Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı, yasama gündemine bomba gibi düşen yeni dokunulmazlık dosyalarını işleme aldı. Cumhurbaşkanlığı'ndan Meclis'e sevk edilen ve üç muhalefet milletvekilinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasını talep eden tezkereler, siyasi kulislerde ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bu son gelişmelerle birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili ve gazeteci kökenli siyasetçi Utku Çakırözer, yine CHP sıralarından İstanbul Milletvekili olan ve sivri çıkışlarıyla tanınan Cemal Enginyurt ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş'ın isimleri, dokunulmazlık tartışmalarının merkezine oturdu. Meclis Başkanlığı tarafından alınan bu üç ayrı dokunulmazlık dosyası, yasal süreç gereği detaylı bir şekilde incelenmek ve bir karara varılmak üzere, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden müteşekkil Karma Komisyon'a havale edildi. Bu süreç, adı geçen milletvekillerinin siyasi gelecekleri açısından kritik bir öneme sahipken, aynı zamanda Türkiye'deki yasama dokunulmazlığı uygulamasının sınırları ve siyasi etkileri konusunda da yeni bir tartışma başlatacak gibi görünüyor.
Milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezlekelerin Meclis'e ulaşmasının ardından başlayan süreç, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon'un titiz bir incelemesiyle devam edecek. Karma Komisyon, kendisine havale edilen dokunulmazlık dosyalarını öncelikle usul ve esas yönünden değerlendirecek. Bu değerlendirme aşamasında, dosyaların içeriği, iddiaların ciddiyeti, milletvekilinin savunma hakkı ve yasama görevinin engellenip engellenmediği gibi birçok farklı faktör göz önünde bulundurulacak.
Karma Komisyon, yapacağı incelemeler sonucunda, dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde bir rapor hazırlayabileceği gibi, talebin reddedilmesi veya soruşturmanın ertelenmesi gibi farklı kararlar da alabilir. Eğer Komisyon, dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde bir karar alırsa, bu karar Meclis Genel Kurulu'na sunulacak. Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylama sonucunda, salt çoğunluğun sağlanması durumunda ilgili milletvekilinin yasama dokunulmazlığı kalkmış olacak ve hakkında yargı süreci başlayabilecek. Ancak, Meclis Genel Kurulu'nun Komisyon raporunu kabul etmeme veya farklı bir karar alma yetkisi de bulunuyor. Bu nedenle, Karma Komisyon'un yapacağı çalışmalar ve hazırlayacağı rapor, sürecin en kritik aşamalarından birini oluşturuyor. Utku Çakırözer, Cemal Enginyurt ve Erkan Baş hakkındaki fezlekelerin Karma Komisyon'da nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulacağı ve Komisyon'un nasıl bir karar vereceği, önümüzdeki günlerde netleşecek.
Fezlekelerin içeriği merak konusu: Hangi suçlamalar yöneltiliyor?
Meclis'e sevk edilen dokunulmazlık dosyalarının içeriği ve adı geçen milletvekillerine yönelik suçlamaların ne olduğu, kamuoyu tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Genellikle fezlekeler, milletvekillerinin görevleri sırasında veya dışında işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin olarak savcılıklar tarafından hazırlanıyor ve Adalet Bakanlığı aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı'na, oradan da TBMM'ye gönderiliyor.