Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market arasındaki fiyat farklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bayraktar, eylül ayı itibarıyla en fazla fiyat farkının yüzde 338,3 ile limonda görüldüğünü ifade etti.

Sebzeler ve Meyvelerdeki Fiyat Farkları

Üreticiden markete ulaşana kadar sebzeler ve meyveler uzun bir yolculuk geçiriyor. Bu yolculuk sırasında aracılar tarafından eklenen karlar, ürünlerin nihai fiyatını belirliyor. Döviz kurlarına bağlı olarak artan fiyatlar, gübre, tarım ilacı, elektrik, akaryakıt ve paketleme gibi girdi maliyetleri ile çiftçilerin karını azaltıyor ve üretici ile market arasındaki fiyat farkını artırıyor.

Limon Fiyat Farkı Rekor Kırdı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre, limonda yüzde 338,3 olan fiyat farkı rekoruyla birinci sırada yer aldı. Onu yüzde 232 ile kuru soğan, yüzde 216,1 ile elma, yüzde 197,3 ile kırmızı mercimek, yüzde 192 ile maydanoz ve yüzde 188,3 ile havuç izledi.

Bayraktar, limonun 4,4, kuru soğanın 3,3, elmanın 3,2, kırmızı mercimeğin 3, maydanozun ve havucun ise 2,9 kat daha yüksek fiyata satıldığına dikkat çekti.

Mazot ve Gübre Desteği İstiyorlar

Üretici fiyatlarının artmasının ardında yatan nedenlere de değinen Bayraktar, "Mazot fiyatı son bir ayda yüzde 5,9, son bir yılda ise yüzde 75,5 oranında arttı. Geçen yılın Eylül ayına göre ise son bir yılda, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 10,7, kompoze gübresi yüzde 10,4, DAP gübresi yüzde 10,3, amonyum sülfat gübresi yüzde 1,6, üre gübresi yüzde 1,5 oranında arttı" şeklinde konuştu.

Baraj, göl ve göletlere de yüzer güneş enerjisi santrali kurulabilir Baraj, göl ve göletlere de yüzer güneş enerjisi santrali kurulabilir

Bayraktar, mazot ve gübre desteklerinin artırılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, bu desteğin verim ve kalitede artışa katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, üretimdeki verim ve kalite artışının, Türkiye'nin hububat ithalatçısı bir ülke olmaktan kurtulmasına yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ