Haber/  Arif Arı

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, yarı normalleşmeye geçilen Manisa'da yeni covid-19 vakalarında, tablo hazırlandığında en aşağıda iken bugünlerde ibre tekrar yukarı yönlü olduğunu belirterek vatandaşlara "dikkat'' diyerek uyardı.

Dr. Şahut Duran, 9 Eylül Gazetesi'nin konuyla ilgili sorularını cevaplarken, "Manisa'da Covid-19 vakalarında geçen hafta en düşük seviyesine gerilemişti. Ancak son birkaç gündür yeni vaka sayılarında ibre yeniden yukarı yöne çevrildi. Aman dikkat tedbirleri bırakmayalım diyoruz. 2 Mart'ta Cumhurbaşkanın kararıyla geçilen yerelde yarı normalleşmenin dikkati elden bırakmadan kullanılmalıdır. Manisa'lılar tedbirleri elden bırakmamalıdır. Kalabalık yerlerde çok kalınmamalıdır. Mesafe, maske hijyen kuralları ihmal edilmemelidir'' dedi.

Vaka sayısı haftalık 500'ün altına inmişti

Dr.Şahut Duran, Tabip Odasına ulaşan sayısal bilgiler ile sağlık il müdürlüğünün bilgileri arasında bir paralelliğin söz konusu olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
'' Yeni vaka sayısı günlük 50-100 arasında değişiyordu. Ama şuanda bir artma eğilimi var. Test sayısına göre veriler değişiyor. Hafta sonuna doğru yeniden bir değerlendirmek gerekiyor. Geçen hafta sarı tablonun oluştuğunda sayı 500'ün altındaydı. Geline bilecek en düşük seviye idi. Fakat bir artış eğilimi söz konusu ancak bir şey söylemek erken hafta sonunda oluşacak bir haftalık veriye bakmak gerekir. Sağlık çalışanları arasında yeni vakalara rastlanmadı. 2. Aşılama sonrası sağlık çalışanları arasında yeni bir vaka olayı gelmedi.''

Aşılar Aile Hekimlerinin planlamasına bırakıldı

Aşılama sürecinin Aile Hekimleri ve hastaneler üzerinden devam ettiğini belirten Duran, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Manisa'da bir aşı dağıtımı organizasyonunda sıkıntı vardı. Sağlık bakanlığına bu konuda yapılan şikayetler  üzerine Sağlık Bakanlığı aşılama sürecini Aile Hekimlerinin planlamasına bıraktı. Bu durum Aile Hekimlerinin yükünü azalttı. Aşılama belirlenen paralelikte devam ediyor. Hastanelerde hafta sonu dahil aşılama çalışmaları sürüyor. Beklentimiz aşılama oranının hızla artmasıdır. ''Manisa'lıların rehavete kapılarak tedbirleri elden bırakmamaları gerektiği çağrısında bulunan Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, açıklamalarının sonunda şunları belirtti:

"Uzun bir yarı kısıtlamalarının ardından bir gevşeme geldi. Geçen yıl normalleşmenin keşmeşliği yaşanmadan daha kontrollu bir gevşeme oldu. Bunu bir- iki günlük  tabloya bakarak söylüyorum. İnsanlarda bir tedbirli davranış var. Daha tedbirli davranıyorlar. Bunda insanların tekrar geriye dönüş olur korkusu da olmasıdır.
Yeni vaka sayıları artabilir endişesi var, bu daha tedbirli olmaları bilincini yaratıyor ve bu bilinçle davranıyorlar. Bu bilincin sürmesi gerekir.  Dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan pandemi, insanlarda da mağduriyet yarattı. Alınan sağlıkla ilgili tedbirler ekonomiksel zarar gören vatandaşlar oldu. Bu vatandaşların ekonomiksel mağduriyeti karşılanmadı. Dolayısıyla kendi başına bırakıldı. Yine önlemler vatandaşın kendi başına bırakıldı. Pandemi süreci geçmedi devam etmektedir. Bu nedenle tedbirlerin  elden bırakılmamasını söylüyoruz.''.