9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: Türkiye’de son dönemde tartışma konusu haline gelen tavuk eti fiyatları, ihracatta kısıtlamaya neden oldu. Ticaret Bakanlığı’nı aldığı kararla kanatlı et ihracatı, 1 Mayıs'tan 31 Aralık'a kadar aylık azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırdı. Kısıtlama hakkında 9 Eylül Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, kararın yanlış olduğunu söylerken, kısa vadeli bir çözüm olduğunu belirtti. İzmir Ticaret Odası (İZTO) 08.Canlı Hayvan, Kanatlı, Et ve Et Ürünleri Grubu ve İZTO Meclis üyesi Ahmet Dönmezler, üreticinin maliyetleri karşılayamaması durumunda arzın düşebileceği ve fiyatların tekrar artacağı uyarısında bulundu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ise kararın sektörde hızlı bir şekilde küçülmeye neden olabileceğinin altını çizerken “Küçülmeye gittiği zaman da kesimhaneler ayakta kalabilmek için çok daha fazla fiyatlara ürün satmak zorunda kalabilirler. Maliyetler eskisinden çok daha yüksek fiyatlara çıkabilir” dedi.

‘FİYAT ARTIŞINDA SEKTÖRÜN BİR SUÇU YOK’

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, kanatlı ette ihracat kısıtlamasının yanlış bir karar olduğunu söyledi. Sektörün Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olduğunun altını çizen Girit, fiyat artışlarında sektörün bir suçunun olmadığını sözlerine ekledi. Girit, “Kanatlı et sektörü, bayilere ve satış yaptığı kanallara enflasyon oranının altında artış yapmış. Rekabet Kurulu’nun uygulaması gereği biz üreticiler piyasadaki fiyatlara müdahale edemediğimiz için serbest piyasada fiyatlar bu şekilde oluşmuş. Dolayısıyla piyasadaki fiyatların üreticiyle alakası yoktur” diye konuştu.

bedri-girit

Hise Global, Türk şirketlere Avrupa’nın kapılarını açıyor Hise Global, Türk şirketlere Avrupa’nın kapılarını açıyor

‘SEKTÖRDE HIZLI KÜÇÜLMEYE GİDİLEBİLİR’

İhracat yasağının geçici bir çözüm olmasının bile tartışmalı olduğunun altını çizen Girit, “Piyasada mutlaka fiyat düşer. 500 bin ton üzerinde ihracat yapıyoruz. Bunu dışarıya veremezseniz iç piyasaya vermeye çalışacaksınız. Bu da tabi ki fiyatlarda basınç yapar ama sektörde çok hızlı şekilde küçülmeye gidilecektir. Küçülmeye gittiği zaman da kesimhaneler ayakta kalabilmek için çok daha fazla fiyatlara ürün satmak zorunda kalabilirler. Maliyetler eskisinden çok daha yüksek fiyatlara çıkabilir” ifadelerini kullandı.

‘KARAR TÜRKİYE’Yİ YURTDIŞINDA AMATÖR LİGE DÜŞÜRÜR’

Girit, kararın yurtdışındaki etkisine dair yaptığı değerlendirmede, “Bu kararın yurtdışında şampiyonlar liginden amatör lige düşürür” dedi.

‘İHRACAT YASAĞI OLMAMALIYDI’

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 08.Canlı Hayvan, Kanatlı, Et ve Et Ürünleri Grubu ve İZTO Meclis üyesi Ahmet Dönmezler, artan maliyetlerden kaynaklı tavuk etindeki artışlar nedeniyle yasağın beklenen bir durum olduğunu dile getirdi. İhracat yasağı kararını yanlış bulduğunu vurgulayan Dönmezler, “Benim şahsi görüşüm bu kararın olmaması gerektiğiydi. Çünkü ihracat bağlantılarını kurmak kolay değil. Tabii tüketiciyi de düşünmek lazım ama burada yapılacak tek şey üretim artışıydı” diye söyledi.

‘ÜRETİCİ SUÇLANMAMALI’

Tavuk etine son dönemde gelen zamlardan kaynaklı üreticinin suçlanmaması gerektiğinin altını çizen Dönmezler, “Asgari ücret arttı. Diğer giderler arttı. Kırmızı et ve balık eti fiyatları yükseldiği için bunların yerine geçebilecek ürün tavuk. Üretici de korkularından kaynaklı kapasiteyi artıramıyor. Talep artışı da eklenince fiyatlar artıyor” ifadelerini kullandı. Dövizde ciddi artış yaşanmamasına rağmen tavuk fiyatlarının artışına getirilen eleştirilere de cevap veren Dönmezler, “Dolar bazında da birçok ürününde fiyatlar artışları yaşandı. Sadece dövize bakarak olamaz. Bütün giderlerimiz artıyor. Üreticilerimizi suçlamamak gerekiyor” diye belirtti.

‘ÜRETİM DÜŞERSE FİYATLAR YİNE ARTAR’

İhracat yasağının kısa vadede fiyatları bir miktar aşağı çekeceğini söyleyen Dönmezler, üreticinin maliyetleri karşıyamaması durumunda arzda tekrar sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Dönmezler, “Maliyetlerin altına düşerse üretici olsanız bu kadar tavuk üretir misiniz? Bu sefer de arzda tekrar sorunlar başlar. Fiyatlarda yine artar. Dediğimiz gibi turizm sezonu açılıyor. İhracat yasakları kısa vadeli çözümdür. Bazı tarımsal ürünlerde işe yarayabilir ama tavuk sürekli olan bir iş. Tavuk üreticilerine bizim destek olmamız gerekiyor. Yarından itibaren kümese tavuk koyarken üç kere düşünülecek. Ya da yazın iyi gitmesine rağmen kışı düşünerek kümese tavuk girişini azaltacaksın. Bu seferde arzın düşmesiyle fiyat artışları ile tekrar karşılaşırız” dedi.  

Editör: Mert Alpdündar