Yarkadaş: "Savcı, zorlama iddiaları dosyaya belge diye koydukça, hukuka ve adalete olan inanç daha da zayıflıyor. SÖZCÜ'yü FETÖ ile yan yana anmak, vicdansızlıktır."

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nu Maltepe Cezaevi'ndeki ziyaretinin ardından konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, SÖZCÜ davasına köşe yazılarının "ek delil'' olarak konulmasını "kötü niyetin göstergesi" olarak değerlendirdi.

SÖZCÜ Gazetesi hakkında devam eden davaya, gazetenin yazarları Uğur Dündar, Necati Doğru ve Emin Çölaşan'ın yazılarının da "ek delil" olarak konulduğu öğrenildi. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "SÖZCÜ'nün avukatları da bu gelişmeyi havuz medyasından öğreniyor, sanıklar da... Kovuşturmayı sanki havuz medyası yürütüyor" tepkisini gösterdi.

"YAPILANLAR KANUNLARA DA AYKIRI"

Dava dosyasına yeni konulan köşe yazılarının hiç birinin daha önce herhangi bir soruşturmaya uğramadığını belirten Yarkadaş, "Her birini en az bir milyon kişinin okuduğu eski tarihli yazıları savcı şimdi mi görmüş? Bu bile, kovuşturmanın artık zorlama bir hale dönüştüğünün ve ciddiyetsizliğinin en açık kanıtıdır. Savcı, CMK'ya göre, süren bir kovuşturmaya kendiliğinden delil koyamaz. Yapılan usule aykırıdır ve hukuku hiçe saymaktır" dedi.

"MASAK RAPORU ÇOK NET"

"Savcılığı ciddiyete davet ediyorum" çağrısı yapan Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü FETÖ'nün ana dava iddianamesinde, 'SÖZCÜ'nün FETÖ ile bir bağı yoktur' diyor. 17 Mayıs 2017 tarihli MASAK raporu, 'SÖZCÜ ile FETÖ arasında herhangi bir ticari ilişki tespit edilmemiştir' vurgusunu yapıyor. Savcı buna rağmen, 19 Mayıs 2017'de yani MASAK raporunun eline geçmesinden iki gün sonra SÖZCÜ'ye operasyon yaptırdı ve üç kişiyi gözaltına aldırdı. SÖZCÜ soruşturması en başından beri hukuksuz bir biçimde ilerliyor."

"SAVCI DAVADA ZAR ATMAYA BAŞLADI"

Soruşturma savcısının tanık olarak dinlenmesini istediği, gazeteci Cem Küçük, Ersoy Dede ve Fuat Uğur'un bile davada SÖZCÜ lehine konuştuğunu hatırlatan Yarkadaş, "Savcı, buna rağmen 'Bir de böyle deneyelim' diyor ve davada adeta zar atıyor. Köşe yazılarını CMK'ya aykırı bir biçimde dosyaya koyuyor. Bunun adı hukukun arkasından dolanmaktır" dedi.

SÖZCÜ soruşturması yüzünden Burak Akbay, Gökmen Ulu, Mediha Olgun ve Yonca Büyükkaleli'nin aylardır mağdur edildiğini, SÖZCÜ çalışanlarının büyük bir baskı altında kaldığını belirten Yarkadaş, "Fehmi Koru'nun bile ifade vermekten kaçtığı bir dava, hala neden sürdürülmeye çalışılıyor? Bu dava çökmüştür" tepkisini gösterdi.

"VİCDANIM KABUL ETMİYOR"

SÖZCÜ kovuşturmasına konulan "ek delil"lerin içeriğine de dikkat çeken Yarkadaş "Emin Çölaşan, Uğur Dündar ve Necati Doğru, kanlı örgüt FETÖ ile paralel yazılar yazmakla suçlanıyor. Bunu benim aklım, mantığım ve vicdanım kabul etmiyor" dedi.

Kovuşturma dosyasına konulan yazılar üzerinden, başta medya olmak üzere toplumun geniş kesimlerine gözdağı verilmek istendiğini belirten Yarkadaş şöyle konuştu:

"Savcı, 17-25 Aralık ile ilgili yazılan yazıları alel acele dosyaya koydurdu. Eğer bu yazılarda bir suç şüphesi varsa, basın savcısı zaten soruşturma açardı. Böyle bir soruşturma yok! Sözcü soruşturması açılırken de bu yazılar dosyaya konulmamış. Peki neden şimdi konuluyor ve yandaş medyaya sızdırılıyor? Sebebi çok açık... ABD'de süren Rıza Sarraf davası ile ilgili olarak kimse konuşamasın ve yazamasın diye... Necati Doğru, 15 Temmuz darbesine ilişkin kuşkularını dile getirmiş... Bu yazı da dosyaya konuluyor ve darbeye ilişkin kimse soru soramasın isteniyor..."

"İşte bu hukukun siyasallaştırılması ve iktidarın emrine sokulmasıdır" diyen Yarkadaş, "SÖZCÜ üzerinden tüm medyaya gözdağı verilmek isteniyor" tespitini yaptı.

"SORUŞTURMA TAM BİR SAÇMALIK"

CHP'li Yarkadaş, "Emin Çölaşan, Necati Doğru ve Uğur Dündar'ın yazıları aracılığıyla FETÖ'ye yardım ettiğini söylemek için insanın aklını kaybetmiş olması gerekir" ifadesini kullandı.

Uğur Dündar üzerinden Rıza Sarraf Davası'nı izleyen ve gerçekleri kamuoyuna duyurmaya çalışan gazetecilere gözdağı verilmek istendiğini belirten Yarkadaş, "Bu soruşturma, mızrağı çuvala sığdıramayanlar ile gerçeği gizleyemeyenlerin telaşının yansımasıdır" dedi.

CHP'li vekil, "Uğur Dündar, Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile eli kanlı terör örgütü FETÖ ismini yan yana getirmek tam bir saçmalık örneğidir" diye konuştu.

Uğur Dündar'ın bir takım çevreler tarafından uzun süredir hedef haline getirildiğini de belirten Yarkadaş, "Yeter! Uğur Dündar'dan ve SÖZCÜ'den elinizi çekin" tepkisini gösterdi. Yarkadaş, SÖZCÜ'nün yanında olduklarını da dile getirdi.