Sadece öğrencilerin değil ailelerinin de büyük bir titizlikle hazırlandığı LGS, iyi bir üniversitenin kapısını aralamak için de bir eşik olarak görülüyor. Bu yıl 1 milyon 10 bin öğrencinin başvurduğu ve 963 bin öğrencinin katıldığı LGS’de başarı grafiği her geçen yıl daha da artıyor. LGS’nin ilk kez uygulanmaya başladığı 2018 yılında tam puan alan öğrenci sayısı 18’di. 2024 yılında ise bu sayı 352 olarak kayıtlara geçti. Bu yıl bu rakamın 719 olduğunu, 720. Olan öğrencinin Türkiye ikincisi olduğunu belirten Bozkuş, başarının arkasındaki nedenleri açıkladı.
NİTELİKLİ ÖZEL OKULLARI AYIRT ETMEK GEREK
Gerçek eğitimcilerin aktif rol üstlendiği özel okulların başarıyı sadece soru çözme odaklı bir yarıştan ibaret görmediğine dikkat çeken Zübeyde Hanım Çiçekliköy Kampüs Müdürü Eğitimci – Yazar Mustafa Onur Bozkuş, nitelikli özel okulların öğrencilerin sosyal-duygusal gelişimini desteklediğini ifade etti. Bozkuş, “Bu okullar, öğrencilere yabancı dil, spor, sanat gibi alanlarda da güçlü bir altyapı sağlıyor. Gerçek uzun vadeli eğitim programlarına, nitelikli öğretmen kadrolarına ve etik ilkelere bağlı kalan Zübeyde Hanım Eğitim Kurumları gibi okullar ile sadece ‘vitrine oynayan’ okullar aynı sepete konmamalı.” şeklinde konuştu.
ÖZEL OKULLARIN BU DENKLEMDEKİ YERİ
Milli Eğitim Bakanlığının LGS tam puan alan öğrencilerin kaçının özel okul, kaçının devlet okulundan mezun olduğunu resmi olarak açıklamadığını vurgulayan Bozkuş; elde edilen verilerin tam puan alan öğrencilerin yaklaşık yüzde 60-70’inin özel okul kökenli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Bozkuş, “Bugün özel okullar Türkiye’de eğitimin önemli bir paydaşı. Sınav başarısı elbette önemlidir ancak başarıyı sürdürülebilir ve adil kılan, nitelikli eğitim ve etik sınırlar içinde kalan bir hazırlık sürecidir. Bu noktada hem kamu otoritesinin hem de velilerin doğru soruları sorması, gerçek başarıyı vitrinden ayırması giderek daha kritik hale geliyor.” dedi.
“LGS 2025’TEKİ GURUR TABLOMUZLA ÖVÜNÜYORUZ”
Eğitimin sadece bir tahta ve duvarlardan ibaret olmadığını vurgulayan Bozkuş, “Dört bir yanı ormanla çevrili bir kampüste eğitim veriyoruz. Sadece bir eğitim yuvası değil aynı zamanda bir keşif ve ilham merkezi olmak için yola çıkmıştık. Bunu da başardık. Güçlü öğretmen kadrosu, modern eğitim teknolojileri, spor ve sanatın her alanı, açık hava derslikleri ve hatta hayvan barınaklarına kadar geniş bir perspektif ortaya koyuyoruz.” dedi. LGS’de övünecekleri bir başarı yakaladıklarını söyleyen Bozkuş, “Yüzde 0.01 ile 0.97’lik dilimde yüzde 6, yüzde 1 ile 5’lik dilimde yüzde 11, yüzde 5 ile yüzde 10’luk dilimde ise yüzde 13 öğrencimiz kurumsal bir başarı gösterdi. Amacımız; bu sayıları daha da yukarı çekmek ve vatanına, milletine, devletine faydalı ayrıca Anadolu kültürüyle çağdaş medeniyet algısını birleştiren nesiller yetiştirmek.” diye konuştu.