Haber / Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığında basınla bir araya gelen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır ve Ednan Arslan, deprem gündemine ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada depremzedelerin hak kayıplarına ve Dünya Bankası kredisine değinildi. Basın toplantısında konuşan Yücel, “Algı yapmayın! Bırakın bu inadı” diyerek, AKP’li yöneticilere seslendi.

KENDİNİZLE ÇELİŞMEYİN

İzmir depremi üzerinden yaklaşık bir yıl geçtiğini ve deprem sonrası evleri hasar alan, yıkılan vatandaşların yeni evlerine kavuşmak için mücadele verdiğini hatırlatan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, depremzedelere verilen, ‘Hiçbir depremzede vatandaşımız hak kaybına uğramayacak’ sözünün tutulmadığını dile getirdi. Emsal artışı konusundaki tartışmalara dikkat çeken Yücel, “Bir süredir AKP’li bir milletvekili, ‘belediyelerin emsal artışına karar verebileceği’ gibi hem popülist hem de talihsiz, hukuki alt yapısı olmayan bir takım açıklamalar yapmaktadır. Sen hem yasal düzenleme yapmadan depremin üzerinden 10 ay geçmiş emsal artışından bahsedeceksin hem de kendi belirlediğin proje alanlarında hiçbir depremzedenin onayını almadan emsali düşüreceksin. Bir de yakın zamanda o bölgenin 50 metre ilerisine yaklaşık 40 katlı gökdelen imarı vereceksin. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” diye konuştu. Yücel, ayrıca emsal artışı kararını belediyelerin veremeyeceğini dile getirerek, bu durumun hukuka uygun olmadığını söyledi.

ALGI YAPMAYIN, SOMUT ADIMLAR ATIN

Öte yandan Dünya Bankası’ndan alınması beklenen krediyi hatırlatan Yücel, “Bu konu AKP’li yöneticiler tarafından adeta siyasi malzeme ve çekişme konusu haline getirilerek bir çıkmaza sokuldu. Depremzedelerin belli bir bölümünün konut ihtiyacının karşılanması için finansman sağlayacak böyle bir imkan varken, sırf krediyi İzmir Büyükşehir Belediyesi buldu diye, konunun çözümsüz bir noktaya sürüncemesi depremzedelere yapılan en büyük kötülüktür” diye konuştu. Dünya Bankası kredisi hakkındaki polemiklerde AKP temsilcilerinin söylemlerine dikkat çeken Yücel, “Bu konuda bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bizi bu algı ilgilendirmiyor. Biz somut gerçeklerle ilgileniyoruz. Bu somut gerçek de bu kredinin kullanılması için merkezi hükümetin bu güne kadar atması gereken adımları atmamasıdır” sözlerini kaydetti. Yücel, krediyi CHP’li bir belediye bulduğu için bu adımların atılmadığını söyleyerek, “Bu tarz bir kredi AKP’li bir belediye tarafından bulunmuş olsaydı yine bu şekilde mi davranırlardı? Bunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz” dedi.

AKP’li yöneticilere çağrıda bulunan Yücel, “Bu inadı artık bırakın! Zaten acıların en büyüğünü yaşamış olan İzmir depremzedelerine algı yaratma peşinde koşarak daha fazla zarar vermeyin. Eğer depremzedelerin sorunlarını çözmek istiyorlarsa, 1 Ekim tarihinde meclis açılıyor. Mecliste çoğunlukları var. İzmir depremiyle ilgili belli koşullar ve sınırlar dahilinde bölgesel emsal artışına ilişkin getirsinler yasa teklifini biz de hem destekleyelim hem de alkışlayalım” dedi.