Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan ve bu yüzden adaylığının düşmesi gündeme getirilen Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya için Balçova halkı kenetlendi. Çalkaya'nın çağrısı üzerine bugün saat 12.00'de Balçova'da belediye binasının önünde toplanan binlerce Balçovalı başkanına destek verdi.

Mitinge dönüşen toplantıya CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer ve çok sayıda siyasetçi de başkan Çalkaya'ya destek için geldi.

Toplantıda ilk sözü CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel aldı. Yücel üzgün ve mutsuz olduğunu belirterek şunları söyledi: “Üzgünüm, mutsuzum ama umutsuz değilim. Balçova'ya 15 yıldır onuruyla, dik duruşuyla hizmet eden Belediye Başkanımız Mehmet Ali Çalkaya'nın adaylığı engelleniyor. AKP'nin YSK'sı tarafından engelleniyor. Neymiş, Cumhurbaşkanı'na hakaret etmiş. Belediye Başkanımız katıldığı yürüyüşün ön safında pankart taşımış. Bu yüzden de 11 ay 20 gün ceza almış. Anayasa'nın 76'ıncı maddesine göre seçilme hakkına sahiptir. Burada oynanan oyunu görün. AKP'nin YSK'sı Anayasa'ya aykırı bir şekilde başkanımızın adaylığını engelliyor. Hem bunu yapıyorlar hem de demokrasi ve insan haklarından bahsediyorlar. Halkın iradesine ipotek koymak istiyorlar. Hukuki süreç devam ediyor. Üzgünüz ama umutsuz değiliz. Mehmet Ali Çalkaya'yı kimseye yedirmeyeceğiz.”

Soyer: Yalnız bırakmayacağız

Destek için Balçova'ya gelen CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer de duygusal bir konuşma yaparak Çalkaya’yı asla yalnız bırakmayacağına söz verdi. Soyer, Çalkaya'ya sahip çıkmak boynumuzun borcudur diyerek başladığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Çalkaya, Türkiye’nin öncü belediye başkanlarından biridir. Türkiye’de maalesef rejim değişti. İktidarın, bir kişinin iki dudağının arasında olması bu memlekete yapılan en büyük hakarettir. İzmir bir kale ise, demokrasinin kalesidir. Bu kaleyi sonuna kadar savunmak zorundayız. Çalkaya'nın seçilme hakkının elinden alınması, kamuoyunun vicdanını yaralamaktadır. Başkanımıza sahip çıkmak namus borcumuzdur. Eğer ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olursam, Çalkaya Başkan görevden uzaklaştırılırsa, onu yalnız bırakmayacağıma söz veriyorum.”

Çalkaya: Pes etmem

Balçovalıların yoğun sevgi gösterileri ve sloganları arasında son olarak kürsüye çıkan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise sonuna kadar mücadele edeceğini ve pes etmeyeceğini söyledi. “Dürüst bir insanı nasıl gönderirsiniz? Hırsız, diyemezsiniz, çaldı diyemezsiniz, yüz kızartıcı suç işledi diyemezsiniz, siyasi oyunlarla oynayarak gönderirsiniz” diyerek sözlerine başlayan Çalkaya şunları söyledi: “Bu güne kadar onlarca müfettiş geldi 3 kuruş çalmadık siyasi oyunlarla göndermeye çalıştılar. 10 Ekim 2015 yılında Ankara Gar’ında bir katliam yaşandı. 12 Ekim’de KESK tarafından Gündoğdu Meydanı’nda bu katliamı protesto etmek için bir miting düzenlendi. O zaman ki İl Başkanımız, milletvekillerimiz diğer belediye başkanı arkadaşlarımla birlikte ben de o mitinge katıldım. Alandaki 10 binlerce kişi gibi slogan attım. Bu sloganlar nedeniyle bana Cumhurbaşkanı’na hakaretten dolayı dava açıldı. Cumhurbaşkanı 15 Temmuz hain darbe girişimden sonra açtığım tüm davaları geri çektim demesine rağmen sadece benim davam devam ettirildi. 11 ay 20 gün verilen ceza para cezasına çevrildi ben de cezamı ödeyerek suç olan şeyin karşılığını ödedim. Baktılar her gün oyları artan başkanı başka türlü gönderemeyecekler böyle bir oyunla göndermeye çalışıyorlar. 17 yaşımdan beri siyaset yapıyorum, çok da bedel ödedim. Pişman mıyım, hayır… Belediye başkan olmam, olmamam önemli değil, halka hizmet etmeye devam edeceğim. Siz merak etmeyin biz kolay kolay pes etmeyiz. Ben başkan olsam da olmasam da kimsesiz çocuğun kimsesi olacağım.”

Kimler katıldı

Mehmet Ali Çalkaya'ya destek vermek için düzenlenen mitinge CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, eski Devlet Bakanı Yaşar Okuyan, Karabağlar Belediye Başkanı ve Başkan adayı Muhittin Selvitopu, Karşıyaka Belediye Başkan adayı Cemil Tugay, Güzelbahçe Belediye Başkanı ve başkan adayı Mustafa İnce, Selçuk Belediye Başkan adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, Narlıdere Belediye Başkan adayı Ali Engin, Konak Belediye Başkan adayı Abdul Batur, Narlıdere CHP İlçe Başkanı Şahin Fırat, Konak CHP İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Balçova CHP İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz, Gaziemir Belediye Başkan adayı Halil Arda, Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, CHP eski İzmir Milletvekilleri Musa Çam ve Ali Yiğit, İyi Parti Balçova İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu, Saadet Partisi Balçova İlçe Örgütü ve çok sayıda partili katıldı.