CHP’li kadınlar, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısına öfkeli. Değişikliğe karşı 81 ilde eş zamanlı açıklama yapan kadınlar, tasarı Meclis’e geldiği gün Ankara’ya gitme kararı aldı


Haber / Umut KARAKOYUN

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısına tepkiler sürüyor. CHP’li kadınlar da, tasarının geri çekilmesi için Türkiye genelinde eş zamanlı olarak açıklama yaptı. Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse’nin il kadın kolları başkanlığına gönderdiği açıklama, İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. İl Kadın Kolları Başkanı Nırşen Balcı’nın okuduğu açıklamada, resmi nikahın yurttaş olmanın, kanun önünde eşit olmanın teminatı olduğu vurgulandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizen Nurşen Balcı; “Hukuk devleti olma özelliği değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek mutlak bir hükümdür” derken, Anayasanın 174. Maddesini hatırlattı. Müftülere tanınan nikah kıyma yetkisi ile; hukuk devleti olma ilkesi, kanun önünde eşitlik ilkesi, devrim yasalarının değiştirilmemesi ve laikliği koruma ilkesinin ihlal edileceğini söyleyen Nurşen Balcı, tasarının kabulüyle ‘anayasa suçu’ işleneceğini savundu.

AYRIMCILIĞA NEDEN OLACAK

Cumhuriyetin bir hukuk devrimine dayandığını, Cumhuriyetin kuruluş harcında hukukun olduğunu ve kadınların özgürlüğü, eşitliği, birey olmaları Cumhuriyetle teminat altına aldıklarını kaydeden Balcı, şunları söyledi: “Cumhuriyet kadınları, hukuku savunarak, anayasayı savunarak, devrim yasalarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ü savunarak yollarına devam edecektir. Ülkemize getirilmek istenen ‘İslam devleti olma’ dayatmasına karşı, kadın yurttaş kimliğimiz ile mücadelemizi asıl iş olarak önümüze koyacağız.” Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesinin toplumda yaratılmak istenen kutuplaşmayı daha da arttıracağını ileri süren Balcı, toplumsal yaşamda nikahını belediyede veya müftülükte kıyanlar olmak üzere yeni bir ayrımcılık çıkacağını belirterek, resmi nikahın aslında yurttaş olmanın, kanun önünde eşit olmanın teminatı olduğunu dile getirdi.

Gündem değiştiriliyor

Başkan Balcı, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bu tasarının meclisten geçmesi demek laik, hukuk devletini ortadan kalkması demektir. Ülkemiz çok karışık günlerden geçmektedir. Bu zor ve sıkıntılı günlerde gündemin bu konuyla meşgul edilmesini anlamak mümkün değildir. Ülkemizin ekonomisi altüst olmuş durumdadır. Hem ekonomik sıkıntıların üzerini örtmek, hem de ülkemizin dış politikasının yarattığı olumsuzluklar gözlerden kaçırılmak istenmektedir. Anayasaya aykırı, suni gündemler yaratmakta ustalaşan iktidar ve Cumhurbaşkanı, bu tasarıyı da yaşanan krizleri kapatmak için kullanmaktadır.” CHP’li kadınlar, tasarının Meclis’te görüşüleceği gün Ankara’da olacak.