Ülkemiz, doğal koşulları ve tarım yapısı açısından hayvancılığa oldukça elverişlidir. Ancak kurak iklim koşulları, sınırlı otlak alanları ve yetersiz hayvan bakımı ve beslemesi nedeniyle büyükbaş hayvanlar yerine koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların yetiştirilmesi daha yaygın hale gelmiştir. İşte, Karaman koyunu Morkaraman hakkında her şey

Karaman koyunu Morkaraman hakkında her şey-1

Karaman koyunu Morkaraman hakkında her şey

Anadolu'nun Doğu illerinde, özellikle Erzurum, Erzincan, Kars, Van, Bitlis, Bayburt gibi bölgelerde yetiştirilen koyun ırklarından biri Mor Karaman olarak bilinir. Bu koyunlar aynı zamanda Kızıl Karamanlar olarak da adlandırılırlar. Vücut renkleri kırmızıdan mora kadar değişebilir ve göz, ağız ve burun çevresi daha koyu renklidir. Baş, burun, karın altı ve bacaklar çıplaktır ve yağlı bir kuyruğa sahiptirler.

Mor Karamanlar, koyun popülasyonunun yaklaşık %20'sini oluşturur. Anaç koyunların canlı ağırlığı 50-60 kg arasında değişirken, süt verimi 50-60 kg ve kirli yapağı verimi 2-2,5 kg civarındadır. Bu ırkta her 100 koyundan 95-105 arasında kuzu alınmaktadır.

Süt kesimi sonrasında 3 aylık bir besleme süreciyle Mor Karaman koyunları 20-25 kg arasında karkas verimi sağlayabilirler. 

Kaynak: HABER MERKEZİ