Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın 'Gerekirse bu adalar için canımı veririm' sözlerine tepki gösteren CHP'li Başak, “AKP söz konusu Ege Adaları olunca neden sessiz kalmakta? Bu gizli ödünler mi verildi?” dedi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Zaman zaman gündeme gelen ancak hükümet cephesinden hiçbir açıklamanın yapılmadığı 16 adanın Yunanistan tarafından işgali konusu, siyasette tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. Adaların işgali tartışmasına İzmir'den katılan CHP Konak İlçe Başkanı Şahir Başak, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un Koyun adasında söylediği "Gerekirse bu adalar için canımı veririm" sözlerine Yunan Konsolosluğu önünde yaptığı karşı açıklama ile tepki gösterdi.
Pavlopulos'un sözleri için 'büyük hayret ve üzüntü ile karşıladık' ifadelerini kullanan Şakir Başak, demokrasinin ve hoşgörünün kenti olarak tanımladığı İzmir’den, 'Dost' olarak nitelendirdiği Yunanistan’a seslendiklerini söyledi. Başak; “ Pavlopulos'un bu yaklaşımı ne komşuluk, ne dostluk, ne de kardeşlik anlayışıyla bağdaşmadı. Cumhurbaşkanı’na hatırlatmak isteriz. Bundan 95 beş yıl önce Yunanistan yönetimi emperyalist hayallerin peşinden sürüklenerek vatanımızın Batı Anadolu bölümünü işgal etmişti. Şanlı Kurtuluş mücadelemiz milletimizin azmi ve üstün çabası sayesinde muzaffer olmuş Misak-ı Milli ile belirlenen yurdumuz sınırları işgal altından kurtarılmıştır” dedi.

AKP NEDEN SESSİZ?

Kurtuluş Savaşı'nın ardından imzalanan Lozan Antlaşması'nın bugünkü sınırlarımız ve doğan haklarımızın yegane senedi ve teminatı olduğunu kaydeden Başkan Başak; “Yunanistan Cumhurbaşkanı kısa süre önce kendi ifadesi ile Lozan Antlaşmasının uluslar arası hukukun ayrılmaz bir parçası olduğunu söylemiştir. Yunan halkı ile kardeşliğimiz kadimdir. Anadolu, kardeşliğin topraklarıdır. Yakın tarihimizdeki hataların sonucu ortaya çıkmış olan düşmanlıklar artık son bulmuştur” ifadelerini kullanırken Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Yurtta barış dünyada barış' ilkesini hatırlattı. Yıllardır süren dostluğu, geçici hevesler ve kişisel hırslar uğruna bozmaya kimsenin hakkının olmadığını kaydeden Şakir Başak, şunları söyledi:
“Bazı devletlerle gereksiz birçok konuda gerginlikler çıkararak iç politika malzemesi olarak kullanan AKP söz konusu Ege Adaları olunca neden sessiz kalmakta? Yoksa adalar konusunda gizli ödünler mi verildi? Bu konuda bir an önce Yunan hükûmetine gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve uluslararası haklarımız hatırlatılmalıdır.”