Biden, "Ulusal Dua Günü" dolasıyla yaptığı açıklamada inanç ve duanın ABD tarihinde köleliğin kaldırılması, seçme hakkı ve Sivil Haklar Hareketi mücadeleleri gibi ahlaki görevlere yardım ettiğini belirtti. Duanın ABD ve dünya halkları üzerindeki etkilerinin bilinemeyeceğini kaydeden Biden, "Her geçen gün derin bir fark yarattığına olan inancımızı sürdürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Biden, halkı kendi inançları doğrultusunda dua etmeye çağırarak, "Tüm inançlı insanları Tanrı'nın sürekli rehberliğini, merhametini ve korumasını istemek için bana katılmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

Ulusal Dua Günü, her sene mayısta kutlanıyor

ABD'de her mayıs ayının ilk perşembe günü, "Ulusal Dua Günü" olarak kutlanıyor. Evanjeliklerin girişimiyle kutlanmaya başlanan Ulusal Dua Günü'nde ABD başkanları her yıl özel bir açıklama yaparak halkı dua etmeye çağırırken bazı gruplar ise böyle bir günün varlığını anayasaya aykırı görüyor.

Kore Savaşı sürerken ABD'li Evanjelik bir papaz olan Billy Graham'ın "Ülke başkanlarını Tanrı'nın önünde eğilirken görmek, ne kadar görkemli bir şey olurdu" açıklamasından etkilenen Temsilciler Meclisi Üyesi Percy Priest, Ulusal Dua Günü konusunu ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nin gündemine getirdi.

Biden, Trump'a meydan okudu Biden, Trump'a meydan okudu

ABD'lilerin "bireysel ve toplumsal olarak kiliselerde Tanrı'ya dua etmesini sağlayacak" bir gün ilan edilmesine yönelik çalışmalar, ABD'deki Evanjelik cemaatinin etkisiyle başladı. ABD Senatosu, başkanın pazar günü hariç her yılın bir gününü "Ulusal Dua Günü" ilan etmesine yönelik yasa tasarısını 1952'de onayladı. Dönemin Başkanı Harry S. Truman tarafından imzalanan yasayla ABD'de her yıl bir günün "Ulusal Dua Günü" olarak kutlanması resmiyet kazandı.

Ulusal Dua Komitesi'nin kurulmasıyla Ulusal Dua Günü'nün tarihini kesinleştirme girişimleri başladı. Ulusal Dua Günü'nün kutlanmasına öncülük eden Evanjelik organizasyon da "Ulusal Dua Komitesi" (NPC) ismiyle 1979'da kuruldu. Bu komite, bu güne ilişkin taleplerin ABD Senatosuna ulaştırılmasını sağladı.

Dönemin senatörlerinden Strom Thurmond, 17 Haziran 1987'de mayıs ayının ilk perşembesinin "Ulusal Dua Günü" olarak kutlanmasını öngören yasa tasarısını Senato'ya sunarken tasarı, 5 Mayıs 1988'de dönemin başkanı Ronald Reagan tarafından imzalanarak yasalaştı. Böylece bugün her inançtan ABD vatandaşının kutlamaya çağrıldığı ancak zamanında yalnızca ABD'deki Evanjelik cemaatinin girişimleriyle gelenekselleşen Ulusal Dua Günü'nün her mayıs ayının ilk perşembesinde kutlanması kabul edildi.

Ulusal Dua Kahvaltısı

ABD'de genellikle her yılın şubat ayında "Ulusal Dua Kahvaltısı" adıyla 100'den fazla ülkeden davetlinin katılımıyla Ulusal Dua Kahvaltısı organizasyonu düzenleniyor. ABD'li 19 şirket yöneticisi, 1935'te Büyük Buhran döneminde dünya çapında yaşanan ekonomik sorunların üstesinden gelebilmek için bir kahvaltı organizasyonuna katıldı. Bu organizasyonun amacı, iş insanlarının dini inançları doğrultusunda çaresiz durumlarda Tanrı'ya dua etmesi ve yardım istemesiydi.

Organizasyon, zamanla genişleyerek ABD geneline yayıldı ve ülkenin yasama organları olan Senato ve Temsilciler Meclisi'nde de dua etmek amacıyla toplanılan kahvaltı grupları oluşturuldu. Ulusal Dua Kahvaltısı, bugün ABD başkanının konuşmasına yer verilen önemli organizasyonlardan biri olarak ABD siyasi hayatındaki yerini koruyor.

ABD Başkanı Biden, Şubat 2024'te Ulusal Dua Kahvaltısı etkinliğinde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu odadaki birçoğunuz gibi ben de gece gündüz rehinelerimizi evlerine döndürmenin yollarını bulmak, insani krizi hafifletmek ve Gazze ile İsrail'e iki halk için iki devletli kalıcı barışı getirmek için tıpkı Putin'in saldırganlığına karşı inanılmaz bir kararlılık ve dayanıklılık gösteren Ukrayna halkının barışı, güvenliği ve onuru için çalıştığımız gibi çalışıyorum. Onlara yardım etmeye devam etmeliyiz."

Kaynak: AA