Avrupa Birliği’nin iklim izleme ve uydu sistemlerinden sorumlu Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2024'ün kaydedilen en sıcak yıl olacağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 10 ayındaki küresel sıcaklık değerleri, 1991-2020 dönemi ortalamasının 0,71 santigrat derece üzerine çıktı. Bu önemli artış, 2024’ün tüm zamanların en yüksek sıcaklıklarına sahip yılı olacağına işaret ediyor.

Rus ordusu, Akdeniz'de gövde gösterisi yaptı Rus ordusu, Akdeniz'de gövde gösterisi yaptı

Küresel sıcaklık kayıtlarında yeni bir dönüm noktası

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, yapılan değerlendirmede 2024 yılının iklim kayıtlarında yeni bir dönüm noktası olarak öne çıktığını belirtti. Burgess, "Bu veriler, küresel ısınmanın geldiği tehlikeli noktayı ve acil müdahale gerekliliğini gözler önüne seriyor" dedi. Küresel sıcaklık artışlarının hızla yükselmesi, iklim krizine karşı alınması gereken önlemlerin ertelenmemesi gerektiğini vurguluyor.

BM iklim konferansına dikkat çekildi

Burgess, sıcaklık artışlarının iklim değişikliği müzakerelerinde de güçlü bir etki yaratması gerektiğine dikkat çekti. Bakü’de 11-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29), iklim değişikliğiyle mücadelede küresel bir yol haritası çizmek açısından büyük önem taşıyor. Burgess, bu verilerin iklim mücadelesini hızlandıracak adımlara öncülük etmesi gerektiğini ifade etti.

Ekim ayı da küresel sıcaklık rekorları kırdı

Copernicus'un açıklamalarında, 2024 yılının Ekim ayının, önceki yıllara göre en sıcak ikinci ekim ayı olarak kayıtlara geçtiği belirtildi. Ekim 2023’ün ardından gelen bu sıcaklık rekoru, iklim değişikliğinin giderek etkisini artırdığını ortaya koyuyor. Geçmiş 12 ayın ortalama sıcaklıkları incelendiğinde, Kasım 2023 ile Ekim 2024 arasında küresel ortalamanın 1991-2020 döneminin 0,74 santigrat derece üzerinde olduğu görüldü. Bu artış, küresel ısınmanın hız kesmeden sürdüğünü kanıtlıyor.

Kaynak: AA