Haber/ Gökmen KÜÇÜKTAŞDEMİR

İzmirli yönetmen Biriz Aydinç Öztüzemen’in senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği, 2021 yapımı ilk kısa filmi “Yağmur Yağacak Gibi” için ilk sevindirici haber Kanada'dan geldi. Başrollerini Gizem Erman Soysaldı ve Kadri Özcan’ın paylaştığı, uygulayıcı yapımcılığını Emre Doğan’ın, görüntü yönetmenliğini ise Bulut Bardak’ın üstlendiği “Yağmur Yağacak Gibi” Toronto Uluslararası Kadın Filmi Festivali'nde resmi seçkiye kaldı.

Kitabı yayımlanacak

1970 doğumlu olan Biriz Aydinç Öztüzemen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Proje ve Tasarım grubunda çalışıyor ve aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Sinema Bölümü'nde 3. sınıfta okuyor. Öztüzemen, "Kısa filmim aslında 10 yıldır yazdığım bir romana dayanıyor. Romanım hazır 580 sayfa. Yaklaşık 1 ay sonra basılmış olacak. İlk kısa filmimi yapmak isteyince kitabını yazdığım ve çok aşina olduğum konuyu seçtim. Romanımın ilk iki sayfasını hikayeleştirdim. Senaryosunu yaklaşık 3 ayda yazdım" dedi.

"Sinemaya çok küçük yaşlardan beri ilgim var" diyen Öztüzemen kısa filminin konusunu şöyle anlattı: " Yağmur, 2 çocuk annesi bir kadın. Bir seyahatte Kaya ile tanışıyor. Ondan sonra filmde hayatının aldığı süreç işleniyor. Bir aldatma hikayesi çevresinde, tüm ilişkileri ele alınıyor. Arafta kalmış, bir karar verme aşamasında olan Yağmur karakterinin on iki saatlik zaman dilimine ışık tutan filmde, bir yandan da insan olmanın değerleri sorgulanıyor."

"İzmir Sineması Ofisi, Bornova Sinema Ofisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile filmimi çektim" diyen Öztüzemen, "3 gün prova 3 gün de çekimlerimiz sürdü. Benim için keyifli bir süreçti" dedi. İzmir'i sevdiğini ve ayrılmayı da düşünmediğini söyleyen Öztüzemen şunları dile getirdi: "Bir kısa film projem daha var. Onun için de destek başvuruları yaptım. Kısa sürede çekmeyi planlıyorum daha sonra da bir uzun film projem var. Senaryosu hazır. Bir biyografi."

Kadınla öne çıkıyor

Öztüzemen, "Sanata her zaman kadınların daha yatkın olduğunu düşünüyorum. Ayrıntılara daha fazla dikkat ettikleri ve daha gerçekçi oldukları için önce çıkıyorlar bence. Gün geçtikçe de kadınları daha fazla ön planda göremeye başladık. Günümüzde daha fazla kadın yönetmen ve daha fazla kadın yazar görmek mümkün" dedi.

Seçkiye kalmayı başararak Toronto Film Channel platformu üzerinden gösterime de hak kazanan “Yağmur Yağacak Gibi” filmine; kamera arkası, filmden kareler ve afiş gibi detaylarla haber bülteni şeklinde Toronto Film Magazine’de yer verilecek. Dünyanın her yerinden yetenekli kadın film yönetmenlerini ödüllendiren bu festivale ayrıca erkek yönetmenler de, toplumdaki kadınları ilgilendiren toplumsal meseleler üzerine yaptıkları filmlerle katılabiliyor.