Haber/ Didar DEMİRCİ

Açıklamayı yapan İl Başkanı Deniz Yücel, “Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Tek adam gidecek, İstanbul sözleşmesi geri gelecek” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin, Cumhurbaşkanı kararıyla resmi gazetede yayımlanarak feshedilmesine tepkiler sürüyor. Muhalefetin de eleştiri oklarını çevirdiği konuya ilişkin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü, Konak Kemeraltı girişinde basına açıklama yaptı. Basına yapılan açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik AKP iktidarına tepki gösterilirken, vatandaşlara, kurum ve kuruluşlara İstanbul Sözleşmesi için mücadele çağrısında bulunuldu.

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, CHP’li il yöneticileri, ilçe başkanları, ilçe kadın kolları başkanları ve ilçe kadın kolları yöneticileri ile belediye meclis üyelerinin yer aldığı toplantıda, basına açıklamayı CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel yaparken İl Kadın Kolları Nurdan Şenkal Uçar da konuşma yaptı.

‘42 Milyon kadını riske atıyorlar’

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararıyla Cumhur İttifakı’nın 42 milyon kadının yaşam hakkını, vücut dokunulmazlığını, bedensel ve ruhsal bütünlüğünü riske attığını belirten CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Kadına hiçbir zaman hak ettiği değeri vermeyen AKP ve onun menfaat ortağı, bir avuç oy kaygısıyla bir kısım tarikatlara ve kadınları ikinci sınıf insan yerine koyan çağdışı anlayışa teslim olmuştur. Geçmişte iktidar olmak ve iktidarlarını korumak için FETÖ’yle ortaklık yapanların 15 Temmuz’da bu millete neler yaşattıklarını unutmadık... Aynı kişiler ve aynı anlayış bugün de kadınlarımızı ve bu ülkenin geleceğini, aydınlık yarınlarını kendi iktidarlarını sürdürmek için riske atıyorlar. Kadınlar arasında bizden olanlar ya da olmayanlar şeklinde, sınıfsal bir ayrım yapacak kadar, halkın gerçeklerinden uzaklaşmış olanlar şunu iyi bilmelidir ki; kadınlar sınıfsal bir ayrıma maruz bırakılamaz. Kadın her şeyden önce insandır. Yaradılışından, Anayasa’dan ve yasalardan gelen hakları vardır. Ve bu haklar; bir tek adamın, kadın düşmanı politikalar uygulayan bir menfaat ittifakının tekelinde değildir” diye konuştu.

‘Son 20 yıldır sürekli geriye gidiyoruz’

Cumhuriyet dönemindeki kadın hakları alanındaki kazanımlara dikkat çeken CHP’li Yücel, “Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen devrimler, ülkemizde çağdaş sosyal yaşamı oluştururken, Türk kadınına hakların teslimi için ilk adımlarını atmış, 17 Şubat 1926’da kabul edilen medeni kanunla beraber, Türk kadınına bugün sahip olduğu haklar daha o yıllarda teslim edilmiştir. Dünyanın birçok medeni ve ileri ülkesinden önce Türk Kadını seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında kazanmıştır. Yaklaşık yüzyıl önce atılan bu adımların ileri gitmesi beklenirken, son 20 yılda her geçen gün daha da geriye gidiyoruz” dedi.

‘Vaatler sahte ve içi boş’

‘Yılda, ortalama 300 kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz’ diyen Yücel, “Kadın istihdamının 28.7’de kaldığı, kahkaha atan kadını “iffetsiz” hak arayan kadını “terörist” ilan eden bir anlayışın yönettiği bir ülkede yaşıyoruz. Kadın katillerinin cezasında töre indirimi, namus indirimi, iyi hal indirimleri yapılırken, taciz, tecavüz suçlularını özel aflarla serbest bırakan bir anlayışın yönettiği bir ülkede yaşıyoruz. O yüzden; “İstanbul Sözleşmesi’nden çekildik ama daha iyi tedbirler alıp yasalar çıkaracağız” vaadi; her vaatleri gibi içi boş, günü kurtarma ve kadınları susturma amaçlı sahte bir vaattir” ifadelerini kaydetti.

‘Son 1 yılda izmir’de 30 kadın öldürüldü’

2020 yılı başından bu yana sadece İzmir’de toplam 30 kadının öldürüldüğünü söyleyen Yücel, “Geçtiğimiz hafta daha 17 yaşında, karnındaki 5 aylık bebeğiyle 16 yerinden bıçaklanarak öldürülen Sezen Ünlü gibi, dün ise Çiğli’de eşi tarafından boğularak öldürülen 32 yaşında Ceyda gibi niceleri bu kadın düşmanı anlayış nedeniyle hayatını kaybetti. İzmir gibi eğitim seviyesi yüksek, çağdaş bir kentte bile rakamlar böylesine korkutucuysa, Türkiye’nin tamamı için insanın ürkmemesi, korkmaması mümkün değildir. İşte TBMM’de, tüm siyasi partilerin ortak desteği ve oy birliğiyle kabul edilen ve fakat geçtiğimiz hafta tek adamın bir gece yarısı kararnamesiyle çıkılan İstanbul sözleşmesi, bu korkulardan Türkiye’yi kurtaracak, canilerin kadının bedeninden, duygularından ve hayatından elini çekmesi sağlayacak olan Sözleşmenin adıdır” açıklamalarında bulundu.

Mücadele çağrısı

İzmir’den çağrı yapan Yücel, şunları söyledi: “İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğinden, kadına ve haklarına sahip çıkması ve korumasından rahatsız olanlar, aslında kadının toplum içindeki varlığından rahatsızlardır. O yüzden; demokrasi ve eşitliği ilke edinmiş tüm vatandaşlarımıza, kurum ve kuruluşlara, İzmir’den çağrımızdır; Kadınlarımızın haklı tepkilerine ortak olalım, ülkemizin dünyada kadın düşmanı bir ülke gibi yaftalanmasının önüne hep birlikte geçelim. Türkiye yeniden İstanbul Sözleşmesi’nin tarafı olana kadar, toplumun tüm bireyleri şiddetten korunana kadar mücadelemizi sürdürelim. Gelin, bir avuç kadın düşmanının, kendisini dogmalar ve töreler dışında tüm dünyaya kapatmış gericilerin ve kadını sadece evde eş ve anne olarak gören, çağ dışı anlayışın esiri olmayalım.”

‘CHP Olarak söz veriyoruz’

İktidara seslenen Yücel, “İstanbul Sözleşmesine geri dönülünceye kadar susmayacak, durmayacak ve yılmayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak söz veriyoruz; İstanbul Sözleşmesi’nin önemini hem kadınlar için, hem eşitlik ve adalet için, hem de ülkemizin geleceği için her yerde anlatacağız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Tek adam gidecek, İstanbul sözleşmesi geri gelecek! Annelerimize, kadınlarımıza ve çocuklarımıza Selam Olsun” dedi.

‘Kadınların can simididir’

CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, “AKP iktidarında 7 bin 500 kadın sırf kadın olduğu için katledildi. Tanımadığımız ve tanımayacağımız fesih açıklamasının üzerinden 12 saat geçmeden 6 kadın daha yaşamından kopartıldı. Tam bu yüzden İstanbul Sözleşmesi kadınların can simididir. O yüzden hep söylüyoruz; İstanbul Sözleşmesi yaşatır!” dedi.