Yirmi yıllık anaokulu işletmeciliği deneyimini yayımcılığa taşıyan kuruluşun çalışmalarını, hedeflerini ve yayımlanacak kitapları İzelman A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı ile yayıncılık ekibinden Psikolog İnci Becerik ve Sosyal İşler Sorumlusu Tarihçi Ceren Kırkağaçlı'yla birlikte konuştuk.

BİNLERCE ÇOCUĞA KİTAP

İzelman A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, pandemi sürecinde yayıncılık faaliyetine başlayan kurumun temel amacının öncelikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kültürel hedeflerini desteklemek olduğunu dile getiriyor. "Tunç Soyer'in böylesi hedefleri olmasa biz bunlara kalkışamazdık" diyen Prof. Dr. Akyarlı, "Bir başka erken çocukluk eğitimi mümkün" felsefesiyle ilk olarak çocuk kitaplarını yayınladıklarını belirtiyor.

Yayımlanan ilk kitapların öncelikle İzelman Anaokulu öğrencilerine ulaştığını anlatan Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, "Pandemi sürecinde İzelman Anaokulları öğretmenleri tarafından psikolog desteğiyle hazırlanan hikaye kitapları, çocukların okuma alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla basıldı. Okuma çağındakiler kitapları okudu, daha küçük çocuklarımızsa birbirinden sevimli karakterlerin maceralarını büyüklerinden dinlerken, kitap sevgisinin ilk tohumları da dikildi" diyor. Prof. Dr. Akyarlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Süt Kuzusu Projesi'nin ulaştığı yerlere bu kitapların da ulaştığını söylüyor.

Koronavirüs önlemleri kapsamında kısıtlanan, evden çıkamayan çocuklara 80 bin öykü kitabı ulaştırdıklarını anlatan Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, belirli gün ve saatlerde sokağa çıkabilen çocuklara parklarda, caddelerde 10 bin kitap dağıttıklarını belirtiyor. Prof. Dr. Akyarlı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda kent merkezi dışındaki 19 ilçede bayram hediyesi olarak "19 bin gence 19 bin Nutuk" dağıttıklarını anımsatıyor.

İzmir'de 13 şubesi bulunan İzelman Anaokulları'nın bugün yaklaşık 1200 kontenjanı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, kitapların yazarları arasında okul öğretmenlerinin de bulunduğunu, onların deneyimlerinden yola çıkarak hazırlanan kitapların ilgiyle okunduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Akyarlı, yakın zamanda çocuk kitaplarının sesli kitaba da çevrileceğini, böylece görme engellilere de ulaşabileceklerini söylüyor.

CUMHURİYET DİZİSİ HAZIRLANIYOR

İzelman'ın yayıncılık ekibinde bulunan Psikolog İnci Becerik aynı zamanda "Kahkahacı Pelikan" ve "Ekin'in Karakılçık Buğdayı" çocuk kitaplarının da yazarı. Becerik yakın zamanda anasınıfı, ilkokul 1. ve 4. sınıf öğrencileri için Cumhuriyet dizisi kitaplarını yayınlayacakları bilgisini veriyor. Kurtuluş mücadelesinin çocuklara anlaşılır bir şekilde ve sade bir dille anlatılacağı kitapların nefret dilinden uzak bir şekilde, özenle hazırlandığını kaydediyor.

Ekipte yer alan genç tarihçi Ceren Kırkağaçlı hedeflerinin çocuk kitaplarının yanı sıra İzmir'in tarihiyle, kültürüyle ilgili araştırma kitaplarını da yayınlamak olduğunu dile getiriyor. Yakın zamanda yayımladıkları İzmir'in en eski mezarlıklarından Kokluca Mezarlığı'ndaki mezar taşları üzerine bir incelemeyi içeren "İzmir'in Son Osmanlıları" kitabının büyük ilgi gördüğünü anlatan Kırkağaçlı, eserin Osmanlı harfleriyle yazılmış ve günümüze ulaşabilmiş 256 mezar kitabesinin incelemesini içerdiğini, üç yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtiyor.

Ceren Kırkağaçlı'nın dikkat çektiği bir başka çalışma ise "İzmir Fecaii" kitabı. Kitabın Eski Türkçe metni İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Atatürk Kitaplığı'ndan sağlanmış. Künyesi bulunmadığı için yazarı "isimsiz kahraman" olarak tanımlanmış kitap İzmir'in Yunan işgali sırasında bir gurup vatansever genç tarafından kaleme alınmış. Halkı bilinçlendirmeyi, milli mücadele ruhunu harekete geçirmeyi amaçlayan ve orijinali Osmanlıca olan kitap, APİKAM tarafından yayına hazırlanmış.

ÇEVRİM İÇİ SATIŞ DAHA YAYGIN

İzelman'ın kitapları İzmir'de şimdilik Yakın Kitabevi'nde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy'deki misafirhanesinde satılıyor. Kitaplara Kırmızı Kedi Yayınevi'nin sitesiyle "Askıda Kitap" sitesinden çevrimiçi edinilebiliyor.

İzmir'21 UCLG Kültür Zirvesi'nde dağıtılan ve Türkiye'de ilk kez basılan "Kültür Zirvesi Gönüllü Yerel Değerlendirme Raporu'nu İzelman'ın yayımladığını hatırlatan Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, yakında bu kitabı ücretsiz olarak "Askıda Kitap" sitesine yerleştireceklerini belirtiyor. Prof. Dr. Akyarlı, bu çalışmayı "Askıda Kitap" sitesini hareketlendirmek için de değerlendirmeyi amaçladıklarını söylüyor.

Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, çalışmalarında Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi (APİKAM) ile tam bir işbirliği içinde olduklarını belirtiyor. "Araştırmacıların ilk adresi öncelikle APİKAM. Yayınlanacak kitaplar APİKAM'ın yayın kurulunda değerlendiriliyor" bilgisini paylaşıyor. Yakın zamanda yayınevinden çıkacak kitaplar arasında Semra Daşçı'nın "Oryantalistler İzmir'de", Yaşar Ürük'ün "Bilmediğimiz İzmir" adlı eserleriyle çocuklar için hazırlanan "Cumhuriyet Dizisi" kitapları yer alıyor.

Osman Akbaşak son kitabını imzaladı

'Sular Çekilirken'

İzmir yayın dünyasının en üretken yazarları arasında yer alan M. Osman Akbaşak "Sular Çekilirken" adını taşıyan yeni kitabını okurları için imzaladı. Duvar Kitabevi'ndeki imza günlerine edebiyat severler ve Akbaşak'ın okurları katıldı. Yazarın yedinci romanı olan kitap son günlerde gündemden düşmeyen iklim krizine, çevre konusuna dikkat çekiyor. Akbaşak, Duvar Yayınları'ndan çıkan romanında, yaşadığı depremden yaralı kurtulan ve doğup büyüdüğü kasabasına huzuru bulmak için geri dönen bir inşaat mühendisinin karşılaştığı kuraklık sorununa değiniyor.

Yazar Osman Akbaşak, olayları anlatırken çözüm önerilerine, bu konuda yapılan bilimsel çalışmalara da yer veriyor. “Sevgili ülkem, senin için çok daha fazla şeyler yapmak, emeklerimizin karşılığını görmek isterdik” diyen Akbaşak, çevre temalı romanının sunuş yazısında şöyle diyor: “Bugün kuraklıktan değil, masmavi göllerimizden, uçsuz bucaksız ormanlarımızdan, insanların deprem korkusu olmadan yaşadıkları kentlerden, dere yataklarından uzak, güvenli köylerden söz etmek isterdik. Çocukluğumda olduğu gibi, dünyanın kendi kendine yeten ülkelerinden biri olmak isterdik. Kentlisi kentinde, köylüsü köyünde mutlu olsun isterdik. Sevgili ülkem, bizi bağışla…”

Sanatçı İnşaat Mühendisleri Grubu Etkinlikleri (SİMGE) ve EKİN Yazın Dostları Grubu üyesi yazar Osman Akbaşak aynı zamanda iyi de bir fotoğrafçı. Kitap kapağında yer alan "karaya vurmuş sandal" fotoğrafı, Akbaşak tarafından Denizli'nin Çivril ilçesi sınırlarında bir zamanlar alabalıkların yüzdüğü Işıklı Gölü'nde çekilmiş.

Yeni çıktı

Çılgın Bir Devinimdir Yaşamak / Raşel Rakella Asal / Doğan Kitap

Eserlerini okurlarıyla sohbet edercesine naif bir üslupla kaleme alan yazar Raşel Rakella Asal'ın kısa bir süre önce Doğan Kitap'tan çıkan "Çılgın Bir Devinimdir Yaşamak" adını taşıyan eseri, edebiyat ve sanat üzerine yazılarından oluşuyor. Kitabın girişinde "Sizin de benim gibi bir karalama defteriniz var mı?" diye soran Asal, deneme türündeki kitabında bir yandan yıllar boyunca edebiyat üzerine biriktirdiklerini okurla paylaşırken, yazarların eserleri üzerindeki görüşlerini, kimi zaman yazarların üslubu ve eserleri arasında karşılaştırma yaparak incelikle kaleme alıyor. Raşel Rakella Asal titizlikle yazdığı her denemenin sonunda yararlandığı kaynakçalara da yer vermiş. Edebiyatçılar Derneği ve Pen Derneği üyesi olan Asal'ın daha önce yayımlanmış "Volga Hüznü", "Duyuyor musun Kalbim", "Her Şey Sanki Bir Eski Zaman Düşünde Şimdi", "İşte Bizim Gül Sokak" "Tıpkı Hayat Gibi", "Cecile" adlı kitapları bulunuyor.

Müze Pazarlamasının Önemi / Sinem Kurtural Karakundakoğlu / Kutlu Yayınları

Müzeler insanlığın kültürel mirasını gelecek kuşaklara taşırken bir yandan da koruyan kurumlar. Müzelerin, gelişen ve değişen çevre koşulları karşısında ayakta kalabilmesi için yeni teknikler ve yöntemler uygulanması gerekiyor. Aslında bir turizmci ve İzmir'in en eski otellerinden birinin işletmecisi olan Sinem Kurtural Karakundakoğlu, kitabını Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Doktora öğrencisi olduğu dönemde hazırlamış. Karakundakoğlu tez çalışmasından yola çıkarak basılan "Müze Pazarlamasının Önemi" kitabında modern müzelerin yeni pazarlama yaklaşımlarını, planlamalarını mercek altına alıyor, müze eğitimlerine, tanıtım çalışmalarına, müzelerde markalaşma ve sürdürülebilirliğe, halkla ilişkiler etkinliklerine ve dijitalleşme konusuna yer veriyor. Yurt içinde ve yurt dışında ziyaret ettiği, incelediği, pazarlama tekniklerini değerlendirdiği bu müzelere ilişkin görüşlerini, önerilerini, müze yapılarına ilişkin hataları da dile getiriyor. Kitabın aynı yayınevinden kısa bir süre önce İngilizce baskısı da yayımlandı.

Çok satanlar listesi

İzmir Masalları / Talat Aksoy / Sakin Kitap

Efsun / Selahattin Demirtaş / Dipnot Yayınları

Balıkçı ve Oğlu / Zülfü Livaneli / İnkılap

Okçu'nun Yolu / Paulo Coelho / Can Yayınları

Kıyamet Park / Alper Canıgüz / Alfa Yayınları

Osman / Ayfer Tunç / Can Yayınları

Devam Ağacı / Murathan Mungan / Metis Yayınları /

Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme / Barış Bıçakçı / İletişim Yayınevi

Seyir / Piraye / Mona Kitap

30 Günde 10 Yıl / Yavuz Yörükoğlu / Hayy Kitap

Bu liste Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkılarıyla hazırlandı.