Başlığa bakıp hemen yine bir ukalalık ya sabır demeyin. Çok iyi farkındayım ki bu melun kovid-19 pandemisi birçok çalışma sektörünü sert vurdu. Ama şunu da herkes farkındaki az sayıda sektörü ise patlama tabir edecek kadar da büyüttü. Ve yine bir tespit, ister pandemi de neredeyse iflasa giden sektörlerde, ister iş patlamasından işlere yetişilmediği sektörlerde görev yapın ortak nokta hiçbir sektör bu duruma hazır değildi. Ancak salgına rağmen işleri artan veya en azından ayakta kalabilen kişi ve firmaların neyi doğru yaptığını sorarsanız cevap teknoloji uyumunu ve içerik dokümantasyonunu daha iyi yapmış olan firmalar olduklarını görebilirsiniz. Tam olarak ne olduğunu anlatmak için sektörlerden örnekler vererek gitmek doğru olacak;

Yiyecek sektörü; Pandemi de restoranlar en ağır hasarı alan sektördü. Halen de öyleler. Yeni normallere göre birçok yer uyum gösterip müşteri kabul etse de sosyal mesafe kuralları, insanların büyük çekingenliği halen bu sektörü zorluyor. Ayakta kalanlar neyi iyi yaptı? Öncelikle sipariş sitelerini iyi kullananlar ve kuryeleri doğru yönetenler iyi iş yaptı. Sosyal medyayı iyi kullananlar, mutfağın hijyen durumunu müşterilerine iyi anlatanlar yine başarılı bir iş çıkardı. Örnek alınacak noktalar; öncelikle çalışanların ve mutfağın çok iyi hijyen kurallarına uyumu sağlamak. Özellikle kuryelerin maske ve temizlik kurallarına özenine ekstra dikkat etmek. Daha sonra da yapılan tüm bu hijyen çalışmalarının görüntülerinin ilk olarak sosyal medya hesaplarından düşük bütçeyle bile olsa reklamlar ile yayınlamak.

Emlak sektörü; Bu sektörde ağır yaralı bir sektör. Emlakçılar gezerek iş yapan bir sektörde çalışıyorlar. Binaların, evlerin ilanları için hazırlık yapacaklar, bu yerleri insanlara sunacaklar. Ancak pandemi de bu işleyiş büyük sekteye uğradı. Bu durumda yardıma teknoloji yetişti. İşlerine daha önceden ekipman yatırımı yapmış olan emlakçılar 360 derece çekimler, drone çekimleri gibi farklı uygulamalar ile sunumlarını kuvvetlendirdiler. Satılmak istenilen mülkü canlı yayınlar ile müşterilerine gösterdiler, sanki orada gibi içini dolaştırdılar. Sosyal medya ve ilan sitelerini ise aktif kullandılar. Özellikle bu ilan sitelerinde ilanları güncel tutan ve sürekli geliştiren emlakçılar listelemelerde alıcıların dikkatini daha hızlı çektiler.

Ev hizmetleri sektörleri; Yerine gidilerek yapılan her iş pandemi de zayiat verdi. İşlerin büyük kısmı kesildi. Fakat sanılanın aksine insanların ekonomik kaygılarından dolayı zorunlu ihtiyaçlardan dolayı nasıl olsa yapmaz diye düşünülen bazı harcamaları yaptıkları görüldü. Bunlar evlerine olan bakım, mobilya gibi harcamalardı. Enseyi karartıp nasıl olsa kimse aramaz diye düşünülenler yanıldı. Herkes evlerinde iken ev önemli bir sığınak oldu. Ev tadilat hizmetleri gelişen bir sektör oldu. Bu durumda daha önceden yaptığı işleri ve hizmetleri web siteleri ve sosyal medyadan iyi anlatan, kurumsal bir görüntü ile sergileyen firmalar pandemiyi daha az hasarla atlatmaya başladı.

İnsanlar her şeyi internetten ararken sadece Google’da ilk sırada çıkan firmalara değil, ki bu da önemli, fakat kurumsal hizmet vereceğine inandığı, içeriği yoğun firma sitelerine güvendi. Bu durumda hangi hizmet sektöründe faaliyet gösteriyorsanız gösterin doğru yapmanız gereken ilk işi web sitenizin içeriğini özgün yazı ve açıklamalar ile düzenlemek. Buradaki önemli kelime “özgün”. Lütfen uzmanlık alanım olduğu için diyebiliyorum; web sitelerinize içerik yazarken tek bir satır bile başka yerden kopyalamayın. Arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmeniz için bu ilk şarttır. Tüm içerikleriniz özgün olsun. Başka bir siteden aldığınız içeriğin kelimelerini yer değiştirmeniz de yeterli değil. Arama motorlarını bu şekilde kandıramazsınız. Fakat bir konuyu binlerce farklı şekilde anlatabilirsiniz. Müşteri o gün sizi aramamışsa, bu işiniz de yok demek değildir. O zamanda web siteniz, internetteki diğer içerikleriniz için hazırlık yapın. İçeriklerinizi geliştirin. Yazacağınız her “özgün” paragrafın bir müşteri olduğuna inanın. Bu motivasyon ile bu işe sıkı sıkı sarılırsanız başarı ve müşteri Ge-Le-Cek. 

Özetlersek, hangi sektör olursa olsun pandemiyi daha rahat atlatmak için ilk olarak hijyen kurallarına maksimum dikkat etmek ve bu özeni de potansiyel müşterilerinize bangır bangır duyurmak gerekiyor. İkincisi uzaktan iletişim imkanlarına ve ekipmanlarına yatırım yapmak, işinize adapte etmek ve yoğun kullanmak işinizi korumak için önemli. Üçüncüsü de internette işiniz ile ilgili her noktadaki içerikleri, bu web sitesi olur, başka sitelerdeki içerikler olur, sosyal medya olur, “özgün” içerikler ile değiştirmek ve geliştirmek. Bu dönem işe yaradığına “kesin” emin olduğum, bilgim ve deneyimlerim dahilinde verebileceğim tavsiyeler bunlar. Sağlıklı günler dilerim.