Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu.

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yer alan Sındır, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın komisyona verdiği bilgilendirme içerisinde yer alan Çeşme Projesi hakkında bir dosya hazırladığını, bu dosyada Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a da sorularının olduğunu ancak yanıtların net olmadığını vurguladı. Projeyle ilgili endişelerinin olduğunu ifade eden Sındır, “İzmir'in stratejik planına ve kent vizyonuna; kentin gelişimini ön gören bir proje değil. Merkezi yönetimin İzmir’e sahip olma hevesinin somut bir ürünü” diye konuştu.

3 Maddede eleştirdi

Projenin eksikleriyle ilgili konuşan Sındır, “Ulaşım ve su meseleleri sorunu var. Golf sahalarındaki çimler için tüketilen su miktarı Çeşme’yi yoracak. Ben bu konuda daha önce DSİ tarafından Efem Çukuru Altın Madeni programı için çıkartılıp 40 yıl ötelenmesi düşünülen Çamlı Barajı’nın dahi tamamlamadan, bu şekilde bir projeye girişilmesini doğru bulmuyorum. Ulaşım konusunda ise aldığım cevaplardan hiçbir öngörülerinin olmadığını anladım” açıklamasını yaptı. Sındır, proje sürecinin en başından beri yerel yönetimlerin de dahil edilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Projede kamulaştırma kararının geri alınmasıyla ilgili de konuşan Sındır, “190 hektarlık acele kamulaştırma alanının tamamı Cumhurbaşkanlığı kararı ile iptal edildi. Bu durumda projenin iptal edilmiş olmayacağı ancak alanın yüzde 1.98’lik kısmı olan özel mülkiyetin alanının kamulaştırma ile olmasa da yapılacak imar uygulaması ile proje kapsamında kullanılacağı anlaşılıyor. Zaten Hazine'nin kasasında para mı bıraktılar ki kamulaştırma yapacaklar? Hazine tam takır kuru bakır olunca bu karara mecbur kaldılar ama nasıl olsa yarın bir gün yine kamulaştırırız diye düşünülmüştür” şeklinde konuştu.