HABER/ Sinan KESKİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Go Topluluğu (DOKUGO) tarafından organize edilen 7'nci Symrna Go Turnuvası 23-24 Şubat tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleştirilecek. Turnuvaya Türkiye'nin her yerinden başta üniversite öğrencileri olmak üzerine 100'ün üzerinde oyuncu katılacak.

Ustalaşmak bir ömür

Dünyanın en eski zeka oyunu olarak bilinen, tarihi 4 bin yıl öncesine dayanan Go'nun Türkiye'ye 1980'li yıllarda ODTÜ Öğrencisi Alpay Kılınç tarafından getirildiğini hatırlatan DOKUGO üyesi Ahmet Turgut Güzel, şöyle konuştu: “Go'da amaç en yalın haliyle alan elde etmek. Öğrenmesi çok basit. 5 dakikada öğrenilebiliyor. Fakat ustalaşmak hayat boyu devam ediyor. Satrançta hamleler bellidir. Ama Go'da birbirinin aynısı hiçbir oyun yoktur. Çünkü Go oyununda esir alınıp alınmama durumlarına göre 4.5×10397 ya da 9.3×10567 kadar olasılık vardır. Hiçbir şekilde oyun kendi kendini tekrar etmiyor. Hamleleri ezberlemek, taktik geliştirmek imkansız. Bugüne kadar oynanmış hiçbir Go oyunu bir diğerine benzemez. O nedenle ustalaşmak bir ömür sürer.”

Profesyonel ligi var

Kişinin ruh halinin oyuna yansıdığını anlatan Güzel, “Oyun o günkü ruh halinize göre şekilleniyor. Oyunu bilen ve ruhsal çözümlemeden anlayan biri oynadığınız oyuna bakarak sizin o anki ruh analizinizi yapabilir. Bir Go oyunu kişinin içsel yaratıcılığından kaynaklanan ve tahta üzerinde oluşturduğu şekillerin önemiyle fark edilen mükemmel bir sanatsal karmaşıklığa ulaşabilir. Go, kazanmak ya da kaybetmekten çok estetik bir maceradır” diye konuştu. Go'nun Çin, Japonya ve Güney Kore'de meslek liseleri ve üniversitelerde fakülteleri olduğunu dile getiren İzmir Go Oyuncuları Derneği (GOİZM) üyesi ve bu yıl Güney Kore'de yapılacak turnuvada ülkemizi temsil edecek olan Tuğkan Eren ise, “Uzakdoğu'da bu oyunun profesyonel ligleri var. Gençler önce meslek lisesinde eğitim alıp insei oluyorlar. Sonra üniversitede bu bölümü okuyarak pro oyuncu oluyorlar. Ülkeler bakanlık düzeyinde Go'yu destekliyor. Ülkemizde ise şuan Hacettepe Üniversitesi'nde kredisiz seçmeli ders olarak okutulmaya başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi'de bu konuyu gündemine aldı” şeklinde konuştu.