Kanada, konut krizini hafifletmek için yabancı öğrenci alımını azaltma kararı aldı. 2024 yılında yüzde 35 oranında düşecek olan yabancı öğrenci vizesi sayısı, özellikle özel okullara giden öğrencileri etkileyecek. Göçmenlik Bakanı Marc Miller, bu kararın öğrencileri korumak ve hizmet kalitesini artırmak için alındığını söyledi.

Kanada, konut krizine çözüm bulmak için yabancı öğrenci alımını kısıtlama yoluna gitti. Ülkeye gelen yabancı öğrencilerin sayısı, 2024 yılında 360 bin vize ile sınırlandırılacak. Bu, 2023 yılına göre yüzde 35’lik bir azalma anlamına geliyor.

Özel okullar denetlenecek

Göçmenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yabancı öğrenci alımının sınırlandırılmasının, özel okullara devam eden öğrencileri korumak ve barınma, sağlık ve diğer hizmetler üzerindeki baskıyı azaltmak için alındığı belirtildi. Göçmenlik Bakanı Marc Miller, federal hükümetin, eğitim sistemini denetleyen eyaletlerle işbirliği yapacağını ifade etti.

Miller, “Bazı özel kurumlar, yetersiz kaynaklara sahip kampüslerde faaliyet göstererek, öğrencilere destek sunmaksızın yüksek öğrenim ücretleri talep etti ve uluslararası öğrencilerden avantaj sağladı. Bu kurumlar, uluslararası öğrenci alımlarını önemli ölçüde arttırarak, barınma, sağlık ve diğer hizmetlerin üzerinde de baskı yarattı” dedi.

Viyana Havalimanı'nda 700 bin avroluk vurgun! Viyana Havalimanı'nda 700 bin avroluk vurgun!

Kira fiyatları düşecek mi?

Miller, yabancı öğrenci sayısının azalmasının, öncelikle kira fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacağını umduğunu söyledi. Ülkeye göçün yol açtığı hızlı nüfus artışı, sağlık ve eğitim gibi hizmetler üzerinde baskı oluşturuyor ve konut maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Bu ve benzeri sorunlar, Başbakan Justin Trudeau’nun halk desteğini azaltırken, kamuoyu yoklamaları bir seçim olsa Trudeau’nun kaybedeceğini gösteriyor.

Yabancı öğrencilerin ekonomik katkısı

Kanada, yabancı öğrenciler sayesinde yılda ortalama 16 milyar dolar gelir elde ediyor. En kalabalık eyalet olan Ontario, uluslararası öğrencilerden en büyük payı alan eyalet olarak dikkat çekiyor. 2022 verilerine göre, yabancı öğrencilerin yaklaşık yüzde 40’ı Hindistan’dan gelirken, Çin yüzde 12 ile ikinci sırada yer alıyor.

Yabancı öğrenci sınırlamasının, bazı sektörlerde geçici işçi sıkıntısı yaratacağı endişesi de var. Restoran ve perakende sektörleri, yabancı öğrencilerin iş gücüne katkısına dikkat çekerek, bu kararın olumsuz etkilerini gidermek için hükümetten destek istiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ