Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Bakü’de temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa şehrinde resmi törenle karşılanmasının ardından Aliyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

İkili görüşmenin ardından basın toplantısı için kameralar önüne geçen Erdoğan ve Aliyev, açıklamalar öncesi "Şuşa Beyannamesi" imzaladı.

Konuşmasında "Şuşa Beyannamesi yeni bir işbirliğinin teminatı" diyen  Aliyev, "Türk halkının desteği bize güç verdi" ifadelerini kullandı.

Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Müttefiklik Sözleşmesi"nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşmasına atıfta bulunulduğunu da bildirdi.

Aliyev yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Tarihi şehirde kardeş ülkemizin lideri bizim konuğumuzdur. Çok duygusal günleri yaşadığımız gün ulu tanrıya minnettarız. Türkiye Azerbaycan birliği ve kardeşliği ebedidir."

"Karabağ Zaferini bir kez daha tebrik ediyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada, "44 günlük bir savaşın ardından Karabağ sahiplerine geçmiş oldu. Ermeni mezaliminden işgalinden kurtulmuş oldu" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Azerbaycan halkının Karabağ zaferini bir kez daha tebrik ediyorum. Karabağ tekrar eski ihtişamına tekrar kavuşacaktır, bundan hiç şüphem yok. Bölge en kısa zamanda İnşallah havalimanlarına da kavuşacak, turizmde sıçrama yaşayacak.

  • Türkiye olarak kardeşlerimize yeniden inşa sürecinde de her türlü katkıyı veriyoruz vermeye devam edeceğiz. Bir yandan yıkımları telafi ederken diğer yandan Azerbaycan topraklarını benzer felaketi yaşamaması için tedbirleri alacağız. Ermenistan'ı kendisine uzatılan bu iyi niyet elini tutmasını, fırsatı iyi kullanmasını temenni ediyoruz. Ermenistan ile normalleşme için biz de üzerimize düşeni yapacağımızı her fırsatta söylüyoruz. Bugün tek millet iki devlet temelinde yükselttiğimiz ilişkileri daha ileri taşıyacak tarihi adımı attık.

  • Şuşa'da en kısa sürede inşallah bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Şuşa’daki programları öncesinde Fuzuli’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından karşılandı. Erdoğan ve Aliyev daha sonra Şuşa’ya birlikte hareket etti.

Erdoğan iki günlük Azerbaycan ziyareti kapsamında Şuşa’daki Aliyev ile birlikte Azerbaycan’ın Kültür Başkenti Şuşa şehrine gitti.

Şuşa Valiliği'nde Aliyev tarafından resmi törenle karşılanacak Erdoğan, Aliyev ile görüşmeler gerçekleştirecek.

Ziyaret kapsamında Azerbaycan ile Türkiye arasında bir takım belgelerin de imzalanması bekleniyor.

Erdoğan, yarın ise Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile görüşecek ve Milli Meclise hitap edecek.

Erdoğan daha sonra Aliyev ile birlikte Bakü Olimpiyat Stadı'nda oynanacak Türkiye-Galler Euro 2020 A Grubu maçını tribünden izleyecek.