Haber/ Saadet Erciyas


Türkiye'nin "icazetli ilk kadın keçe sanatçısı" olan Doç. Dr. Begiç aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı. Yaşamının yaklaşık 30 yılını geleneksel Türk el sanatlarına, Türk tekstiline özellikle de keçeye ayıran Doç. Dr. Nurgül Begiç'le Türk keçecilik sanatını, tarihini, Anadolu'da yaşayan keçe sanatçılarını, bu sanatta kullanılan malzemeleri, geleneksel keçe ürünlerini, günümüz keçe ürünlerini anlattığı "Türk Keçecilik Sanatı" kitabını konuştuk.

Doç. Dr. Nurgül Begiç, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları arasında çıkan "Türk Keçecilik Sanatı" kitabında keçecilik sanatının tarihsel gelişiminden Anadolu dışında ve Anadolu'da gelişen Türk keçecilik sanatına, edebiyatımızda keçeye, Anadolu'da bu sanatı yaşaman ustalara, geleneksel keçe atölyelerinde kullanılan yün, keçe yapımında kullanılan araç ve gereçlere, geleneksel ve günümüzde yapılan keçe ürünlerine yer vermiş. Anadolu'da bu sanata yıllarını veren, bu kültürü gelecek kuşaklara aktaran ustalarla söyleşmiş. Onların bu sanata ilişkin bakış açısını, inancını, geleneksel çalışma yöntemlerini aktarmış.

Konya, Afyon, Kula, Balıkesir, Tire, Yalvaç, Bademli, Akhisar ve Ödemiş'ten ustalarla yaptığı söyleşilerde ustaların kendilerine bu sanatı zorlukları nedeniyle çocuklarına öğretmemiş olmaktan duyduğu pişmanlığı dile getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Begiç, ülkede geleneksel keçe atölyelerinin giderek azaldığına dikkat çekiyor. Kapanan her geleneksel keçe atölyesi ile birlikte ustaların kültürel birikimleri kendileriyle birlikte yok olduğunu anlatan Doç. Dr. Nurgül Begiç, "Kayıt altına alınamayan her tür geleneksel bilgi birikimi, sanatın zenginliği ve derinliği, yorumlama teknikleri, kendilerine özgü motif bellekleri de ustalarla birlikte kayboluyor. Aktarılmayan kültürel bellek yok olup gidiyor" diyor.

Toplumdaki yaşam biçimindeki değişimin sanatın kullanım alanlarına da yansıdığını belirten Doç. Dr. Begiç, farkındalığın artmasıyla beraber bir dönem köylü işi olarak görülen keçenin artık sanat ürünü olarak görülmesinden mutluluk duyduklarını söylüyor. Akademik yaşamı süresince üniversitede ilk keçe atölyesini Selçuk Üniversitesi'nde, ikincisini Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde kurduğunu anlatan Doç. Dr. Nurgül Begiç, kurucusu olduğu İzmir Demokrasi Üniversitesi Türk El Sanatları Bölümü'nde de bu atölyeyi açmak istediğini dile getiriyor.

Doç. Dr. Begiç'in daha önce yayımlanmış "Geçmişten Günümüze Konya Keçeciliği" adını taşıyan bir kitabı, Geleneksel el sanatları, Türk tekstil malzemeleri, kullanım alanları, modası, el dokumaları üzerine yayımlanmış yüzü aşkın makalesi bulunuyor. Siz de benim gibi geleneksel el sanatlarına meraklıysanız, Doç. Dr. Nurgül Begiç'in "Türk Keçecilik Sanatı" kitabı sizin de ilginizi çekecek.