İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’yi makamında ziyaret etti. Ziyarette kredi konusu hakkında mutabakat sağlandı. Taraflar, İmzalanmış bir kredi sözleşmesinin olmadığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına giden bir sözleşme olmadığını açıkladı. Ziyarete Sürekli ve Soyer’in yanısıra; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ile İl Başkan Yardımcısı Sefa Şahin katılım gösterdi. Görüşmede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Dünya Bankası'ndan 340 milyon dolarlık kredi alması ve kentsel dönüşüm çalışmaları konuları yer aldı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Kerem Ali Sürekli ve Özgür Hızal'a teşekkür ediyoruz. Bildiğiniz gibi gündemimizde Dünya Bankası'ndan gelmesi beklenilen 340 milyon dolarlık kentsel dönüşüm kredisi ile ilgili çalışmaları vardı. Bildiğiniz gibi bununla ilgili 3-4 aydır süren bir müzakere süreci vardı. Daha sonra Hazine Bakanlığı ve İller Bankası ekipleri de sürece dahil oldu. Bir mutabakat hasıl oldu ama imzalanmış sözleşeme henüz yok. Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi tarafından açıklanan ancak Hazine Bakanlığı'nın garantisi icap eden bir durum var. Hazine Bakanlığı'nın onay süreci ve garanti süreci devam ediyor” dedi. 

ORTAK İRADE

“Güzel olan şey biz İzmir'de ortak bir irade koyarak bunun takipçisi olmaya karar verdik” diyen Soyer, “Bunu hızlandıracak adımları birlikte atacağız. Vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetleri gidermek için el birliği ile çalışacağız. Hızlı bir şekilde Cumhurbaşkanlığı'na arz edeceğiz ve bundan da diliyorum ki sonuç alacağız. Ancak bugünkü toplantımızın daha önemli bir sonucu var ki o da kentsel dönüşüm için İzmir'de başkanlarımın ortak iradesi ile birlikte çalışmaya karar verdik. Bundan sonrasında belki Türkiye'de daha önce başarılmamış ancak başarılması tüm Türkiye'ye örnek olacak ilham verecek bir çalışmayı da birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

Soyer’den sonra açıklamalarda bulunan Sürekli ise, “Daha öncesinde de Sayın Soyer'in daveti üzerine bir görüşme yapmıştık. Görüşmede tabii ki depremden sonra yaşanan İzmir birlikteliği ve özellikle depremden sonra ortaya çıkan sorunları başta olmak üzere İzmir’in kronikleşmiş sorunları, bunlara çözüm üretmek ve özellikle kentsel dönüşüm ve depremdeki konutlarla ilgili konular vardı. İmzalanmış bir kredi sözleşmesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına giden bir sözleşme yoktur. Hazine, Dünya Bankası ve İller Bankası arasındaki müzakereler vardır. Bunlar devam ediyor. Bizler bu müzakereleri takip ediyoruz ve destekliyoruz. Bu kredi İzmir’in bütün sorunlarını, depremden kaynaklı sorunlarını da çözmüyor. Sadece orta hasarlı binalara ve İzmir’in bazı kamu yatırımlarına yönelik bir çözüm getiriyor. Ondan sonra bekleyen az hasarlılar, kentsel dönüşüm var. Bunları da masaya yatırdık. Biz sadece bu konuyla sınırla kalmayalım dedik. Bundan sonra İzmir Türkiye’ye örnek olabilir” ifadelerini kullandı.

Üzerimize düşeni yapmaya hazırız

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de, sorunların çözümü için bir araya geldiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Kentimiz için de ülkemiz için de hizmet etmek, kenti ve ülkemizin sorunlarını çözmek için her zaman iletişimi ve diyaloğu kullanan bir siyasi partiyiz. Bu konuda her zaman Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”