Memleket Partisi, bugün “kapanma” gündemiyle olağanüstü kurultayını topladı. Ankara’daki parti genel merkezinde başlayan kurultaya, Genel Başkanvekili Asuman Ali Güven ve Genel Sekreter Halil İlker Çelik başkanlık etti. Gözler, kayıtlı 667 delegenin kurultaya katılımında.

Kurultayın ilk gününde, parti tüzüğü gereği karar alınabilmesi için delegelerin yüzde 50+1’inin salonda bulunması gerekiyor. Bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci gün hazirun listesiyle toplantıya devam edilecek ve oylama yapılacak.

Asuman Ali Güven'den CHP çağrısı

Partinin Genel Başkanvekili Asuman Ali Güven, kurultay öncesinde yaptığı açıklamada, partinin geleceğine dair önemli mesajlar verdi. Güven, “Memleket Partisi'ni kapatarak, ülkenin geleceği için ortak mücadeleyi Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında sürdürmeliyiz” dedi. Bu açıklama, kapanma kararıyla birlikte partinin CHP ile birleşme yoluna gidebileceği yorumlarına neden oldu.

Güven’in açıklamaları, parti içinde de farklı yankılar uyandırdı. Bazı isimler bu birlikteliği stratejik bir adım olarak değerlendirirken, bazı kesimler partinin bağımsız kimliğini kaybettiği görüşünü dile getiriyor.

Kurultayın işleyişine ilişkin detaylar

Kurultayın işleyişine ilişkin bilgi veren Genel Sekreter Halil İlker Çelik, ilk gün yeterli çoğunluk sağlanamazsa ikinci gün hiçbir sayısal şart aranmaksızın toplantının gerçekleştirileceğini duyurdu. Çelik, "Bu bizim tüzük gereği hakkımız. Delege katılımı yeterli olursa hemen oylamaya geçilecek" dedi.

İzmir'de işçilerden Meclis önünde eylem!
İzmir'de işçilerden Meclis önünde eylem!
İçeriği Görüntüle

Parti kaynaklarından alınan bilgilere göre, oylamanın sonunda partinin kendini feshetme kararı alması bekleniyor.

Kurucusu Muharrem İnce sessizliğini bozmadı

Partinin kurucusu ve ilk genel başkanı olan Muharrem İnce, olağanüstü kurultay sürecine ilişkin henüz kamuoyuna bir açıklama yapmadı. Ancak İnce, son günlerde sosyal medyada yaptığı çıkışlarla yeniden siyasi tartışmalarda öne çıkıyor. En son, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yönelik sert eleştirilerde bulunan İnce, “Koltuğundan kalkmamak için çocuklarımızın geleceğini çalıyorsun” ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklama, İnce'nin siyasette yeniden aktif bir rol almak istediği yorumlarını beraberinde getirdi. Ancak Memleket Partisi'nin kapanması durumunda İnce'nin nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor.

Siyasette birleşme sinyalleri güçleniyor

Memleket Partisi'nin olası kapanması ve CHP ile birleşmesi, siyasi cephedeki güç dengelerini de etkileyebilir. Yerel seçimlerin ardından muhalefet cephesinde yeniden yapılanma arayışları sürerken, bu birleşme adımı CHP’nin merkez sağa açılma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Parti kulislerinde konuşulanlara göre, Memleket Partisi'nin aktif kadrolarının bir kısmı CHP listelerinde siyasete devam etmek için hazırlık yapıyor. Özellikle gençlik kolları ve il örgütlerinde bu geçişe sıcak bakıldığı ifade ediliyor.

Seçmen tabanı kararsız: “Bağımsız kalmalıydık” diyenler çoğalıyor

Memleket Partisi'nin seçmen kitlesi ise bu süreci farklı yorumluyor. Partinin bağımsız bir çizgide yoluna devam etmesi gerektiğini savunan bir kesim, kapanma kararının aceleye getirildiğini düşünüyor. Özellikle partinin son seçimlerde aldığı oy oranı dikkate alındığında, birçok seçmen bu kararın demokratik alternatifleri zayıflatacağını savunuyor.

Sosyal medyada yapılan yorumlarda, “İnce’nin cesaretiyle kurulan bir parti böyle mi son bulmalıydı?” gibi tepkiler öne çıkarken, bir diğer kesim birleşmenin muhalefet bloğuna güç katacağı görüşünde.

Kaynak: HABER MERKEZİ