NASA son 20 yılda gezegende yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle birlikte okyanuslardaki mavinin yeşile dönüştüğünü açıkladı. Ulusal Oşinografi Merkezi'nden gelen bilim insanları, bu renk değişiminin ekosistemin bozulmasının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Biden, ABD'lileri dua etmeye çağırdı Biden, ABD'lileri dua etmeye çağırdı

Bilim İnsanları Uyarıyor!

Southampton'daki Ulusal Oşinografi Merkezi'nden bir bilim adamı ve kitabın yazarı BB Cael, "Bu değişikliği önemsememizin sebebi, sadece renge verdiğimiz önem değil, aynı zamanda rengin ekosistemdeki değişikliklerin bir yansıması olmasıdır" dedi. 2023 yılında yapılan bir çalışma, renk değişiminin kesin nedeninin henüz doğrulanmadığını, ancak muhtemelen plankton kaynaklı olduğunu öne sürdü. Bu organizmalar, deniz besin zincirinin temelini oluşturur ve Dünya üzerindeki oksijenin büyük bir kısmını üretirler, atmosferde dengeleyici bir rol oynarlar.

Plankton Popülasyonlarının Değişimi

Okyanuslardaki plankton çeşitliliği, çoğu zaman renk değişikliğine yol açar. Bu organizmaların farklı pigmentleri bulunur ve bu da okyanuslarda renk tonlarında değişikliklere neden olur. Bilim insanları, renkteki bu değişikliklerin, plankton popülasyonlarının nasıl değiştiği hakkında daha net bir fikir sunabileceğini düşünüyorlar. İnsan kaynaklı küresel ısınmanın olmadığı bir senaryoda, okyanusların nasıl görüneceğini gösteren bilgisayar simülasyonları da yapıldı.

İnsan Faaliyetlerinin Etkisi

BB Cael, "Tropik veya subtropik okyanuslarda, renk değişikliklerinin neredeyse tamamında belirgin bir artış görülüyor" dedi. Ekosistemi doğrudan yok eden büyük değişiklikler olmasa da, bu renk değişikliklerinin incelikli etkileri olabileceğini belirtti. Bilim insanları, insan faaliyetlerinin küresel biyosferi nasıl etkilediğine dair daha fazla kanıtın ortaya çıkmasıyla, ekolojik dengenin tehlikede olabileceğine dikkat çekiyor.

NASA'dan Yeni Proje: Okyanus Renklerinin İzlenmesi

NASA, bu yıl içerisinde okyanuslardaki renk değişimlerini daha iyi anlamak amacıyla yeni bir proje başlattı. Ocak 2024'te başlayan Pace adlı gelişmiş uydu misyonu, okyanustaki yüzlerce rengi ölçmek için tasarlandı. Bu misyon, plankton, aerosol, bulut ve okyanus ekosistemi gibi unsurları inceleyerek, ekolojik değişimler hakkında daha anlamlı çıkarımlar yapmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi