren başlatıyoruz. Estetik algı eğitimi, resim, müzik gelişimlerini özgün programımızla destekliyoruz. Farklı sanat akımlarını ve ressamları tanıyan öğrencilerimizin sanatsal donanımlarını geliştiriyoruz, yeteneklerimizi ortaya çıkartıyoruz. Hayatta her şeyin bir ritmi vardır. Tıpkı Özel Ege’de her öğrencinin kendine ait özgün bir ritmi olduğu gibi. Bizim işimiz bu farklı ritimleri keşfetmek ve beslemek. Anaokulundan itibaren başlayan müzik ve ritim eğitimiyle öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Halk oyunları etkinliğiyle dans ve yerel kültürü birleştiriyoruz. Kendi kültürel değerlerine bağlı öğrenciler yetiştirmeyi hedefleyen okulumuzda bu gibi etkinliklerle öğrencilerimizin yöresel oyunları, hikâyeleri, dansları ve kültürleri tanımalarına olanak yaratıyoruz.Yapılan çalışmalarımızı dönem içinde ve yılsonunda düzenlenen gösterilerle ve açılan sergilerle izlenime sunuyoruz. İzmir’in saygın kurum ve kuruluşlarında açılan sergilerimizde öğrencilerimizin özgün eserleri yer alıyor, öğrencilerimiz sergi açılışlarında sundukları mini dinletilerle sanatseverleri kendilerine hayran bırakacak işlere imza atıyor.
Ortaokul ve lise sıralarında sanat hayatımıza tiyatro çalışmalarını ekliyoruz. Kentin en büyük kültür merkezlerinden birine sahip okulumuzda sahne alan öğrencilerimiz, yurt içi ve yurt dışındaki festivallerin aranan isimleri arasına adlarını yazdırıyor.
Sanatın çeşitli alanlarıyla ilgilenen çocukların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde fen bilimleri, matematik alanlarında daha başarılı olabildikleri, sosyal becerilerinin daha fazla geliştiği, kendilerini daha iyi ifade edebildikleri bilimsel araştırmalarla destekleniyor. Özel Ege’de bilim, sanat ve sosyal etkinlikleri birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak ele alıyoruz.


SMART BENZERSİZ


Özel Ege Lisesi'nde yabancı dil eğitiminde özel bir programınız olduğunu öğrendik...

Ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul İngilizce dersleri için kendi öğretim programımızı geliştirdik. İngilizce öğretmenlerimiz, program geliştirme uzmanlarımız, okul yöneticilerimiz, velilerimiz ve öğrencilerimizin katılımıyla oluşturulan SMART adlı öğretim programı, 21. yüzyıl becerilerine odaklanıyor. SMART ile öğrencilerimizin yabancı dilde sorgulama, araştırma, sorumluluk alma, iş birliği içinde çalışma, problem çözme ve liderlik becerilerini geliştiriyoruz.
Ana sınıfı ve ilkokuldan itibaren yabancı öğretmenler eşliğinde yabancı dil eğitimi alan öğrencilerimizin bireysel farklılıklarına göre öğretim planı hazırlıyoruz. Çoklu zekâ kuramı uyguladığımız bu süreçte öğrencilerimize İngilizce ve sınıf öğretmenleriyle birlikte eş zamanlı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor beceriler kazandırıyoruz. Öğrencilerimiz, ikinci yabancı dil dersleri olan Almanca ve Fransızcada da aynı temaları işleyerek kavramları üç dilde öğrenme fırsatı yakalıyor.
Disiplinler arası bu yaklaşımla, bir temada öğrenilen bilgi ve becerileri, diğer bir temada daha geniş bir kapsamda farklı etkinlikler ve öğretim yöntemleri kullanarak pekiştiriyoruz. Tüm paydaşları öğrencinin dil edinimi hakkında uygun aralıklarla bilgilendiriyoruz.
SMART ile öğrencilere gerçek yaşam problemleri üzerinde yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri kazandırıyoruz. Program dâhilinde, gerçekçi ve öğrenen merkezli öğretim yöntem ve teknikleri uyguluyoruz. Doğal, iletişimsel, seçmeli, işitsel-görsel yaklaşım, soru-cevap, beyin fırtınası, tartışma, drama ve rol oynama tekniklerini kullanıyoruz.
Öğrencilerimizin dünyanın her yerinde yaşayabilecek bireyler olarak yetişmeleri en büyük amacımız. Kendi kültürel kimliğinin farkında olan öğrencilerimiz, öğrendikleri dili konuşan ülkelerin kültürel değerlerini de tanıyor. Böylece çokkültürlülük bilinci kazanan öğrenciler, diğer kültürlere hoşgörü ve saygı gösteriyor, başkalarıyla iş birliği yapıyor, bu becerilerini kullanarak kendilerini ifade edebiliyor.
Özel Ege ana sınıfı ve ilkokulundan itibaren yabancı dil donanımları gelişen öğrencilerimiz, ortaokul ve lise sıralarındayken dünyanın saygın üniversitelerinde düzenlenen MUN konferanslarına katılarak dünya sorunlarına çözüm arıyor.

YAŞAM BOYU SPOR


Sporla ilgili çalışmalarınızdan da söz eder misiniz?

Özel Ege Lisesi'nde "yaşam boyu spor” ve “aktif beden = aktif beyin” ilkelerini benimsiyoruz. Sahip olduğumuz fiziksel imkânları kullanarak öğrencilerimizin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini sağlamaya yönelik ders programları oluşturuyoruz. Amacımız, yaşam boyu spor alışkanlığını tüm öğrencilerimizin içselleştirmesini sağlamak.
Çok yönlü gelişimi desteklemeyi hedefleyen ve öğrencilerin gelişim raporlarının hazırlanmasına kaynaklık eden gün sonu değerlendirme uygulamasıyla ana sınıfından itibaren öğrencilerimizin sporda eğilimleri olan branşları belirliyoruz.
Beden eğitimi derslerinde, düzen alıştırmaları ile eklem ve hareket becerilerinin gelişimine katkı sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında kol-bacak, el-göz koordinasyonunu sağlayan hareketlerle çocuklara spor sevgisini aşılıyoruz. Eğitsel oyunlarla çocukların birlikte hareket etme, paylaşma, başarının zevkini tatma, kaybetmeyi kabullenmelerine yardımcı oluyoruz.
Temiz havuz sertifikasına sahip okulumuzda, yüzmeyi öğreniyor, atletizm, voleybol, basketbol, futbol, tenis ve masa tenisi ile tanışıyoruz. İlkokulda kazanılmış olan teknik, taktik ve motorsal becerilerini sürekli geliştiriyor, öğrencilerimizin fair-play kazanımlarını destekliyoruz.
Akademik başarıyla sportif başarıyı bir arada yürüttüğümüz sistemli bir çalışma uyguluyoruz. Spor salonları ve açık sahalarımızda yaptığımız antrenmanlarla okul takımlarına giriyor, hiçbir kulüp desteği almadan Özel Ege’deki başarılarımız sayesinde millî takımların aranan sporcuları oluyoruz. Okulumuzu ilçe, il ve ülke genelinde yapılan yarışmalarda başarıyla temsil etmenin onurunu yaşıyoruz.


TÜBİTAK'tan 6 ödül


Özel Ege Lisesi, TÜBİTAK tarafından düzenlenen 49. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Sergisinde büyük bir başarıya imza attı. 2’si birincilik olmak üzere toplam 6 ödül alan Özel Ege, bu yıl da en fazla projesi sergilenen ve en fazla ödül alan okul olmanın haklı gururunu yaşadı.

Özel Ege Lisesi'nin 5 fizik, 4 biyoloji, 3 kimya, 1 matematik, 1 tarih, 1 psikoloji, 1 Türk dili ve edebiyatı olmak üzere toplam 16 projesi yarışmada sergilenmeye değer bulundu.Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Kültür Merkezinde yapılan ödül töreninde Özel Egeli öğrenciler biyoloji alanında iki birincilik elde ederek Antalya’da gerçekleşecek olan Ulusal Sergi’de İzmir Bölgesi’ni temsil etme hakkı kazandı. Ayrıca Özel Egeliler fizik ve kimya alanlarında iki bölge ikinciliği, matematik ve Türk dili edebiyatı alanlarında ise iki bölge üçüncülüğü derecelerini elde ederek toplam 6 ödülle büyük bir başarının mimarı oldu.
Özel Ege Lisesi Müdürü Aylin Musluoğlu, “Araştırma, yaratıcılık, problem çözme gibi zihinsel becerilerimizi ana sınıfı ve ilkokuldan itibaren kullanıyoruz. Bilim Kurulunun desteğini alarak yaptığımız çalışmalarla bilimsel öğrenmenin ilk adımlarını atıyoruz. Sorgulama, bilimsel incelemenin ve anlayışın merkezinde yer alıyor" dedi.

Avrupa birincisi


TÜBİTAK, dünyanın en prestijli proje yarışması Intel-ISEF’te ülkemizi Özel Ege Lisesi öğrencileri ile temsil etme kararı aldı. Dünyada en yaygın görülen akciğer, prostat ve meme kanserlerine 15 dakikada kesin tanı koyabilen çip geliştiren Özel Egeliler, Mayıs ayında Amerika’da düzenlenecek yarışmada dünyanın genç dâhileri ile yarışacak.
Özel Ege Lisesi öğrencileri Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud, Bilim Kurulu Eş Başkanı Dr. Onur Akpınar danışmanlığında gerçekleştirdikleri “Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork” isimli proje ile TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda biyoloji kategorisinde bölge birinciliği ve Türkiye ikinciliği kazandı. Proje Avrupa Birliği tarafından desteklenen SciChallenge adlı bilim yarışmasında, 28 ülkeden 438 projeyi geride bırakarak Avrupa birincisi oldu. Bu yıl, aynı proje TÜBİTAK tarafından 13-18 Mayıs 2018 tarihinde ABD‘nin Pittsburgh şehrinde gerçekleştirilecek dünyanın en büyük ve prestijli uluslararası proje yarışması olan Intel-ISEF’te Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
Özel Ege Lisesi Müdürü Aylin Musluoğlu, “Kanserde erken teşhis çok önemli. Öğrencilerimizin, okulumuzun Bilim Kurulu rehberliğinde geliştirdiği çip sayesinde 15 dakikada üç kanser türüne kesin tanı konuluyor. Bu sayede öğrencilerimiz, birçok insanın hayatını kurtarabilecek bir projeye imza atmış bulunuyor" dedi.