Haber/ Didar DEMİRCİ

Büyük ölçüde sosyal güvencesi olmadan çalışan müzisyenler için aslında geçinmek hiçbir zaman kolay olmadı. Ancak koronavirüs salgını, hayat mücadelesini onlar için artık çekilmez bir noktaya taşıdı. Son zamanlarda müzisyen intiharları ile toplumun dikkatini çeken bu meslek grubu neredeyse sadece sosyal yardımlarla yaşamını sürdürüyor. Pandeminin yıkıcı etkileri sürerken bir de depremle sarsılan İzmir’de ise ‘bu kadarı da olmaz’ diyebileceğimiz yaşam öyküleri karşımıza çıkıyor. O öykülerden biri de müzisyen Çetin Uslu’ya ait… “Bizim meslekte geçinmek zaten zordu” diye söze başlayan Uslu, “Pandemi ile birlikte işimiz tamamen durdu. Bir de üstüne depremi yaşadık. Bazen de evde tencere kaynasın diye kırlara, dağlara çıkıp ot topluyor, onları tüketiyoruz” diye konuştu. 30 Ekim 2020 günü meydana gelen deprem nedeniyle yaşam standartının daha da düştüğüne dikkat çeken Uslu, tüm meslektaşlarının zor zamanlar geçirdiğini söyleyerek, müzisyenlerin geçimini sağlayabilmesi için desteklerin düzenli hale getirilmesini talep etti.

Tek bildiğimiz iş müzisyenlik

Hayatı boyunca sürekli çalıştığını, ilk defa bu kadar işsiz kaldığını dile getiren Uslu, yaşadıkları süreci şöyle özetledi: “Müzisyen olduğumuzdan yevmiyeli çalışıyoruz. Bu nedenle sigortam olmadı. Gençliğimde kısa bir süre sigortam oldu ancak devamı gelmedi. O nedenle emekli olamadım. Şu an iş arıyorum ancak 58 yaşında adamı kim ne yapsın. Gençler bile iş bulamıyor. Belirli bir gelirimiz olmadığından geçim sıkıntımız hep vardı. Bir de üzerine salgın olunca daha da büyük sıkıntılar baş gösterdi. Pandemi sürecinde hep tutunacak bir dal aradım. Elimizden Müzisyenler Derneği tuttu. Onların uzattığı elden Allah razı olsun.” Müzisyenliğin meslek tanımı içerisinde yer almaması nedeniyle pandemi sürecinde Kısa Çalışma Ödeneği gibi ödeneklerden faydalanamadıklarını, bu nedenle de sadece dernek ve yerel yönetimlerin destekleriyle karın tokluğuna yaşadıklarını dile getiren Uslu, “Kira, elektrik, su gibi giderlerimizi karşılayamıyoruz. Bunun yanı sıra borçlarımız var. Kenarda köşede birikmiş ne varsa bitti. Bildiğimiz tek iş müzisyenlik. O da bu süreçte geçinmemizi sağlamıyor. Depremin verdiği zararla daha çok etkilendik. Müzikten uzak kalmak ve işsizlik psikolojimizi olumsuz etkiledi” dedi.

Enstrümanları için hasarlı binaya girdi

İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası oturdukları binanın hasar aldığını bu nedenle Bornova’daki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'ndaki çadırlarda bir süre kaldıklarını dile getiren Uslu, “Ailemi çadıra yerleştirdikten 3 gün sonra depremde hasar gören evimize gittim. Müzik aletlerimizi toplamak için… Eve girdiğimde gördüğüm manzara karşısında dehşete kapıldım. 20 santimlik çatlaklar 1.5 metreye çıkmıştı. Artık eve dönemezdik. Cebimizde hiç paramız yoktu ama İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Müzisyenler Derneği sayesinde sıcak yemeğimiz ve yatacak yatağımız vardı. Bu konuda çok şanslıydık” ifadelerini kullandı.

Sokak sokak dolaştık

Şimdilerde Bayraklı’daki depremzedeler için oluşturulan konteyner evlerde kaldıklarını ve çeşitli giderlerin karşılanması için paraya ihtiyaçları olduğunu söyleyen Uslu, “Para kazanmak için sokak sokak, mahalle mahalle gezerek müzik yaptık. Utanmadık! Hayatımızı idame ettirebilmek için bunu yapmamız gerekiyordu. Oğlum ve bacanağım ile birlikte 2.5 ay bu şekilde çalıştık. Herkes bu şekilde çalışmaya başlayınca onu da bıraktık. 2 aydır hiç iş yok. Dağa, ovaya çıkıp ot toplayıp, yiyoruz. Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği erzakları tüketiyoruz” açıklamasını yaptı.