Elektrikli ve plug-in hibrit araç ithalatında yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Geçtiğimiz Kasım ayında sadece elektrikli araçlar için getirilen şartlar, plug-in hibrit araçlar için de geçerli hale geldi.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN YENİ DÜZENLEME

Ticaret Bakanlığı, elektrikli ve haricen şarj edilebilir hibrit araçların ithalatına ilişkin yeni bir düzenleme yayımladı. Düzenleme, Gümrük Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) dışındaki ülkelerden ithal edilen plug-in hibrit araçları kapsıyor.

Büyükşehir'den 6 üniversitede 4 bin öğrenciye “sıcacık” destek Büyükşehir'den 6 üniversitede 4 bin öğrenciye “sıcacık” destek

PLUG-İN HİBRİT ARAÇLAR İÇİN 7 COĞRAFİ BÖLGEDE 20 YETKİLİ SERVİS ZORUNLULUĞU

Yeni düzenlemeye göre, ithal edilecek plug-in hibrit araçlar için ithalatçı firmaların 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonu kurması ve bunların Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi zorunlu hale getirildi.

BAKIM VE ONARIM PERSONELİ İÇİN YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI

Ayrıca, elektrikli veya haricen şarj edilebilir hibrit araçların bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından verilen bir yeterlilik belgesine sahip olması gerekecek.

DÜZENLEMENİN AMACI: TÜKETİCİYİ KORUMAK

Yeni düzenleme, son dönemde özellikle Çin menşeli araçların Türkiye'ye ithalatında yaşanan sorunlara çözüm bulmayı amaçlıyor. Bazı markaların bakım-onarım hizmetleri için yetersiz destek sağlaması ve yedek parça tedarikinde yaşanan sıkıntılar, tüketicilerin mağdur olmasına neden oluyordu.

MİLLİ SERVETİN KORUNMASI

Yeni düzenleme ile tüketicilerin korunmasının yanı sıra, milli servet olarak nitelendirilen araçların arıza ve kaza durumlarında daha hızlı onarılarak ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

YENİ DÜZENLEME 30 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme, 30 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra şartları sağlamayan markaların Türkiye'de araç satışı yapamayacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ