Avrupa'da başlayan ve kısa sürede dünyaya yayılan haftalık çalışma saatlerinin azaltılması hareketine Türkiye de katıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni düzenlemeler için adım attı. İşte detaylar...

Avrupa'dan Türkiye'ye: Haftada 4 Gün Çalışma Modeli

Dünya genelinde 4 günlük çalışma ve az mesai uygulamaları hızla yayılırken, Türkiye'de de bu konuda önemli adımlar atılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenlemeler için kolları sıvadı.

Zübeyde Anne'nin akıbeti belli oldu Zübeyde Anne'nin akıbeti belli oldu

GÜNCEL ÇALIŞMA SÜRESİ 45 SAAT

Türkiye'de mevcut İş Kanunu'na göre genel çalışma süresi haftada 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Memurların çalışma süresi ise haftalık 40 saat. Pandemi sürecinde uygulanan esnek ve uzaktan çalışma yöntemleriyle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatlerinin azaltılması dahil farklı formülleri değerlendiriyor. Sabah gazetesinin haberine göre, çalışma sürelerinin uygulama şekilleri İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile belirleniyor. Teknolojik değişim ve birim verimliliğindeki artış göz önüne alınarak, Meclis'te çalışma sürelerinin yeniden ele alınması gündemde. Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın yaptığı araştırmada, çalışma saatlerinin tarihsel olarak azaldığı vurgulanıyor.

Araştırmada, çalışma sürelerinin düzenlenmesinin temel hedefinin, uzun çalışma saatlerine engel olarak iş gücünü korumak, halk sağlığına katkıda bulunmak ve ailelere daha fazla zaman ayırmak olduğu belirtiliyor.

Avrupa’da esnek çalışma modelleri yaygınlaşıyor

Avrupa’da pandemi nedeniyle uzaktan çalışma ve evden çalışma gibi esnek çalışma modelleri giderek yaygınlaşıyor. Bu modeller sayesinde işverenler ve çalışanlar arasında daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlanabiliyor. Ayrıca iş gücünün korunması, verimliliğin artırılması ve ailelere daha fazla zaman ayırılması gibi faydalar da var.

Avrupa Birliği’nin (AB) 2020 yılında yayınladığı “Esnek Çalışma” raporuna göre, AB ülkelerinde %40 oranında işverenler uzaktan veya evden çalışmaya başladı. Raporda ayrıca uzaktan veya evden çalışmanın iş tatmini, motivasyonu ve bağlılığı üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtildi.

Türkiye’de de esnek çalışma modellerine geçiş

Türkiye’de de pandemi sonrasında esnek çalışma modellerine geçiş yapıldığı görülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇGSB), milyonlarca çalışanın ilgilendiği düzenleme için harekete geçti. Bakanlık, teknolojik değişim ve birim verimliğindeki artış dikkate alarak haftalık 45 saat olan genel çalışma süresinin yeniden belirlenmesini planlıyor.

Bakanlık ayrıca sosyal güvenlik mevzuatını da yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor. Bakanlık Başkan Yardımcısı Vedat Işıkhan, bu konuda yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Esnek Çalışma Kanunu olarak adlandıracağımız kanun tasarımımızda; uzaktan veya evden çalışmanın avantajlarından yararlanmak isteyen işverenlere; bu imkanları sağlamak için gerekli tedbirleri alacak; aynı zamanda işçilerin haklarını koruyacak; sosyal güvenlik sisteminde de bu imkanların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacak.”

Muhalefet tarafından eleştirilen kanun teklifi

Bakanlık’ın planladığı kanun tasarımına muhalefet tarafından eleştiriler geldi. Muhalefet partilerinden İYİ Parti’nin Meclis İdare Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yücel (İYİ Parti), sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin kanun tasarımının "yetersiz" olduğunu söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ