Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) UKOME Genel Kurulu’nda alınan yüzde 38 artı ÜFE zammı kararının İzmir 6. İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı almasına, İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın tepki göstermişti. Konunun siyasi olduğuna dikkat çeken CHP’li Aydın’a, İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal cevap verdi. UKOME yönetmeliğinin 2006- 2007 yıllarında çıktığını dile getiren Hızal, mahkemenin İzmir’deki UKOME Genel Kurulu’nun usulsüz toplanması nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı aldığını aktardı.

MANİDAR BİR TEPKİ

CHP’li Aydın’ın mahkemenin verdiği kararı satır sayılarıyla değerlendirmesini çok manidar bulduğunu dile getiren Hızal, “İşin özüne gelecek olursak, burada mahkemenin vermiş olduğu kararı incelediğimizde neden zam yaptınız ya da zam oranıyla alakalı bir karar değil. Verilen karar, bu fiyat tarifesinin belirlenmesinde UKOME’nin usulsüz toplanmasıyla ilgili verilmiş bir karar. Burada şöyle bir durum söz konusu; İlçe belediye başkanlarının katılması nedeniyle kurulun almış olduğu kararın hukuksuz olduğu yönünde bir karar alındı. Yürütmeyi durdurma kararı verildi. UKOME’ye normalde ilçe başkanları katılabilir ama kendi ilçelerini ilgilendiren bir karar olduğunda katılabilirler. Bu konuda da fiyat tarifelerinin belirlenmesi ile alakalı UKOME Genel Kurulu’nun toplanmasında ilçe belediyelerinin katılamayacağı yönünde kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açmış olduğu bir davadan emsal teşkil ediliyor. Orada verilen karar karar da burada verilen karar karar olmuyor mu? Orada lehlerine verilmiş bir karar burada alehlerine verilmiş bir karar ama aynı karar sonuçta. Siyasi verilmiş bir karar değil yani tamamen hukuki bir mesele” diye konuştu. Öte yandan Hızal, UKOME yönetmeliğinin 2006- 2007 yıllarında çıkmış bir yönetmelik olduğunu belirterek, “Bu yönetmelik der ki; Özellikle büyükşehirlerde ücret tarifelerinin belirlenmesinde UKOME yetkilidir der” dedi.

BURADAN KENDİLERİNE EKMEK ÇIKMAZ

Hızal, “CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi, beceriksizliklerinin ve başarısızlıklarının kılıfını arıyorlar. Yeni kılıfları da mahkemelerin vermiş olduğu kararları siyasiymiş gibi göstererek yeni bir tartışma konusu çıkarmaya çalışıyorlar ama bundan kendilerine ekmek çıkmaz açıkçası onu söyleyeyim. Sayın İzmir Büyükşehir Belediyesinin yöneticileri bence bu kararlar üzerinden tartışma çıkaracaklarına İzmir’i şu anda yaşam konusunda çekilmez noktaya getirmiş koku sorununa nasıl çözüm bulacaklarını düşünsünler. Bunu tartışsınlar, ulaşım alt yapısıyla ilgili ne yapacaklarını tartışsınlar. Neredeyse el attıkları her konuyu ellerine yüzlerine bulaştırmış bir belediye yönetimi var. Böyle bir durumda da CHP Grup Başkan Vekili çıkmış, meseleyi politize ederek konuyu başka bir yere taşımaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

İZMİR İÇİN ÇALIŞTIKLARI FALAN YOK

Hızal, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“İzmir için çalışıyoruz diyen bir yönetim anlayışı en ufacık bir sorunda ulaşım tarifelerini ÜFE oranına bağlayarak bütün yükü İzmirlilerin üzerine yüklemez. İzmir için çalışıyoruz diyen yönetim yıllardır tıkır tıkır işleyen 90 dakikayı kaldırıp, ücretli hale getirmez. Dolayısıyla İzmir için çalıştıkları falan yok. İzmir için çalışmadıkları başarısız ve beceriksiz oldukları için bu tarz yeni tartışma konuları ortaya koyup konuyu başka noktalara çekme çabası içindeler. Geçmişteki biz iş yapmak istiyoruz ama engelleniyoruz söylem hastalığı nüksetmiş vaziyette.”