Haber/ Arif ARI

Konuyla ilgili 9Eylül Gazetesi'nin sorularını  yanıtlayan Derman, "İklimsel özelliği ve toprağının bereketi nedeniyle Gediz ovasında 4 mevsim boyunca tarım yapılabildiğini, üzüm diyarı olarak bilinen Manisa’nın tarımda Türkiye’nin gözbebeği ve üzüm ihracatında da dünya birincisi olduğunu'' söyledi. Demran, “Bugün tarım düşmanı etkisi aşikar olan jeotermal santralleri uğruna böyle bir ovanın yok olmasının vebali çok büyük olur” sözleriyle uyarıda bulundu..

Valiliklere artık ruhsat vermeyin yazısı gönderildi...

Ziraat Mühendisi Demran, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından İzmir ve Manisa Valilikleri'ne 14 Ağustos 2017 tarihinde gönderdiği yazıda; (Gediz Havzası yeraltı sularında yapılan çalışmalarda jeotermal faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştirildiği, alanlarda arsenik başta olmak üzere metal ve yarı metal oranlarının içme/kullanma sularında limitlerin çok üstünde olduğu, yeraltı sularındaki arsenik oranının normalin 4 katı fazla olduğunun) belirtilerek, jeotermal ve madencilik faaliyetlerine artık izin verilmemesinin istendiğini'' hatırlattı. 

Yazı kamuoyundan gizlendi..

Derman,  ancak buna rağmen bu yazı ve içeriğinin kamuoyundan gizlenerek, ovada mantar gibi biten jeotermal santrallarine izin ve ruhsat verilmeye devam edildiğini vurguladı. Yeraltı sularındaki ciddi kirliliğe dikkat çeken Derman,  iklim krizi nedeniyle yaşanmakta olan su sıkıntısı ve bölgedeki kuraklık tehdidinin ciddiyetini, tarımda ürün deseninin acilen planlaması ve bir önce kapalı sistem damla sulamaya geçilmesi gerektiği sözleriyle açıklamalarını tamamladı.