Röportaj/ Sinan KESKİN

Son yıllarda devlet kurumları ve özel sektör, inovasyon konusuna odaklanmış durumda. Ülkeyi katma değerli ürünlerle buluşturmanın ötesinde müşteri beklentilerini en doğru şekilde anlamak ve karşılamak için markalar inovasyonu bir iş stratejisi olarak görüyor. Teknolojinin hızlı değiştiği günümüzde de Takım Tezgahları sektörü, ileriye dönük teknolojik yatırımlar yapıyor. Günümüz iş dünyası yeni nesil teknolojiye odaklanmış durumda. Teknolojinin nimetlerini arkasına alarak ürünler geliştiren markalar, değişen müşteri beklentilerini ön planda tutuyor. Özellikle günümüz sanayisinin odaklandığı otomotiv, savunma, havacılık ve beyaz eşya sektörlerindeki gelişmeler, Takım Tezgahları sektörünü de önemli ölçüde etkiliyor. Bu farkındalıkla da katılımcıların inovasyon harikası ve heyecan verici ürünleri, 9-12 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenecek Maktek İzmir 2019 Fuarı’nda yer almaya hazırlanıyor.

Takım tezgahları sektörü ile bağlantılı olarak otomotiv, savunma, havacılık ve beyaz eşya sektörlerindeki gelişmeleri sektör paydaşlarıyla buluşturacak olan Maktek İzmir öncesinde Tüyap Ege Bölge Müdürü H.Alp Köseli ile buluştuk. Köseli ile Tüyap'ı, Maktek İzmir'i, Tüyap'ın İzmir'deki gelecek planlarını konuştuk.

Alp Bey, öncelikle Tüyap ile ilgili konuşmak istiyorum. Tüyap bu yıl 40. yılını kutluyor. 40 yıldır çok başarılı işlere imza atıyorsunuz. Başarınızın sırrı nedir?

Türkiye'nin özel fuarcılık anlamında ilk firmasıyız. Kurucumuz Bülent Ünal 1979 yılnda Tepebaşı'nda çok küçük bir alanda işe başlamış. Tüyap olarak 700'ün üzerinde çalışanımız var. Tüm Anadolu'ya yayılmış bir yapıyız. Adana, Bursa, Konya, Diyarbakır, Samsun, Eskişehir, Kayseri, Erzurum, İzmir, Kocaeli ve Antalya'da çalışanlarımız var. Buralardaki arkadaşlarımız hem müşterilerimizle hem de ziyaretçilerimizle dirsek temasındalar. Başarının buradan kaynaklandığını düşünüyorum. Bunun haricinde çeşitli meslek ve sivil toplum örgütleriyle hareket ediyoruz. Bir fuar için işin mutfak tarafında karar verilirken o sektörün hem meslek odalarıyla hem de sivil toplum örgütleriyle temas halinde oluyoruz. Örneğin Maktek'i Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) ile birlikte organize ediyoruz. İşi böyle yaptığınız zaman hem vizyonunuzu doğru koyabiliyorsunuz hem de hedeflerinize daha rahat yürüyebiliyorsunuz.

Tüyap İzmir olarak da 20. yılınızı doldurdunuz. Biz ;İzmirliler olarak Tüyap'ı kitap fuarıyla tanıdık. İzmir'de düzenlediğiniz diğer fuarlar nelerdir?

Tüyap İzmir 1999 yılında faaliyete geçti. Ben 18 yıldır Tüyap'ın Ege Bölge Müdürüyüm. 11 arkadaşımla burada faal durumdayız. Hepimiz Egeliyiz. Biz buraya yatırım yaparken İzmir'in dinamiklerine, potansiyeline güvendik. İzmir'in potansiyelinin bunu karşılayacağını öngördük. İşin mutfak kısmına baktığınızda gerçekten verimli sonuçlar aldık. İzmir'de 2015 yılına kadar sadece Kitap Fuarımızı düzenliyorduk. 2016 yılında Tüyap Autoshow Fuarı ile İzmir'deki fuara faliyetlerimizi genişletmeye başladık. 2017 yılında İzwood - İzmir Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı'nı ve PlastPak İzmir Plastik ve Ambalaj Teknolojisi Makine ve Malzemeleri Fuarı'nı düzenledik. Yine 2017 yılında Maktek İzmir, Takım Tezgahları, Metal - Sac İşleme Makineleri, Tutucular – Kesici Takımlar, Kalite Kontrol - Ölçüm Sistemleri, CAD/CAM, PLM Yazılımları ve Üretim Teknolojileri Fuarı'nın ilkini İzmir'de düzenledik. Çok verimli sonuçlar aldık. Hem katılımcılar hem ziyaretçiler memnun kaldı. Bu 9-12 Ekim'de düzenleyeceğimiz fuar hem katılımcı hem ziyaretçi yönünden birbirini bütünlerse çok büyük bir başarı sağlayacağımızı umuyoruz. Maktek tek yıllarda İzmir'de çift yıllarda İstanbul'da düzenlenmeye devam edecek. 2018 yılında da Ege Yapı Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı'nı yine İzmir'de düzenlemiştik. Bunların yanı sıra Tüyap İzmir Kitap Fuarımız da kesintisiz sürüyor. Kitap fuarımız bu yıl 11-19 Nisan 2020 tarihlerinde gerçekleşecek.

Maktek İzmir 2019'da katılımcı hedefinizi tutturabildiniz mi? Ziyaretçi sayısında hedefiniz nedir? Fuarın iş hacminin ne kadar olmasını bekliyorsunuz?

Maktek İzmir 2019 Fuarı, Fuar İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda 43 bin m2 kapalı alanda 60’ın üzerinde ülkeden 35 bini aşkın ziyaretçi ve katılımcıya ev sahipliği yapacak. İhracat odaklı büyüme stratejisiyle milli ve yerli üretime odaklanan Takım Tezgahları Sektörü tamamlayıcı ekipmanları ile birlikte, 2018 yılında 728 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracatın yaklaşık 50 milyon dolarını üstlenen İzmir, otomotiv tedarik, savunma ve havacılık, kalıp, ambalaj gıda, ağaç işleme ve mobilya sektörlerinde kullanılan takım tezgahlarının yaklaşık yüzde 16’sına ev sahipliği yapıyor. Her yıl ortalama 185 milyon dolarlık makinenin İzmir’e kurulmasının farkındalığıyla takım tezgahları sektörünün buluşma noktası olan Maktek İzmir 2019 Fuarı'nda, 500 milyon dolarlık iş hacmi hedefliyoruz. Bursa'dan, Ankara'dan, Eskişehir'den kısacası Türkiye'nin her yernden firmalar İzmir'i önemseyerek fuara geliyorlar. İzmir'e yatırım yapıyorlar bir bakıma. O nedenle verimli sonuçlar alacağımızı umuyoruz.

Alım heyeti ve ziyaretçi organizasyonunuz olacak mı?

Savunma Sanayi’de faaliyet gösteren başlıca kurumların karar verici (stratejik planlama, proje yönetimi, satın alma, teknik yönetim vb.) bölümlerinden yetkililerin, ikili iş görüşme salonunda katılımcılarla özel iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi planlanıyor. Öte yandan TÜYAP; Moskova, Sofya, Tahran, Tiflis, Üsküp, Ürdün ve Kahire'de var olan Tüyap yurt dışı ofislerinin yoğun tanıtım çalışmalarına ek olarak, 30’un üzerinde ülkede sahip olduğu temsilcilik ağı ve yurt içinde yayılmış 17 ofisinde yürüttüğü faaliyetlerle ziyaretçi sayısında önemli bir artış hedefliyor.

Siz hem yurt içinde hem yurt dışında yüzlerce fuar düzenleyen bir firmasınız. İzmir'de fuar düzenlemenin dezavantajları var mı?

İzmir'e yurt dışından direkt uçuşların arttırılması gerekiyor. Yurt dışından gelen konuklarımızı İstanbul ve Ankara aktarmalı getirebiliyoruz. Direkt uçuşlar daha fazla olsa bizim ziyaretçi sayımız da artmış olacak. Gelen ziyaretçinin toplamda 3 gününü alıyoruz. Gelişi ve dönüşü aktarmayla olduğu için 1 günü yolda geçiyor. Fuarda geçireceği zaman kısalıyor. Ama direkt seferler olsaydı gelenler fuarda daha fazla zaman geçirecekti. Hatta bazı davetliler aktarmalı uçuşlar nedeniyle gelmek istemiyor. Onun dışında İzmir'in herhangi bir dezavantajı yok. Aksine fuarcılık kültürü var. İzmir'i tanıtmak için vakit kaybetmiyoruz.

Türkiye'de son yıllarda ekonomide bir daralma var. Bir çok firma kapıya kilit vuruyor. Böyle bir ortamda fuar düzenlemek, üstelik başarılı fuarlar düzenlemek kolay olmasa gerek.

Dünyada bir sıkıntı var aslında. Bu sıkıntıyı aşabilmenin yollarından biri de fuarlara katılımdır esasında. Üretimden kopmamak gerekiyor. Ekonomik krizi aşabilmenini temel yolu bu. Üretimi durdurmamak, kaba tabirle dükkanı kapatmamak, ve elimizdeki malları satmak. Yurt içi veya dışı fark etmiyor. Şirketler bu yaşanılan sıkıntılı süreçte yara veya darbe almamak istiyorsa üretim çarkının devam etmesi gerekiyor. Ekonominin durumuyla ilgili çeşitli senaryolar var. Herkes bir şeyler söylüyor. Ama ortada yaşanan güncel bir durum var. Firmaların yaşayabilmesinin tek yolu üretimden ve doğru pazarlamadan geçiyor.

Fuarcılıkta 40 yıl

Türkiye'de fuarcılık sektörü Tüyap ile birlikte 1979 yılında düzenli bir ticari faaliyet olarak ülkenin gündemine girdi. Kuruluşundan 2018 yılı sonuna kadar hazırladığı bin 700 yurt içi ve 39 ülkede 190'ı aşkın yurt dışı fuar ile 125 ülkeden 316 bin 315 firmaya hizmet verirken 211 ülkeden 60 milyon 394 bin 313 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Türkiye'de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşudur. Şirket'in ana gelir kaynağını, yurtiçi ve yurtdışı fuar organizasyonları oluşturmakta. Tüyap Grubu 700 çalışanı ve 100'ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli işbirlikleri yaparak, Türkiye'de sahip olduğu ve işlettiği 8 fuar merkezinde ihtisas fuarları hazırlıyor.

Resmi hava yolu THY

Türk Hava Yolları “MAKTEK İzmir 2019” Fuarı’nın Resmi Hava Yolu olarak Turkish Conventions kapsamında İzmir varışlı dış hat uçuşlarında 2 Ekim – 16 Ekim 2019 tarihleri arasında uygulanacak belirli rezervasyon sınıflarında geçerli olacak indirimli fiyatlar sunuyor.