Toplantıda AB-Türkiye ilişkileri, Doğu Akdeniz'deki gerilim ve Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit gündeme geldi.

HDP, Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ile Hişyar Özsoy ve Komisyon üyesi Nazmi Gür, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun ev sahipliğinde AB üyesi 26 ülkenin elçilik temsilcileriyle online toplantıda bir araya geldi.

HDP Basın Bürosu tarafından paylaşılan bilgiye göre, bir saat süren toplantıda Pervin Buldan, Türkiye’nin otoriterleşen gidişatına karşı AB ve üye ülkelerin tutarlı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğinin altını çizdi, hukukun üstünlüğü ve demokrasi parametrelerinin AB-Türkiye ilişkilerinde belirleyici nitelikte olması gerektiğini söyledi.

Buldan’ın, ayrıca Kürt sorununun çözümsüzlüğünde tecridin önemli bir rolünün olduğunu ve bu bağlamda CPT’nin (Avrupa Konseyi İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezalandırmayı Önleme Komitesi) raporlarında belirtildiği üzere başta İmralı tecrit sistemi olmak üzere, Türkiye cezaevlerindeki hak gasplarına karşı uluslararası toplumun duyarlılık göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Parti Sözcüsü Ebru Günay ise toplantıda CPT raporlarının yayınlanmasıyla birlikte İmralı’da ve Türkiye cezaevlerindeki son derece kötü koşulların belgelendiğini belirterek, Öcalan’a karşı yürütülen özel tecridin derhal sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti. Günay’ın, toplantıya katılan AB ve AB’ye üye ülkelerin temsilcilerinden CPT raporlarındaki taleplerin Türkiye hükümeti tarafından yerine getirilmesi konusunda yakından takip etmelerini talebinde bulunduğu belirtildi.