Metal sektöründe 2023-2025 Dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 163 bin metal işçisi, 19 Ocak’ta greve çıkacaklarını duyurdu. Metal işçilerine, nakliye sektöründen de destek var.

Metal İşçileri Haklarını İstiyor

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, metal sektöründe toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkandığını açıkladı. Sendika, 19 Ocak’ta 9 işletmeye bağlı 26 fabrikada, 23 Ocak’ta 3 işletmeye bağlı 6 fabrikada, 24 Ocak’ta 3 işletmeye bağlı 5 fabrikada grev uygulamasına başlayacağını duyurdu.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, basın toplantısında yaptığı açıklamada, metal işçilerinin grev hakkının AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından daha önce yasaklandığını hatırlattı. Atar, “Binlerce işçinin grev iradesi iktidar tarafından çiğnendi ve grev erteleme adı altında yasaklandı. Böylece, binlerce işçinin grev silahı ellerinden alındı. Çeşitli işyerlerinde Anayasa’dan doğan ve hukuksuz biçimde yasaklanan grev hakkımıza sahip çıktık ve grevlerimizi filen yaptık. Metal işçileri, her şart ve koşul altında grev hakkına sahip çıkacak ve bunu uygulamadan bir an olsun geri durmayacaktır. Günlerdir yaptığımız grev eğitimleri ile bu sürece hazırlanıyoruz. Bundan, dost düşman kimsenin bir kuşkusu olmasın. 19 Ocak sonrası, yurdun dört bir yanında metal işçilerinin haklı haykırışına tanık olacaksınız” dedi.

Atar, metal işçilerinin yoksulluk sınırının altında ücret aldığını, çalışma koşullarının ağırlaştığını, iş güvencesinin ortadan kalktığını, iş kazalarının arttığını, sendikal hakların gasp edildiğini söyledi. Atar, metal işçilerinin insanca yaşam, eşit işe eşit ücret, iş güvencesi, sendikal örgütlenme, grev hakkı gibi taleplerinin karşılanması için mücadele ettiklerini belirtti.

Patronlar Kârına Kâr Katıyor

Atar, metal sektöründe patronların kârlılık oranlarının rekor seviyelere ulaştığını, buna karşın işçilere zam vermeyi reddettiklerini ifade etti. Atar, şu verileri paylaştı:

"Bir önceki yıla göre 2022 yılı net kar oranları;

• Otomotivde yüzde 121,5

• Dayanıklı tüketim maddelerinde yüzde 52,4

• Makine ekipmanlarında yüzde 146,5

• Elektrikli malzemelere bakıldığında da yüzde 158,7’ye ulaşmıştır.

Merkez Bankası verilere göre kârlılık oranlarına baktığımızda ise

• Fabrikasyon metal ürünleri imalatında yüzde 87

• Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında yüzde 101

• Motorlu kara taşıtı, treyler yüzde 99

TİP, 42 Gündür Grevdeki Lezita İşçilerinin Yanında TİP, 42 Gündür Grevdeki Lezita İşçilerinin Yanında

• Diğer ulaşım araçlarının imalatı yüzde 108

• Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı yüzde 130

• Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman yüzde 113 oranında karlılık görüyoruz.

Ayrıca sendikamızın örgütlü olduğu:

• Anadolu Isuzu 2022 yılı net kârını yüzde 192 oranında,

• Sarkuysan Elektrolitik 2022 yılı net kârını yüzde 104,1 oranında,

• Makina Takım 2022 yılı net kârını yüzde 179,6 oranında,

• Türk Prysmian Kablo 2022 yılı net kârını yüzde 366,5 oranında yükseltmiştir.

Bu işyerlerinde sözleşme dönemi boyunca işçi başına elde edilen kâr 40 bin ila 176 bin dolar arasındadır. Güncel döviz kuru ile firmalar, 2 yılda toplam işçi başına 1 milyon 188 ila 5 milyon 247 bin lira kâr elde etmiştir."

Nakliyeciler de Metal İşçilerinin Yanında

Metal işçilerinin grev kararına, nakliye sektöründen de destek geldi. Nakliyeciler, hükümetin otoyol ücretlerini azaltmasını, köprü ve yolları modernize etmesini talep ediyor. Nakliyeciler, metal işçileriyle birlikte traktör ve tırlarıyla yolları kapatıyor.

Nakliyeciler, hükümetin lojistik sektörünün sorunlarını görmezden geldiğini ve maliyetlerini artırdığını söylüyor. Nakliyeciler, hükümetin vergi indirimleri ve teşvikler sağlamasını istiyor.

Editör: Kazim Bozkurt