Twitter'da muallimbsk adlı kullanıcının web sitesinde Erdil Yaşaroğlu'nun karikatürlerine yer verdiği için evinin polis tarafından basıldığını ifade etmesinin ardından Yaşaroğlu, Twitter hesabından açıklama yaptı. muallimbsk adlı Twitter kullanıcısı tarafından yazılanların gerçek olmadığını öne süren Erdil Yaşaroğlu, "Bilinçli olarak emeğimizi korumaya çalışmamızı manipüle etmeye çalışan kişilerin gazına gelmeyin" dedi.

Erdil Yaşaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Sevgili arkadaşlar, dün akşam güzel linç yedim. Çok haklısınız, ben de 2 karikatür için evine 5 polisle baskın yapılmış bir öğretmenin çocuklarının elinden bilgisayarlarının alındığını okusam, çok üzülürdüm.

Önce şunu söyleyeyim, biz kimse için izinsiz karikatür yayınladı diye hukuki olarak ev arama, el koyma talebinde bulunmadık, asla da bulunmayız. Karikatürlerimizden galeri yapan koca haber siteleri bile dahil buna.

Bir de bu flood sıfır takipçili, isimsiz, yeni açılmış, hiç bir gönderisi olmayan hesaptan yazılmış. Gerçek gibi mi geliyor size? Üstelik bu yeni hesabın ilk floodu daha yayınlanır yayınlanmaz, ilk olarak davalı olduğumuz site sahipleri ve şirketler tarafından paylaşılıp yayıldı.Hadi gerçek diyelim. Biz web sitesi üzerinden şikayette bulunuyoruz. Arkasında kim olduğunu bilmiyoruz. Haklı olduğumuz halde, üzüldüğümüz için sonradan vazgeçtiğimiz siteler var.

Geçen haftalarda da isimsiz bir 'sağlıkçı' flood'u aynı yöntemle ortaya çıkmıştı. Yeri gelmişken söyleyeyim, bloğunda karikatür paylaşan öğrenciye açılmış bir dava yok. 58 yaşındaki emekli kadına ya da 70 yaşındaki amcaya da dava açılmadı.

Sosyal medyada ya da Whatsapp'ta karikatür paylaştı diye kimseye suç duyurusu yapmıyoruz. Avatarını karikatür yaptı diye açılmış bir dava da yok. Sadece ticari sitelerle derdimiz.

Şunu da ekleyeyim, biz suç duyurusunda bulunduk diye tutuklanan, nezarethaneye atılan, göz altına alınan kimse de yok. Telif davalarında böyle şeyler olmuyor. Her yazılana inanmayın lütfen.

Uyar kaldır yöntemini söyleyenler var. Bir çoğunu uyardık zaten. Bazıları 'kaldırmıyorum, dava açarsan aç' pişkinliğiyle döndü. Yıllarca dergilerimizde, kitaplarımızda yazdık izinsiz kullanmayın diye. İzin isteyen bir çoğuna da izin verdik üstelik.

Bilinçli olarak emeğimizi korumaya çalışmamızı manipüle etmeye çalışan kişilerin gazına gelmeyin arkadaşlar. Sözlüklerde falan da bize giydirip duruyorsunuz (ki orda normal) Ama bari haklı giydirin.

Bi de 'bunu paylaşıcam ama dava açarsın, Iban yollayın, yolsuz kaldıysan' şakaları da eskidi ve zaten komik değillerdi. Sevgili troller, saldıracaksanız yeni bir şey bulun. Sevgiler."

Bekir Salih Korkmaz, Yaşaroğlu'nun açıklamalarınına ardından kimliğini açıklayarak, "Kendisi arzu ederse benimle iletişim kurabilir ve kendisine bilgi verebilirim" dedi. Devlet memuru olduğunu söyleyen Korkmaz, iddiaları yalanladı. 

NE OLMUŞTU?

Karikatüristler, çizimlerinin online ortamda izinsiz ve kâr amaçlı paylaşımına engel olmak için harekete geçmiş ve "Karikatür bizim hayatımız" başlığıyla bir metin yayımlamışlardı. Karikatüristler Erdil Yaşaroğlu, Serkan Altuniğne ve Selçuk Erdem, yayımladıkları açıklamada telif haklarını korumak istediklerini belirterek "Sosyal medyada kişisel hesabında sevdiğin bir karikatürü paylaşıyorsan bunda bir sorun yok, sadece ve sadece izinsiz karikatür yayınlayan internet sitelerine dava açılıyor" dedi.

Öte yandan pek çok sosyal medya kullanıcısı ve web sitesi yöneticisi ise karikatüristlerin tavrının samimi olmadığını, web sitelerine telif hakkı gerekçesiyle dava açıldığını ve uzlaşmacı aşamasına gelindiğinde binlerce lira istediğini ifade etmişti.

Son olarak muallimbsk adlı Twitter hesabından yapılan paylaşımda, bir eğitimcinin web sitesinde Erdil Yaşaroğlu'nun karikatürüne yer verdiği için evinin polislerce basıldığı ve bilgisayarlarına el konulduğu iddia edildi.