Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır Radyo Ege Seçim 2018 programında Milliyet Yazı İşleri Sorumlusu Tuna Sakallı ve Erhan Gölbey’in sorularını yanıtladı.

İlk olarak İzmir Atatürk Lisesi’nde yaşanan ve tüm İzmirlilerin büyük tepkisine neden olan Onuncu Yıl ve İzmir Marşı kriziyle ilgili konuşan Tacettin Bayır bu konudan nasıl haberdar olduğunu ve yaşadığı süreci anlattı. “Olaydan pazartesi akşamı düzenlenen yemekte iki velinin yanıma gelerek olayı anlatmasıyla haberdar oldum. Salı günü ise okul müdürüyle görüşmek, olay hakkında bilgi almak için gittim. Okula gittiğim zaman kapıdaki görevli müdürün okulda olmadığını söyledi. Bunun üzerine okul önünde toplanan kalabalıkla birlikte yapılan olayın müdürün yanına kar kalmayacağını, bu olayın takipçisi olacağımı orada bulunan gruba söz verdim”

Bayır Çarşamba günü ise Vali Erol Ayyıldız ile gerçekleştirdiği görüşmeyi anlatarak şunları söyledi:  “Sayın Valiye duyduğum rahatsızlığı ve Müdür Beyin davranışını anlattım. Atilla Sertel ile Valiye gittiğimizde durumu anlattık. Kendisinin de durumdan haberdar olduğunu fakat kendisine anlatılanın sadece İzmir Marşı olduğunu söyledi. Bizde sadece İzmir Marşı değil, Onuncu Yıl Marşı’nda da aynı şeyin yaşanmış olduğunu söyledik. Biz bunu Valiye anlattığımızda Vali de büyük bir tepki gösterdi. ‘Olmaz öyle şey’ dedi. Bu konuşmanın ardından Vali hemen telefonu kaldırdı, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ile görüştü ve önümüzde ‘Sayın müdürüm Atatürk Lisesi’ndeki Müdürü derhal görevden alacaksın’ diye bizim önümüzde bunu sergiledi. Valinin yanından ayrılırken ‘Ben şimdi Atatürk Lisesi’ne gidiyorum, orada ciddi bir kalabalık var. Telefonla verdiğiniz talimatı oradaki insanlarla paylaşabilir miyim?’ dedim. Kendisi de ‘Tabi Tacettin Bey söz ağızdan bir kere çıkar, bu iş bitti’ dedi. Bende bu konuşmanın üzerine Atatürk Lisesi’ne giderek arkadaşları da sakinleştirebilmek adına ‘Arkadaşlar görev tamamlanmıştır. Sayın Vali bizim önümüzde bu talimatı vermiştir’ dedim.


AK PARTİ EKONOMİK ERİMEYİ DURDURAMIYOR


24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınmasıyla ilgili de konuşan Bayır, Türkiye Ekonomisinin çok durumda olduğunu, doların artmasıyla insanların alım gücünün düştüğünü, cebindeki paralarının %20’sinin eridiğini kaydetti. İktidarın 16 yıldır ülkeyi iyi yönetemediğini ve artık ekonomiyi de kontrol edemediğini bu sebeple de AK Parti’nin “ekonomik erimeyi durdurabilecek miyiz?” sorusunun onları baskın seçime gitmeye ittiğini kaydetti.

CHP ÜÇÜNCÜ EVLADIM GİBİ


Cumhuriyet Halk Partisi’nden İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekilinden biri Tacettin Bayır bu geçişin Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olmasıyla bir ilgisinin olmadığını, sadece İYİ Parti’nin seçime girme hakkını kazanmış olmasına rağmen bu hakkın gasp edilmesinin önüne geçtiklerini ifade etti. Bu süreçte kendisi için en zor olanın ise Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa emiş olması olduğunu belirten Bayır, “CHP benim her şeyim, evlatlarım kadar değer verdiğim, üçüncü evlat gibi bir şey” dedi. 15 milletvekilinin CHP’den İYİ Parti’ye geçmesinden sonra bazı gazeteler tarafından satın alındıklarına dair haberler yapıldığını, bu geçişin karşılığında sanki bir şey alınmış gibi algı yaratıldığını söyleyen Bayır, bu geçişin sadece bir görevlendirme olduğunu ve toplamda sadece 18 gün sürdüğünün altını çizdi.

GENÇLER GELECEKLERİ İÇİN ENDİŞELİ


Türkiye’de araştıran, sorgulayan, geliştiren ve geleceğinin ne olacağını merak eden binlerce gencin olduğunu belirten İzmir milletvekili Bayır, son referandum öncesi yapılan kamuoyu araştırmalarında genç kuşağın AK Parti’ye güvenmediği ve oy vermediğinin ortaya çıktığı, bu yüzden de seçimi öne almalarının bir nedenin de bu olduğunu sözlerine ekledi. Bayır, “24 Haziran seçimleri normal tarihinde yani 2019’da yapılmış olsaydı 1,5 – 2 milyona yakın genç kardeşimiz oy kullanacaktı. Seçimlerin öne alınmasıyla 1 milyona yakın gencimizin oy kullanmasını engellediler” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN İLK TURDA SEÇİLEMEYECEK


Tacettin Bayır, Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara geldiklerinde işsizliği ve yoksulluğu yeneceklerini, bu iktidarı da 25 Haziran'da yakalayacak ve taçlandıracaklarını ifade etti.  “Türkiye'de ilk defa bütün cumhuriyetçiler, bütün Atatürkçüler 16 yıldır bu ülkeyi yöneten iktidardan kurtulmak adına emeklisiyle, çiftçisiyle, işçisiyle, memuruyla birlikte oldular ve Millet İttifakını oluşturdular.” diyen Bayır, Saadet Partisi, Demokrat Parti, İYİ Parti ve ile birlikte seçimlere gittiklerini, bu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeterli % 50+1'i elde edemeyerek seçilemeyeceğini vurguladı.

Seçim güvenliği konusunda da önemli açıklamalar yapan Bayır, oyların çalınamayacağını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kendisi de dahil 130 milletvekilinin görevli olacağını ve tüm sandık sonuçlarını kendi kurdukları sisteme anında gireceklerini sonrasında YSK’nın girdileriyle karşılaştıracaklarını böylece otokontrol mekanizmasını oluşturacaklarını sözlerine ekledi.