Haber / Didar Demirci

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Çeşme’deki orman yangın bölgesinde basın açıklaması yaptı. Kupon arazilerin yandığını ifade eden Öztunç, AKP iktidarını uyardı. Öztunç, “Önce Çeşme’de ve Datça’da yangınlar meydana geldi. Datça’daki yangınlar ve Çeşme’deki yangınlar söndürüldü kontrol altına alındı. Datça’da yangın çıktığında gece görüşlü yangın söndürme helikopteri ilk kez kullanıldı ve faydası görüldü. Yani o yangın 300, 400 hektarda tutulabildi. Eğer Mamaris’te ilk çıkan yangında gece görüşlü helikopterler kullanılsaydı demek ki 5 bin hektar yanmayacaktı. Demek ki daha az bir hektar yanacaktı ve o yangın hemen söndürülmüş olacaktı. Çeşme'de iki ayrı noktada yangın meydana geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve Çeşme Belediyesi kendi imkânları doğrultusunda başarılı bir mücadele verdi. Çeşme Belediye Başkanı bizzat kendisi yangının içerisinde koordine etmeye çalıştı” dedi.

'PEŞKEŞ ÇEKMEYİN'

Ovacık Bölgesi’nde yanan alanların tam bir kupon araziyi olduğunu vurgulayan Öztunç, “Uyarıyoruz. Sakın ha sakın yarın bir gün buraları birilerine peşkeş çekmeyin. Mehmet Cengiz’miş, şuymuş buymuş bilmem ne 5’li çetenin üyesiymiş ya da ilçelerdeki AKP’nin beşli çetelerine vermekmiş aklınızın ucundan dahi bunu geçirmeyin çünkü biz buna engel oluruz. Engel olacağız. Buraları imara açmaya kalkışmayın. Buralar yanan bölgeler. Buraları aman ha aman peşkeş çekmeyin uyarıyoruz” diye konuştu. AKP iktidarının yangın öncesi tedbir alması konusunda yetersiz olduğunu ifade eden Öztunç, şunları söyledi: “Yine AKP şov peşinde. Bakıyorsunuz koca koca bakanlar yangın bölgelerinde ellerinde telefonlar OGM’nin o vefakar, cefakar personeli ile Cumhurbaşkanı ile görüştürüyorlar. Cumhurbaşkanı da teşekkür ediyor. Yahu hükümet, sizin işiniz yangın sonrası değil, yangın öncesi ön tedbir almanız gerekiyor. Gereken ne ise yapmanız gerekiyor. Ama AKP, sel oluyor bakıyorsun bakanlar kepçenin üzerinde, yangın oluyor itfaiye eri gibiler. Ön tedbir alacaksınız yangını önleyeceksiniz el birliğiyle çıktıysa da en etkin en hızlı müdahaleyi yaptırmak zorundasınız.”    

'YANGIN KADER DEĞİL'

Yapılan açıklamalarda, orman yangınlarının kader olduğunun söylendiğine vurgu yapan Öztunç, “Coğrafya kaderdir ama yangınlar kader değildir. Evet, sayın bakan coğrafya kaderdir ama bu milletin bir de kara kaderi var” dedi. Öztunç, orman köylüsüne sahip çıkılması gerektiğini de ifade ederek şunları söyledi: “Geçmişte orman köylüsü vardı, orman çıktığı zaman ilk müdahaleyi köylü yapıyordu. Köylü ormanı gözü gibi koruyordu. Orman köylüsünü bir tarafa attınız, ihalelerle ormanın korunmasını vermeye başladınız başımıza bu işler geldi. Orman köylüsüne değer verin.” 

'PAKDEMİRLİ HESAP VERECEK'

Geçen yıl çıkan yangınların sorumlusunun bir önceki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin olduğunu söyleyen Öztunç, şunları söyledi: “Bir an evvel güçlü büyük Türkiye’nin malı kendisine ait bir filoya sahip olması lazım. Yangın söndürme uçakları ve helikopterleri. THK uçakları vardı. Geçen yılki yangınlarda kullanılmadı. Geçen yılki bakan Pakdemirli çıktı açıklama yaptı dedi ki, bunlar antika. İşte o son Datça yangınında o uçaklar sayesinde yangın daha da büyümeden söndürüldü. Hani antikaydı bu uçaklar ey Pakdemirli. Görevden alınmış olması sorumluluğu ondan almış olmaz. Geçen yıl yanan ormanların sorumlusu Pakdemirlidir, o uçakların kullanılmamasının sorumlusu Pakdemirli’dir. Geçen yılki yangınların hesabını Pakdemirli verecek.”

'Önümüzdeki üç gün tehlikeli'

Orman yangınlarıyla ilgili soğutma çalışmaları devam ederken İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'den, kent için 'yangın' uyarısı geldi. Twitter'dan paylaşım yapan Vali Köşger, “Bugünden başlayarak önümüzdeki 3 gün boyunca İzmir ve çevresinde meteorolojik açıdan orman yangını tehlikesi öngörülmektedir. Lütfen, yangına mahal verecek her türlü eylemden kaçınalım, ciğerlerimiz yanmasın” ifadelerini kullandı.