Koronavirüs nedeniyle birçok sektör gibi müzik sektörünün de ağır kayıplar yaşadığını ancak pandemide müzik sektörüne üvey evlat muamelesi yapıldığını belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Bu kayıplar yaşanırken, iktidar onların kayıplarını sadece uzaktan izlemekle yetinmiştir. Haziran ayında başlayan yeni normalleşmeyle birlikte ekonomik kaygılardan dolayı turizm sektörü başta olmak üzere AVM’ler, restoranlar açılarak, seyahat kısıtlamaları kaldırılmıştı. Hatta vatandaşı teşvik etmek adına kamu bankalarından tatil kredileri verildi, hava yolu ile yolcu taşımacılığında ve konaklama hizmetlerinde KDV oranı yüzde 1’e kadar indirildi.

Ancak bu ekonomik hassasiyet, müzik sektörü için gösterilmeyerek binlerce insan işsiz bırakıldı, birçok sektör paydaşının ya kapanma noktasına gelmesine ya da kapanmasına yol açıldı. Alışveriş merkezlerinde, toplu taşımalarda, mitinglerde, Ayasofya’da, sahillerde bulaşmayan virüs sanki sadece müzik sektöründe bulaşıyormuş gibi bir algı yaratıldı; bu çok büyük bir hata olmuştur. Virüs müzik dalgasıyla mı yayılıyor da sadece bu sektöre yasak getiriyorsunuz? İktidar, Koronavirüs nedeniyle yaşanan iş kayıplarını uzaktan izlemeyi tercih etmiştir. Oysa ki devletin görevi, bu kayıplar yaşanırken süreci uzaktan izlemek değil, bilakis bu sürecin bir aktörü gibi sektöre omuz vermektir. Devlet, müzik sektöründeki kayıpları önlemek için sektöre omuz vermelidir. Devlet bu zamanda sanatçının, söz yazarı-besteci ve yorumcunun yanında olmayacak da ne zaman olacak?”

“Yandaşın olmadığı müzik sektörü taş mı yesin!”

İzmir Milletvekili Av. Kılıç, bu zor günlerde, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan konserlerle birtakım yandaş şarkıcılar için çıkar sağlandığını ancak sektörün geri kalanının tamamen unutulduğunu ifade ederek, “Yandaşın olmadığı müzik sektörü taş mı yesin!” dedi.

Müzik sektörü emekçilerinin Haziran ayında başlayan normalleşmeyle birlikte hiçbir kazanım elde edemediği gibi bırakın normalleşmeyi mevcut ekonomik durumlarını korumakta dahi zorluk çekmeye başladığını vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, “Sanatçısından, sesçisine, ışıkçısından, organizatörüne kadar sektörün bütün paydaşları ekonomik buhrana girmiş, zincirin en önemli halkası olan ‘organizasyon’ kısmı ellerinden alınarak yasaklanmıştır.” dedi.

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, yayınlanan bir genelgeyle gece 12’den sonra kafe, bar, restoranlarda her türlü müzik yayınını yasaklama kararı alınmasının, müzik ve eğlence sektörünün ekonomik anlamda tamamen bitişine zemin hazırladığını bildirdi.

“Yıllarca bu sektörlere çok büyük para ve emek harcayan, bu işten evine ekmek götüren binlerce insanın umutları bir gecede yerle bir olmuştur.” diyen Av. Kılıç, pandemi sürecinin gereklerinin yerine getirilip, uygun denetim ve kontrol ağının kurulması gerektiğini belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca üretilen, ithal ya da ihraç edilen kaset, CD, DVD gibi kopyalamaya imkan sağlayan araçlardan yapılan yüzde 3’lük kesintinin, “Özel Kopyalama Harcı” adı altında bir fonda toplandığını anımsattı.

Fonda biriken para üyelere ödenerek müzik sektörüne kaynak sağlanmalı

Fonda biriken bu paraların, ilgili meslek birlikleri aracılığıyla zor durumda olan üyelere ödenmesi ve sektöre kaynak sağlanması gerektiğine işaret eden CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, eğlence vergisinin de pandemi süresi boyunca toplanmaması gerektiğini bildirdi.

İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Sinema, tiyatro, opera ve müze girişlerinde uygulanan KDV oranı yüzde 1’e indirilmişken, konser biletlerinde bu oran neden uygulanmamaktadır?” dedi.

Pandemiden olumsuz etkilenen sektörlerden birisinin de düğün sektörü olduğunu ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği genelgeye göre; “yapılacak düğünlerin nikah merasimi şeklinde düzenleneceğini ve 1 saat süre ile sınırlı olacağını, sokak/köy düğünlerinin yasaklandığını” hatırlattı.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, böyle bir karar alınmadan önce mutlaka sektör temsilcilerine haber ya da bilgi verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Haber verilmiş olsaydı onlar da pandemi sürecinde daha da zor durumda kalmamak için kendi önlemlerini alırlardı” ifadesini kullandı.